• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iliya_i - майстор
пон апр 11, 2022 8:30 pmgeordgeo написа:
пон апр 11, 2022 9:30 amiliya_i написа:
нед апр 10, 2022 10:17 pmgeordgeo написа:
Стана ми интересна темата и си мисля какво бих направил аз по въпроса: навивам си траф на П-образен магнитопровод, на едното рамо на П-то навивам първичната намотка, на другото вторичната и така бих избегнал евентуалния пробив между първична и вторична намотка.
Само да не забравиш, да заземиш магнитопровода на този траф. :wink:
Срещу пробив от първична към вторична през магнитопровода.

Абе като ви чета глупостите, си мисля: защо да не вземат да се възстановят обществените бани :?:
И колко такива трансформатори в бита сте виждали с избили намотки и токов удар през магнитопровод, защото аз за 30 години не съм попадал на подобен случай, а над 20 години правех трансформаторни електрожени и не е като да не съм навивал трансформатори?
А колко трансформатора си виждал с пробив между първична и вторична, ако са навити на едно рамо, но една до друга, с изолация на двете макари, а не както обичайно една върху друга.
И не казваш, къде ще сложиш този трансформатор 5 kW с размер на 2 електрожена "Кракра". В банята или в хола?
geordgeo - специалист
пон апр 11, 2022 10:32 pmiliya_i написа:
пон апр 11, 2022 8:30 pmgeordgeo написа:
пон апр 11, 2022 9:30 amiliya_i написа:

Само да не забравиш, да заземиш магнитопровода на този траф. :wink:
Срещу пробив от първична към вторична през магнитопровода.

Абе като ви чета глупостите, си мисля: защо да не вземат да се възстановят обществените бани :?:
И колко такива трансформатори в бита сте виждали с избили намотки и токов удар през магнитопровод, защото аз за 30 години не съм попадал на подобен случай, а над 20 години правех трансформаторни електрожени и не е като да не съм навивал трансформатори?
А колко трансформатора си виждал с пробив между първична и вторична, ако са навити на едно рамо, но една до друга, с изолация на двете макари, а не както обичайно една върху друга.
И не казваш, къде ще сложиш този трансформатор 5 kW с размер на 2 електрожена "Кракра". В банята или в хола?
Ако питаш мен, мога да сложа трансформатора там, където ми е удобно, място бол, в случая имам подходящо помещение до банята, в което мога да вкарам 50 kW траф...

Колкото до пробива между намотките - ами аз не съм виждал, за останалите не знам. Изгорели - да, но за пробив между първична и вторична - не...
hidrazin - майстор
пон апр 11, 2022 10:32 pmiliya_i написа:
А къде тоя за пералнята? А другия 5-7 и магоре за готварската печка.
А за другите консуматори?
Май направо да минава на система IT от която масово се отказват.
Ааааа….. и па ще трябва заземяване. При IT първо с него се почва… Умници…
:partyman:
geordgeo - специалист
Нали се говореше само за бойлер, какви са сега тия печки, перални и останалите щуротии? Идеята явно е била за електробезопастност на къпещия се под душа...
Hoвoceлckи - майстор
:vom: "Умник", кажи за заземяването на GSM-а ти!?
У нас се готви на газ. Пере се след като се излезе от банята.
Прикачен файл:
IMG_20220411_231431.jpg

цъкни
"Кракра" имаше различни по големина ... Вероятно имаш предвид "битовите". Моят е колкото два такива. Намерил съм му място преди повече от 30 години и изобщо не ми пречи. Все пак някои не живем в "кибритени кутийки" :wink:
И изобщо въпросът е по принцип. Като нямате какво да кажете, моля не дрищете в темата :x
sstefanov - майстор
Елементарно заземяване на корпуса на бойлера ще те избави от нуждата от трансформатор!
Hoвoceлckи - майстор
Това и баба го знае. Разчитайки на въпросното заземяване, при евентуалното му компрометиране, автоматично си заминал при офазяване на корпуса му. Мислех, че тук има разсъждаващи електротехници, склонни да разчупят статуквото ...
Аз бях до тук.
mika - специалист
пон апр 11, 2022 11:12 pmgeordgeo написа:
...имам подходящо помещение до банята, в което мога да вкарам 50 kW траф...
Ако в това помещение вкарате бойлера и тръбите са от полипропилен, няма опастност от токов удар за къпещия се и при липса на защита :wink:
kozl - майстор
вт апр 12, 2022 2:16 pmmika написа:
пон апр 11, 2022 11:12 pmgeordgeo написа:
...имам подходящо помещение до банята, в което мога да вкарам 50 kW траф...
Ако в това помещение вкарате бойлера и тръбите са PVC, няма опастност от токов удар за къпещия се дори при липса на каквато и да е защита :wink:
А :shock: оно не зависи ли от проводимостта на водата. :?

Аз се заинтересувах, защото съм прилагал трансформаторно захранване за 12 V на нагреватели за аквариуми. Там имаше некво шир разпространено правило мощността на нагревателя=ват*литър. Та за 60 литров аквариум трафа е за към толкова вата. И главно това за безопасност, защото се е случвало по-големи риби да чупят стъклените нагреватели и реотана да се залива от водата.
sstefanov - майстор
вт апр 12, 2022 12:55 pmHoвoceлckи написа:
Това и баба го знае. Разчитайки на въпросното заземяване, при евентуалното му компрометиране, автоматично си заминал при офазяване на корпуса му. Мислех, че тук има разсъждаващи електротехници, склонни да разчупят статуквото ...
Аз бях до тук.
По същия начин може да се компрометира и трансформатора или там каквото измислите да добавите.
Заземете си и арматурата на душа с още един кол и сте 100% сигурни. Може да заземите и бравата на вратата, ако много ви е страх. Сложете си и ДТЗ. Няма друг начин, освен заземяването. Причината е проста - това, на което сте стъпили е свързано електрически със земята (в повечето случаи).
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Траф бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: