Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Andri01 - майстор
Преди малко говорих с един съсед. Той има 6 панела на покрива си. Не му знам системата ,но захранва неща само в гаража си. Никъде не е ходил да иска разрешения,проверки и т.н. От ЕРП си идват, отчитат си тока и няма проблем. Даже смятал да слага още/ покрива му е голям/ ,за захранване на осветлението в къщи. Моите панели за БГВ от 12г. си стоят на покрива и никой не ме е питал ,дали имам разрешение. Това не е преустройство ,а просто метална конструкция. на покрива.
brum - майстор
Бе то и аз ще монтирам сега (преди да съм прехвърлил бумагите), но официалният път си е този.
Andri01 - майстор
Да ,така си е. Бюрокрация! Гледат от всякъде да вземат пари,без да дават нищо на среща. Много хора има генератори за ток. Но никой не ги обикаля,да види дали при пуск не могат да върнат напрежение към мрежата!
feikot - специалист
Единствения момент в който е нужно да се регистрира съоръжението е когато има намерение за продажба на ел енергия. Останалото ВСЕ ОЩЕ си е свободата да избираш.
brum - майстор
Ако спазваш закона трябва да го регистрираш. Пък дали ще го спазваш си е твой избор.
brum - майстор
В сайта на МРРБ е излезло предложение за изменение на законите и разпоредбите с което отпадна нуждата от съгласуване с енергодружествата когато не се продава енергия.

Остава съгласуване с общината. Нямат основание да не издадат разрешително ако има становище от проектантите на ел. инсталацията и от конструктор за монтажа.

И остава да го приемат и да излезе в държавен вестник. Но очакванията са да се приеме.
hidrazin - майстор
Днес приеха уведомителен режим за покривни фотоволтаици до 10,8kW

Ама нека да излязат промените в ЗУТ и другите за да прочетем колко уведомителен и какви подводни камъни...
:partyman:
шоп - майстор
Супер...
дано скоро се приеме окончателно и обнародва:-))))

10,8 не е много, но не е и малко за еедин имот.
hidrazin - майстор
пет юли 29, 2022 1:22 pmшоп написа:
10,8 не е много, но не е и малко за еедин имот.
Така е но все пак е нещо.
Годишно такава централка може да прави около 14 000 kWh които естествено няма как да се изконсумират всичките.
Ако се изконсумират поне едни 60% то инвестицията при ток 25 стинки отива да се изплаща за около 5-6 години.
Общо взето става изгодно дори да топлиш вода с фотоволтаици а не със слънчеви колектори за топла вода. :-D
:partyman:

Тема "Нужно ли е разрешение за инсталиране на соларни панели?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: