Здравейте. Имам проблем от една седмица със стълбищното осветление. Една вечер е светело около 6 часа без да изгасва. Съответно като се прибрах го изключих. Входа ни е 5 етажен. Помислих че има задържан бутон и написах бележка до всички живущи да си проверят вкъщи бутона дали не е останал натиснат. Имаме и доста апартаменти който не се използват съответно бутоните няма кой да ги натиска. След няколко дни опитах да включа но отново не изгасват след зададеното време от минута и половина. Реших да елиминирам един от двата кабела отиващи до бутоните за да разбера дали ще има ефект. При разкачване не кабела за 25-те бутона по етажите автомата изключва нормално. Тоест другия включен кабел е само за бутона намиращ се до входната врата и вратата за мазите. Няма задържал бутон защото съм просвирил кабела който разкачих и свири само когато накарам някой да натисне произволен бутон нагоре по етажите. Няколко дни по късно видях че една комшийка е сложила крушка която светеше много силно. По нейни думи крушката е от една година там. Качих се и какво да видя? 200 вата крушка. Дори незнам от къде изобщо може в днешно време да се намери такава. На повечето етажи съм сложил енергоспестяващи крушки иначе. Прилагам снимки на управлението. Странно че отзад на платката нещо е преправяно. При светване на крушките освен на 1 и 2 имам фаза и на 4 което иначе трябва да си е нулата на бутоните. Фазомера не свети силно като на 2 обаче. Някаква идея да ми дадете колеги?
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin
- майстор
67 мнения в "Проблем със стълбищен автомат"
kozl
- майстор
- На линия
Съвета е да преоборудвате осветлението с лампи + датчици за движение и така ще елиминирате 26 лихт бутона.
Да припомня, че съм имал няколко случая вътре в жилище да монтират ключ схема 1, вместо лихт бутон и да ме шашкат оти едан пат е включен, друг изключен, а аз да Фърчам като пчеличка да тражим "медо" во лихт бутоните.
Или па да ползвате стълбищен автомат АСЕ 5 с индикация за натиснат бутон.
Или както у наша сграда съм с бивш Мьолер ст.автомат. При задържан лихт бутон изключва, и тъмното насърчава търсенето на "медо".
На снимката се вижда контактор до автомата, така че отхвърлям възможността крушката от 200W да влияе на ст.автомат. Тази мощна крушка ще опържи осветителното тяло и проводниците към него.
Друг съвет, ползвайте LED енергоспестяващи крушки. Луминисцентните енергаспестяващи с газоразрядни тръби изискват време за да достигнат номинална осветеност, а същевременно то може да не бъде достигнато като изключи автомата. Та такива инертни крушки не са подходящи за кратковременно осветяване, каквото е това с автомати или датчици за движение.
Някои автомати се влияят от вградените в лихт бутоните глим лампи. Този автомат от снимката не ми е познат. Но пък съм писал в тема за АСЕ 5.
И понеже съм пробвал автоматите АСЕ 5 с индикатор за натиснат бутон на осветление - издържат определен брой глим лампи по трасето на лихт бутоните. Някъде във форума съм писал за експеримента.
Да припомня, че съм имал няколко случая вътре в жилище да монтират ключ схема 1, вместо лихт бутон и да ме шашкат оти едан пат е включен, друг изключен, а аз да Фърчам като пчеличка да тражим "медо" во лихт бутоните.
Или па да ползвате стълбищен автомат АСЕ 5 с индикация за натиснат бутон.
Или както у наша сграда съм с бивш Мьолер ст.автомат. При задържан лихт бутон изключва, и тъмното насърчава търсенето на "медо".
На снимката се вижда контактор до автомата, така че отхвърлям възможността крушката от 200W да влияе на ст.автомат. Тази мощна крушка ще опържи осветителното тяло и проводниците към него.
Друг съвет, ползвайте LED енергоспестяващи крушки. Луминисцентните енергаспестяващи с газоразрядни тръби изискват време за да достигнат номинална осветеност, а същевременно то може да не бъде достигнато като изключи автомата. Та такива инертни крушки не са подходящи за кратковременно осветяване, каквото е това с автомати или датчици за движение.
Някои автомати се влияят от вградените в лихт бутоните глим лампи. Този автомат от снимката не ми е познат. Но пък съм писал в тема за АСЕ 5.
Fancyfree написа: При светване на крушките освен на 1 и 2 имам фаза и на 4 което иначе трябва да си е нулата на бутоните. Фазомера не свети силно като на 2 обаче. Някаква идея да ми дадете колеги?То нулата на бутоните е и нула на автомата. А това, за което пишеш е нула при натиснат бутон (осъществена връзка) и е нормално там да светне фазоуказател или глим лампа, когато няма натиснат бутон (връзка с нулата). Та както писах възможно е в някой лихт бутон да има вградена глим лампа и тя да влияе на автомата.
И понеже съм пробвал автоматите АСЕ 5 с индикатор за натиснат бутон на осветление - издържат определен брой глим лампи по трасето на лихт бутоните. Някъде във форума съм писал за експеримента.
kozl
- майстор
- На линия
ср юни 22, 2022 9:07 amFancyfree написа: Забелязах също че има малко нагар върху пъпките на контактора точно на проблемния кабел за фазата на лампите.Това го отнасям като проблем за контактора и не го причислявам като причина за неизключване на ст.автомат ЕСА-1.
вт юни 21, 2022 8:07 pmFancyfree написа: Реших да елиминирам един от двата кабела отиващи до бутоните за да разбера дали ще има ефект. При разкачване не кабела за 25-те бутона по етажите автомата изключва нормално. Тоест другия включен кабел е само за бутона намиращ се до входната врата и вратата за мазите. Няма задържал бутон защото съм просвирил кабела който разкачих и свири само когато накарам някой да натисне произволен бутон нагоре по етажите.Изглежда проблема е в утечка някъде по проводниците към лихт бутоните. Такава става от глим лампите, но може и друга да е причината. Това, че проверяваш веригата с просфирване ме кара да мисля, че ползваш зумер на мултицет, а зумера подава сигнал при съпротивление някъде под 50 ома и отчита верига. Така хващаш натискането на бутон, но не и утечка, а изхода към бутоните е през високоомна верига и над някаква утечка се задейства таймера непрекъснато. Възможно е и да има повреден елемент спрямо първоначалните характеристики и таймера да се задейства от по-малка утечка. Последното би обяснило защо без промяна по веригите на бутоните в един момент таймера на релето се задейства непрекъснато.
valentino76bs
- майстор
Здравейте, да ползвам тази тема да питам нещо...
Някой да е запознат с тоя автомат, използва се за стълбищно осветление в къща?
Като трън е и ми извади очите но нямах време да го изследвам.
Ако има схема ще ми е по лесно и бързо.
Някой да е запознат с тоя автомат, използва се за стълбищно осветление в къща?
Като трън е и ми извади очите но нямах време да го изследвам.
Ако има схема ще ми е по лесно и бързо.
hidrazin
- майстор
съб ное 26, 2022 10:13 pmvalentino76bs написа: Ако има схема ще ми е по лесно и бързо.Заповядай -РВМ60
И още МАЛКО

Тема "Проблем със стълбищен автомат" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература