• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Детето - специалист
А какво ще се получи когато земното не е закачено, дори и цялата инсталация да е изправна в цялата къща.
Досега на никой ли не му се е случвало когато контакт не е заземен/занулен и при включен компютър, скара, готварска печка и т.н да го "удря ток" от самият уред когато го докосва по метални части.
iliya_i - майстор
нед окт 23, 2022 5:43 pmДетето написа:
А какво ще се получи когато земното не е закачено, дори и цялата инсталация да е изправна в цялата къща.
Ами какво да се случи?
Нищо по-различно от това, дето шефа вече установи.

А за да те удари ток, освен липса на земя/зануляване си трябва и пробив в изолацията.
Но ако имаш земя с ДТЗ то ще изключи, преди да си пипнал. Ако нямаш ДТЗ но имаш зануляване, то пак няма да те удари ток.

Абе изобщо, за да те удари ток си се иска доста талант при изпълнение на инсталацията. Като например да си забиеш кол, който да не свържеш с инсталацията.
Lutchezar - майстор
В другата тема бях писал за подобен случай...
Допълване на инсталация с нова трипроводна. И бяха отрязали кабела за заземяване преди таблото, не знаели къде да го закачат. Панелка, новата инсталация беше за кухнята. Та да е било 15-20 метра и имаше 70 волта между земя и не помня какво. Замостих с 1000 премеждия без да къртя нищо към нулата в таблото и това беше...
Ново табло, никакво ДТЗ, нямаше и място оставено дори, тази част от ремонта беше приключила и имах достъп през 2 см да дърпам кабелите.
kozl - майстор
И мен ме щипе USB-то от принтера като е извадено от буксата на компа. Като измерих напрежението на корпуса на изваденото USB спрямо нулата 115 V.
Ако имах трипроводна инсталация и увиснал (несвързан) ЖЗ проводник по него и по корпуса на компа, па и по всички уреди с корпус щеше да пощипва туй от принтера. А принтера е с двужилно захранване и няма ЖЗ.
krasi92 - майстор
Щом те щипе не те обича. Ако те бие те тогава те обича баш. Малко по сериозно и по темата моля А притера ти споко можеш да го сложиш в саксия със земя и ето ти заземен принтер
kozl - майстор
пон окт 24, 2022 7:30 amkrasi92 написа:
Щом те щипе не те обича. Ако те бие те тогава те обича баш. Малко по сериозно и по темата моля А притера ти споко можеш да го сложиш в саксия със земя и ето ти заземен принтер
Сериозно :?
Hoвoceлckи - майстор
[-X Той само си спами. От време на време повтаря някого като папагал или се включва като нечие ехо, белким го забележи някой (че му се подмазва). Да не мислиш, че е разбрал какво си написал? :-D
пон окт 24, 2022 7:52 amkozl написа:
пон окт 24, 2022 7:30 amkrasi92 написа:
...притера ти споко можеш да го сложиш в саксия със земя и ето ти заземен принтер
Сериозно :?
Да не забравиш заземително колче в саксията, свързано надеждно с голямия кол!
kozl - майстор
Сериоано изкарах една саксийка и закачих масата на USB-то и нулата към саксийката и те кво ми изписа:

Прикачен файл:
IMG_20221024_115228.jpg

А тока м-у нула и масата на USB - 90 мкА тежи :roll:
Детето - специалист
пон окт 24, 2022 6:55 amkozl написа:
И мен ме щипе USB-то от принтера като е извадено от буксата на компа. Като измерих напрежението на корпуса на изваденото USB спрямо нулата 115 V.
Ако имах трипроводна инсталация и увиснал (несвързан) ЖЗ проводник по него и по корпуса на компа, па и по всички уреди с корпус щеше да пощипва туй от принтера. А принтера е с двужилно захранване и няма ЖЗ.
При някои уреди се оправя с обръщане на щепсела в контакта на 180*
И да, тук сте прав за щипането от принтера по разни други уреди.
Положението е същото при автора на темата, някой от уредите му щипе
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Проблем с ел. инсталация - напрежение между земя и нула" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: