• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
съб апр 26, 2025 3:13 pmtu6ana написа:
...говорих със съсед който е енергетик от системата на ЕРПтата! ...
А пот къде на къде реши че в системата на ЕРП-тата всички "енергетици" са достатъчно образовани? :)
Кажи му да ходи да си върне дипломата. Ако въобще има такава...
:partyman:
tu6ana - напреднал
съб апр 26, 2025 4:22 pmhidrazin написа:
А пот къде на къде реши че в системата на ЕРП-тата всички "енергетици" са достатъчно образовани? :)
Кажи му да ходи да си върне дипломата. Ако въобще има такава...
Нищо не съм решавал...нито на съседа знам каква е дипломата, нито пък знам твоята каква е!
Пуснах темата, получих доста мнения, извадих си изводи! Благодарен съм от сърце на всички, които изразиха мнение! Имаше и такива дето само философстваха, но аз умея да си вадя изводи и от такива елементи!
The truth is out there somewhere, but sooner or later it will come out. :) :) :)
addicted - специалист
Браво на "енергетика". Заради такива енергетици горят на хората климатиците или по-зле, къщите. Искам този "енергетик" да покаже къде точно във вашето табло се разединява нулата! Аз дори и на снимка не съм виждал вашето табло, ама слагам 100 лева веднага на бас че нулата е винаги свързана(в най-добрия случай).
hidrazin - майстор
По-скоро енергетикът си "пази хляба". По презумпция ЕРП-тата никога и за нищо не са виновни.
И като ще говорим така, то тези му предположения са доста ... неадекватни (много меко казано).
Според него вариантите са два, нерегламентирано връзване на контакта, в който е включен климатика, или някой от близките ни, които имат ключ са влизали и нещо е станало.
Хайде сега да помислим какво е казал. Така дори не специалист ще разбере че те е пуснал по нанадолнището.
- 1-во Какво е това нерегламентирано включване? Масово под нерегламентирано включване се разбира кражба на ток.
Тоя контакт към комшиите ли е включен? Демек крадеш ли ток от тях? :)
- 2-ро Нещо било станало? Какво да е станало дори да са влизали близките? Контакт като контакт.
Нали до сега е работил без проблем? Какъв е шанса близките да са изключили точно тоя контакт и в него да са включили например мощен електрожен?
Пък и да са включили, щеше да падне предпазител.
Мисля че това е повече от достатъчно...
P.S.
съб апр 26, 2025 5:53 pmtu6ana написа:
Нищо не съм решавал...нито на съседа знам каква е дипломата, нито пък знам твоята каква е!
За моята не бери грижа. Тези дето трябва ми я знаят. И други неща знаят...
Пък и тук, във форума има достатъчно хора които ме познават, даже и лично.
ESPACE - майстор
Абе казах ти аз на такива екземпляри като този ми е трудно да обясня как е станал проблема. Да вземе да се гръмне този "енергетиК". :)
kozl - майстор
Незнам, вече се обърках яко, говорих със съсед който е енергетик от системата на ЕРПтата! Той каза, че тези предположения дадени тук в темата, за обърнати нула и фаза или другото предположение, че климатика е послужил за зануляване през конструкцията на сградата, заради хлабава нула на сградата, СА НЕВЪЗМОЖНИ ВАРИАНТИ. НЯМОЛО КАК ДА СЕ ЗАТВОРИ ВЕРИГА ПРИ ИЗКЛЮЧЕНИТЕ ПРЕДПАЗИТЕЛИ. :?
Според него вариантите са два, нерегламентирано връзване на контакта, в който е включен климатика, или някой от близките ни, които имат ключ са влизали и нещо е станало.
Моето мнение е "Гузен - негонен бега".
hidrazin написа:
По-скоро енергетикът си "пази хляба". По презумпция ЕРП-тата никога и за нищо не са виновни.
+1.
Изключване на отговарност от ЕРП-то с приказки "врели, некипели" без напън за размисъл и компетентност.
Случаят по темата не разбрах за къде е, но тук в Софето ЕРП-то е с отговорност до електромерното табло.
Та ако "лошата нула" е след електромерното табло, чия е отговорността за лошата нула :?
Ама вместо да се доказва с проверка, по-лесно е директно да се прехвърли топката.

Да предположим, че ел.инсталацията е правена като тази на снимката, която постнах и сградата е 8 етажна. Общ проводник за нулата излиза от електромерното табло и на всеки етаж се разклонява към ап.табла на етажа. А "лошата нула" се намира по средата на височината на сградата на 4 етаж. От такава "лоша нула" ще страдат всички етажи над 4 етаж. И колкото повече ток се харчи от апартаментите над 4 етаж, толкова повече страдание. Всяка връзка, която волно или неволно е направена от занулени корпуси и към "земя" ще позволява протичане на ток към земята и ще "занули" инсталацията на сградата от 4 етаж нагоре и ток ще протича през всички уреди от 4 етаж нагоре с такава връзка, дори на тези уреди да им е изключена фазата през АП.
Е има и още едно условие за протичане на ток от занулени корпуси на уреди към земята, а то е, че все някой от апартаментите над 4 етаж трабва да ползва ток. Или иначе обяснено ефекта на "лошата нула" - образно описан е, че колкото повече ток преминава през "лошата нула" толкова по-лошо става.
iliya_i - майстор
нед апр 27, 2025 9:39 amkozl написа:
Да предположим, че ел.инсталацията е правена като тази на снимката, която постнах и сградата е 8 етажна. Общ проводник за нулата излиза от електромерното табло и на всеки етаж се разклонява към ап.табла на етажа. А "лошата нула" се намира по средата на височината на сградата на 4 етаж.
Kozl, на твоята снимка нулевият проводник не е прекъснат между етажите, а само е разклонен към апартаментите със скобата.
Та няма как да има лоша връзка на 4-ти етаж към 5-ти и нагоре. Може да има лоша връзка към някой от апартаментите. Ама там всеки за себе си.
kozl - майстор
нед апр 27, 2025 10:34 amiliya_i написа:
Да предположим, че ел.инсталацията е правена като тази на снимката, която постнах и сградата е 8 етажна. Общ проводник за нулата излиза от електромерното табло и на всеки етаж се разклонява към ап.табла на етажа. А "лошата нула" се намира по средата на височината на сградата на 4 етаж.
Kozl, на твоята снимка нулевият проводник не е прекъснат между етажите, а само е разклонен към апартаментите със скобата.
Та няма как да има лоша връзка на 4-ти етаж към 5-ти и нагоре. Може да има лоша връзка към някой от апартаментите. Ама там всеки за себе си.
Възможно е да не е прекъсван проводника и това е по-качествения начин да се изтегли целия проводник от партера до 9-тия етаж и после да се свали изолацията на местата за раклонение и да се стегне скобата. И дано така да е било. Ма в името на българските тарикати и по девиза "на баницата мекото и на работата лекото", в които все повече се убеждавам, глождят ме съмнения :roll:
Но как го разбра от снимката без да разглобиш скобата :?

Все пак обяснението за "лошата нула"е принципно.
Та да приемем, че проводника е прекъсван на всеки етаж или само на четвъртия 8-[ +
iliya_i - майстор
нед апр 27, 2025 11:10 amkozl написа:
Но как го разбра от снимката без да разглобиш скобата :?
Кабела влиза и излиза от едната страна на скобата. От другата са отклоненията.
Ако се съединяваше с прекъсване щеше да е от различни страни на скобата.
Просто е свалена изолацията за да се направят разклонения.
fbr - майстор
И колкото повече ток се харчи от апартаментите над 4 етаж, толкова повече страдание.
Тука обяснението леко куца, защото през нулевия проводник тече тока на несиметрията в товарите на трите фази над 4 етаж.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Изгорял климатик, и нехайство може би!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: