• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
infomar
С Решение № Ц-25/01.07.2021 г. КЕВР определи за периода 01.07.2021 г. – 30.06.2022 г. преференциални цени, за изкупуване на електрическа енергия, произведена от фотоволтаични електрически централи, които се предвижда да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции, както следва:

Фотоволтаични електрически централи с обща инсталирана мощност до 5 kWр включително, които се предвижда да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции на присъединени към електроразпределителната мрежа сгради и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии – 193,33 лв./MWh, при нетно специфично производство 1 380 kWh/kWp;
Не ми е ясно каква цена трябва да плаща собственикът на ФЕЦ/производителя, на енергото за това, че го използва за да си продава произведеният ток?Или не плаща нищо? Това би намалило печалбата.

Фотоволтаични електрически централи с обща инсталирана мощност над 5 kWр до 30 kWp включително, които се предвижда да бъдат изградени върху покривни и фасадни конструкции на присъединени към електроразпределителната мрежа сгради и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии – 160,11 лв./MWh, при нетно специфично производство 1 380 kWh/kWp.
https://www.smartsolar.bg/решения-на-ке ... електриче/

п.с.
Голяма част от малките покривни фотоволтаици се изграждат с панели „втора ръка“, които са трудно рециклируеми. Причината е, че Европа усилено се освобождава от отпадъка от своите покривни фотоволтаици, пласирайки ги на българи мераклии няколко години преди животът им да изтече. Слънчевите панели имат около 20 г. живот, а 5 години преди той да изтече собствениците от Германия или друга държава от ЕС ги препродават на безценица на българи, обясни енергиен експерт.
engineer - специалист
Ауу. Форума яко се е омазал. Вече влизам тук само с развлекателна цел. Безсмислени въпроси с изтрещели отговори.
Имам островна електроцентрала, която ползвам то 4 години, та имам данни и цифри и за консумация и за пари и за всичко. Имам също захранване от Енергото, което ползвам в особени ситуации. Имам и колеги, които продават на ЕРП, също са подготвени с цифри.
И сега ще дам поредният изтрещял отговор: Поради стремглаво нарастващото количество Зелена енергия, енерго-операторите все по-трудно овладяват потоците от енергия, по-трудно предвидимо е производството и потреблението. Подробно е описано поведението на въртящи (конвенционални) генератори, както и на статични (такива с инвертори) при грандиозни смущения в мрежата. В USA вече започнаха кахърите, обширни територии в слънчевите и вятърните щати все по-често остават на тъмно. В ЕС, начело с Австрия подготвят план за действие между институции и население при мащабно спиране а тока. Явно знаят какво ще последва през следващите години.
Ама голям праз. Ние тук, особено старите кокали сме си свикнали с режимите на тока от соц. време.
Ама при срив на системата възстановяването може да отнеме седмица. И тогава ще разберем каква интересна държава сме. Бай Иван от Мишеморков хан ше си кара на инвертора и ще му дреме на дедовия, че тока е угаснал. Бай Иван е подготвен, защото на село често спира тока, но това е недопустимо за инкубатора с яйцата. Ще му е топло също, щото си е прибрал дървата от септември.
А г-н Иванов от София ще си умре от студ и глад в луксозния мезонет, щото като угасне тока и парното спира. И от магазина няма да си напазарува, щото ПОС-терминала не работи без ток.
А на бай Иван активите му са в буркани компоти и лютеница. Може и пиле да гътне, че баба Куна да го сготви. Само за седмица стилът на живот ще се обърне на опаки.
. . .
май рискувам да ме бамнат за вечни времена.
engineer - специалист
Директен отговор към въпроса на Автора:
Моето домакинство: Средно дневно потребление: 13kWh --> годишно 4745kWh, годишна сметка за ток - около 1000 лв.

за това потребление електроцентралата ми е 12хил. лв (с всички принадлежности) преди 4 години, т. е. предполагаемо време на изплащане <12 години, предвид, че е островна и когато мога ще искам да харча повече. На 8-та година ще се наложи да сменя батерията.
т. е. токът не е безплатен. Предплатен е!

Миналото лято излишъка от енергия се харчеше от копачка на биткоини.
engineer - специалист
И директен отговор до всички:
Цените на електроенергията се мислят от велики сили в световен мащаб. Не зависят нито от Бойко, нито от Румен, нито от ЕСО и ЕРП-та. Всяко мърдане на цените клати борсовите цени на щяло и нещяло.
Предвид психозата за СО емисиите и глобалното затопляне пак великите сили се опитват да увеличат дела на зелената енергия, но не защото са загрижени за природата, а за да вземат едни пари, като ни продадат ФВ панели и вятърни турбини. Китайците откриват по 1 ТЕЦ всяка седмица за да произвеждат после панели, за да ги продават после на Европейците, че да се грижим ние за световната екология.
Цените са така прецизно регулирани, че собственото производство да е съвсем малко по-евтино от закупуване на ел. енергия от доставчик. Така търговеца има максимална печалба, но пък Баш-търговеца е пак от Великите сили и освен цената на енергията опредлея и цената на панелите и батериите.
По същия начин поощряват мераклиите за закупуване на електромобили. "Дай си старата кола и имаш отстъпка". Ай сега всички да си признаете колко от вас имат 100хил лева и едновременно с това 20 годишна кола.
От тук нататък въпросът е не дали да слагаме или да не слагаме панели, а да си изберем на кого да си дадем паричките.
Ако пък членувате в някоя организация, може да си изберете дали сте от "Грета" или "Анти-Грета".

Предизвиквам всички пак да прочетат темата от начало до края, но по моя начин.
infomar
Като чета написаното от теб, оставам с впечатлението, че ти си се оправил някак си. Поставил си си волтаици, а останалите да се оправят кой как може, щото нищо не зависи от никой. Това, че ще ги изплатиш за <12 години с една смяна на акумулаторите ме съмнява, че ни считаш за онези дето ядат доматите с колците.
Моето мнение относно зелената вълна също е, че е една голяма световна измама налагана ни от великите сили или недай боже ПУТИН (той е виновен за всичко) за да се вземат едни пари, подобно на вируса КОВИД, който никой не е видял под микроскоп.
Не ми пука от световната конспирация, мисля само как да реша моите евентуални проблеми, които ще възникнат от тази световна конспирация - цена на ел. тока. Не ме интересува защо Козлодуй изнася евтин ток, а нас ни карат да плащам скъп. Сигурно така е наредил ЕС или някакви мафиоти го правят, все ми е тая, но това рефлектира върху мен.
Всичко което пишеш е ла..ла...ла.... след като не даваш никакви разчети на системата, или казваш аз знам как става, ама няма да ви кажа, щото така.
Ами живей си със знанията които имаш и бъди щастлив. Нас ни остави, и без теб ще се оправим.
п.с.
За данъчни цели, доходите от виртуални валути са доходи от финансов актив и следователно са облагаеми доходи, които трябва да декларирате по чл. 50 от ЗДДФЛ, в приложение № 5 на годишната данъчна декларация. ( Данък върху доходите на физическите лица.) Надявам се, че нямаш проблеми с декларирането.
engineer - специалист
ла-ла-ла. подробните разчети съм ги дал в Този форум, пак в Електротехника, както и причините които ме накараха да го направя. Нямам навика да се повтарям. Четете бе, хора.

За доматите с колци и градините има друг раздел, за криптовалутата има друг форум.
шоп - майстор
чет дек 09, 2021 6:38 pmengineer написа:
подробните разчети съм ги дал в Този форум

Аз съм песимист в разчета в срока на живота на акумулаторите.

Това е слабото звено.
Другото беше без пари. Имам две палета чисто нови монокристали, когато бяха по 50 ст/ват
engineer - специалист
Така е. Концепцията с батериите в момента е ужас. В цял свят има търсене на батерии за вкъщи, за коли, за дронове, за електротинетки и много други. Не помня да съм споменавал в разчетите ми какъв точно е типа на батерията. Също не съм споменавал, че около половината пари заминаха точно за батерия. Май няма и да го спомена, щото не съм убеден, че избора ми е бил правилен.
шоп - майстор
чет дек 09, 2021 7:09 pmengineer написа:
щото не съм убеден, че избора ми е бил правилен.
За мен няма правилен избор на батерия.
Има ли акумулатор в системата то тя е обречена никога да не се изплати, а само да се наливат пари в нея.
stefanjor - специалист
Четейки изписаното до тук аз разбирам нещата по друг начин.
Основната цел на такава система не е да се изплати, а да ти даде някаква независимост. Ако дойде (или когато дойде) този апокалипсис с недостига на електроенергия ти да може да си осигуриш нормално съществуване за теб и семействито. А с този бум на елктровозилата и използването на батерии навсякъде тези проблеми ще цъфнат доста скоро.
А дори тези прогнози да не се сбъднат ти имаш една независима работеща система.
Ето тази независимост ако се включи в изчисленията тогава вече сметките ще излязат на плюс и то голям.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Да слагаме ли вече фотоволтаици и вятърните генератори вкъщи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: