• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
elpunto - помощник
vrangelov написа:
Аз не мога да си представя едно такова нещо да се изплати някога, но ми е интересно с колко ел. енергията произведена от него е по-скъпа от ел. енергията предоставяна от енергоразпределителното дружество.
vrangelov енергията произведена от моята ДФвЕЦ е с цена . . . . 0,00 лв.
защото енергоизточникът е СЛЪНЦЕТО.За сега Слънцето свети БЕЗПЛАТНО . . .
и се надявам близките 4 - 5 милиарда години да е така . . . :)
Докато Слънцето свети, инвестицията в ДФвЕЦ ще се изплати . . . многократно :lol:

vrangelov ако обичаш, моля да ми/си отговориш на следния въпрос :
Кога ще се изплати инвестицията направена в твоята отоплителна инсталация?
Без значение каква е тя било котел на твърдо гориво, или газ, или климатик и пр.

Продължавам по темата измерване на тока произведен от ДФвЕЦ и ефективност.

На първия етап, от изграждането на домашната ми централка измервах тока от ФВ
панели с токов шунт и мултицет.Измервах пада на напрежението в/у шунта т.е. тока
и напрежението на изхода на ФВ панели под товар.После по формулата
P = I x U
пресмятах добива на ел. енергия.Това е бавен, труден и неточен метод :? но
все пак ми даваше представа за добива на ел. енергия от моята ДФвЕЦ.
В началото, аз почнах от "нула" просто нямах никакъв опит и представа.
Този "египетски" метод използвах близо година.

След като поставих инвертора, имах много по подробна информация от инвертора,
който свързах с домашния ми комп.Скрининга настроих на 1 мин. и можех да наблюдавам
напрежението и тока от ФВ панели, напрежението и тока на зареждане на батериите,
тока на разреждане, потреблението на енергия от моите ел. уреди и т.н.
Всичко това наблюдавах в графичен и табличен вид.

Но за да пресметна произведената ел. енергия от ДФвЕЦ за един слънчев ден, ми трябваха
няколко часа.Много сметки . . . много писане . . . много време и то само за един ден :?

Прикачен файл

токов шунт_измерване на ток.jpg токов шунт измерване на ток

Прикачен файл

Ток на зареждане на батерията_10-12-2015.JPG
Ток на зареждане на батерията_10-12-2015.JPG (51.69 KиБ) Видяна 1506 пъти

Прикачен файл

Товар_10-12-2015.JPG
Товар_10-12-2015.JPG (48.41 KиБ) Видяна 1506 пъти

Прикачен файл

Напрежение батерия_10-12-2015.JPG
Напрежение батерия_10-12-2015.JPG (36.85 KиБ) Видяна 1506 пъти

Прикачен файл

Капацитет на батерията_10-12-2015.JPG
Капацитет на батерията_10-12-2015.JPG (56.09 KиБ) Видяна 1506 пъти
fox_vt - майстор
Ако се изплащаше толкова лесно на всеки покрив щеше да има. Е ако говорим за милиарди години даже и на плюс може да си. В цената на енергията се слага цената на инсталацията, на горивото и на печалбата и разни други нещица. Като разхвърляш цената на инсталацията ти към предполагаемите години за експлоатация плюс някакъв процент за поддръжка и консумативи, това ти е цената на електроенергията.
vrangelov - специалист
elpunto написа:

vrangelov енергията произведена от моята ДФвЕЦ е с цена . . . . 0,00 лв.
защото енергоизточникът е СЛЪНЦЕТО.За сега Слънцето свети БЕЗПЛАТНО . . .
и се надявам близките 4 - 5 милиарда години да е така . . . :)
Докато Слънцето свети, инвестицията в ДФвЕЦ ще се изплати . . . многократно :lol:

vrangelov ако обичаш, моля да ми/си отговориш на следния въпрос :
Кога ще се изплати инвестицията направена в твоята отоплителна инсталация?
Без значение каква е тя било котел на твърдо гориво, или газ, или климатик и пр.
...
Няма такъв филм.
Безплатна е енергията падаща върху панелите ти, но за да можеш да я използваш трябва да си купиш оборудването, а то е с пари. Парите дадени за оборудване са част от себестойността на произведения от твоята ДФвЕЦ ел. енергия.
Не, че не мога да сметна грубо, каква е себестойността, но си мислех, че си смятал и ще го имаш на готово, а и ще бъде много по-точно.
Ето една груба калкулация, като искам да подчертая, че имам едно на ум за инвертора. Давам му живот 20 години, но предвид, че е китайски, може да се окаже консуматив.

Вземам цените, който си дал и приемам, че са най-добрите на пазара. Животът на ДФвЕЦ ще е 20 години. Добивът на 20-та година 80 процента. Акумулаторите ще сменим 3 пъти.
Първоначално 6200 и два пъти по 1400 прави общо 9000 лева.
2000Wp могат да произведат 2400kWh на година. Друг е въпросът, дали ти можеш да ги усвоиш. С акумулатори си. Приемам, че можеш.
2400 * 0.8 = 19"0. 1920kWh ще произведат панелите на 20-та година. Средно 2160kWh/a
Приемам, че изразходваш цялата произведена енергия само през деня. Така ще ти се изплати по-бързо инвестицията.
Дневната тарифа мисля, че беше 21 стотинки.
2160 * 0.21 = 453.6 лв./a

9000/453.6=19.84

Това са 19 години и 10 месеца.
fox_vt - майстор
Таман ще се изплати и ще е на края на живота си. А това е розовия вариант, ако нещо се счупи съвсем занимава на кино всичко. Ако някой мисли че е хванал дявола за опашката жестоко се лъже, има цели полета за милиони които са на тоя хал. За тези цени на компонентите това е положението, ако вбъдеще време нещата поевтинеят да речем десет пъти ще е много по добре....
шоп - майстор
fox_vt написа:
ако вбъдеще време нещата поевтинеят да речем десет пъти ще е много по добре....
А дано. Ама на дали!

Обаче другото е сигурно!

А именно, поскъпването на тока. :-D При тези нестабилни финансови времена предпочитам да инвестирам 10000 лв във фотоволтаици на личния покрив пред това да ги държа в банка...справка 1997 год:-)
Евала на Елпунто за мерака и желанието да сподели опита и резултатите си!
Успехи на всички "черни овци"
Свободата няма цена!
hidrazin - майстор
vrangelov написа:
Това са 19 години и 10 месеца.
Малко "по-смели" сметки от реалното.
Заложил си към едни 15% загуби а те са характерни при централи директно присъединени към мрежата.
За централи от посочения тип (с акумулатори) се залагат като минимум едни 25% загуби.
И това при ПЪЛНО 100% използване на енергията на акумулаторите, което няма как да се случи.
Но дори да успееш да я използваш на 100% то отиваш към 22-23 години възвръщаемост по сегашните цени на електроенергията.
Реално отиваме към 30 години възвръщаемост но пък до тогава ще трябва да бъдат сменени не само акумулаторите.
Ще е заминал както инвертора, така и панелите - демек нова централа.
Извода е че централка с акумулатори няма изплащане по сегашните цени на електроенергията.
Та стигаме до това мнение:
шоп написа:
А именно, поскъпването на тока.
Да, много важен фактор. И със сигурност неизбежен.
Но пък е тъпо да си струпаш централка и да чакаш и да се кефиш кога цената на електроенергията ще стане 40 стинки за киловат час. :-D
Че да си я изплатиш за 15 години вместо никога..
P.S. Койт му е интересно нека погледне в Интернет.
Там пише какво се случва в щат южна Австралия в резултат на масовото "позеленяване" - "тока" им е 85 стинки за киловат час.
Пише и за Испания - една от първите с масово "позеленяване" - резултат над 26 000 000 000 евра дълг.
Плюс такса "слънце" от 2015-та година - имаш панели над 5kWp за собствена консумация (без да си свързан) - плащаш на държавата.
Имаш между 5 и 100kWp централа - нямаш право да продаваш. Излишъка си длъжен да го подаряваш на държавата.
Имаш инсталирани панели над 5kWp и не са регистрирани и присъединени - глоба към то 60 000 евра. :lol:
Справка - глобата за разлети радиоактивни вещества е 30 000 евра.... :shock:
Испания май тази година маха тези простотии но не е ясно кой и как ще плаща тези над 26 000 000 000 евра.
За разлика от тях в щата южна Австралия продължават да затъват в зелените лай....на - ще си слагат батерии на ТЕСЛА-та. :x
Даже вече монтираха огромната и безсмислена 100MWh батерия на ТЕСЛА вместо да си направят една базова електроцентрала...
Простотии под и над път....
nikolov333 - майстор
А не е ли логично при такива големи количества монтирани панели, цената им да започне да намалява..или трябва да излезе някоя нова технология на производството им за да се случи това?
fox_vt - майстор
А може би някой не иска да поевтинеят....малко конспиративно ама това засяга доста монополни индустрии.
Christo - майстор
Ето тук, https://www.skandal.bg/bg/nalozhiha-mit ... -v-sasht-/ пише, че в САЩ ще обмитяват панелите с 30%, щото им се виждали много евтини.... В Европата има уговорена цена минимум 0.56 €/W и това е за ограничени количества панели. Как да падне цената? Аз наивно си мислех да монтирам панели и с тях да топля бойлер. Без инвертор, на постоянен ток, с нагреватели по поръчка. Не може, защото мижавото им КПД от под 20% е при определена работна точка(при определено напрежение, определен ток), тоест, не може да се заобиколи инвертоът.
DMN - майстор
elpunto написа:
Здравейте всички форумци !
Имам някакъв опит с монтажа и експлоатацията на Фото Волтаични (ФВ) панели, както и с инвертори.
Мисля, че ще е от полза.

Вече четвърта година както на покрива на къщата ми в Банкя монтирах 8 бр. ФВ панели с обща мощност 2000 Wp (ват пик).
След това добавих инвертор 4 кВТ и пакет батерии 4 бр. 12V / 180 Ah тягови с електролит на Монбат.
Така вече трета година имам Домашна Фото Волтаична Ел. Централа (ДФвЕЦ).
Моята ДФвЕЦ произвежда ток пълна синусоида 220 V 50 Hz, токът е САМО за собствена употреба, централката
НЕ може да връща ток в мрежата.

Какво мога да кажа за моята ДФвЕЦ и за домашните ФВ ел. централи ?
Мощност от 2000 Wp за едно домакинство от 3 - 4 души е малка.Мощност от 3000 - 5000 Wp е достатъчна да захранва всички ел.уреди
без отоплението.Инвертор от 4 - 5 кВт е достатъчен за едно домакинство, ако мощността е малка, може да се добави още един,
който да работи в паралел и синхрон с първия.Пакетът батерии трябва да е с капацитет поне 10 кВт/ч, най добре е 20 кВтІч.

ДФвЕЦ работят надежно в сняг, студ, дъжд и пек.Достатъчно е да има само дневна светлина и централката работи.
Когато ФВ панели са покрити със сняг, ток няма :sad: . . . снегът трябва да се почисти . . . :sad:
Лятото имам излишък от ел. енергия :o а през зимата недостиг :sad: . . . така е за съжаление с моята ДФвЕЦ.
Не мога да "складирам" или продам излишната ел. енергия, а недостига от ток компенсирам с тока от ел. мрежа.
Но вече трета година нямам дори 1 минута аварийно прекъсване на ток, което за Банкя е малък рекорд . . . :)
Абе тя централата работи, ама чак надеждно... Я кажи колко от тия 2000 Wp остават в облачен зимен ден, нали пак е дневна светлина? 200 вата в най-добри случай има ли?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12

Тема "Слънчеви централи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: