Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
sa60_89 написа:
Половината на 36 волта...
Така ли е навит трафа....
Прикачен файл:
GGGGG.JPG
sa60_89 - помощник
Не е навит по този начин!
Всяка намотка си е отделна сама за себе си.
gogo7777 - майстор
Покажи на твоята снимка на трафа, между кои изводи имаш 18 волта напрежение.
sa60_89 - помощник
Трафа е П-образен, всички намотки са разположени от двете страни на магнитопровода.Да вземем за пример 36 волтовата. от едната страна е 18 от другата е също толкова, двете половини са запоени една за друга точно по средата.От там вземам единия извод , а другия отгоре от клемата където пише 36V
jordanvass - майстор
Точно това, което обясняваш, ти е показал Гого на схемата.
Но като използваш само едната макара за 18V, ще ти даде още по-мека изходна характеристика - тоест ще пада повече напрежението при товар, отколкото ако ползваш симетрично двете макари.
sa60_89 - помощник
Ясно!
Сега ми дойде друга идея, но незнам какъв ще е ефекта.Ако разделя 24 волтовата намотка от средната точка и събера началата и краищата на двете половини ( с една дума да ги направя паралелно свързани) .Какъв ще е резултата според вас?
gogo7777 - майстор
По-нагоре ти писах да ползваш две симетрични намотки работещи в противотакт, при което изправителя не е грец, а само два диода. Така хем ще повишиш тока под товар, хем пада на напрежение в изправителя ще намалее два пъти. Имаш варянт дори за асиметрично зареждане като обединиш 12 и 18 волтовите намотки за да стане една 30 волтова като средната точка не е средна :lol: . Тогава през едната полувълна ще имаш 18 волта, а през другата 12. Средно напрежението ще бъде около 15 волта. Дали е удачно нека кажат по-знаещите.

Сигурен ли си, че трите намотки в твоя траф са независими една от друга или са както предполагам на моята схема?

Тема "Как да направя токоизправител с траф на 24 волта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: