• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
И да кажа още нещо.На инвертира се пипат и други настройки за да работи както трябва двигателя на дадена машина.Ако се задоволим с беисик настройките в определени ситуации и на някои мотори ще чувате разни шумове и др. които не са ок.
gogo7777 - майстор
чет май 29, 2025 10:35 amvalentino76bs написа:
И да кажа още нещо.На инвертира се пипат и други настройки.....
Вероятно си прав, но аз няма да пипам по настройките щото нищо не разбирам. Четох, че инвертора може да се самонастрои според мотора.
Евентуално звукова аларма ме заинтересува....как, къде и т.н. Също така плавния стоп не ми се нрави, но не знам как да го изключа. Що така съм забравил английския да се.... :x
DundyTheCroc - майстор
Няма ли разни клипчета как се настройват, и според мен не трябва да се оставя да работи с фабрични настройки.
hidrazin - майстор
чет май 29, 2025 10:59 amgogo7777 написа:
Също така плавния стоп не ми се нрави, но не знам как да го изключа.
Не трябва току така да го караш да спира бързо щото ще го гръмнеш.
Когато двигателя забавя, той започва да работи като генератор и да връща към инвертора.
Така мое да си свитенш DC шината в инвертора.
За бързо спиране хората са ти оставили отдолу изводи където да си закачиш спирачен резистор.
В него се разсейва тази генерирана енергия.
Ама колко вата и с каква стойност ...? Би трябвало някъде да го пише...

Прикачен файл:
Спирачен резистор.jpg
Спирачен резистор.jpg (65.99 KиБ) Видяна 294 пъти

:partyman:
DundyTheCroc - майстор
Ако каже какви резистори трябват имам едни стари керамични, предполагам ползвани за същото, може да ги чекна.
gogo7777 - майстор
Да доуточня. Понеже това ще е стационарна полир машина и ще се работи на стол искам там да свържа авариен изключвател, който да е на удобно място. Иначе плавният стоп не ми пречи. Но вероятно на инвертора няма да му хареса аварийното изключване на товара ако го има. Спирачката с резистор.....знам ли :?

Машината не е безопасна и при невнимание е склонна да гепи стърчащи или висящи части от облеклото. Аз оставям ремъка хлабав, но това не е достатъчно.
:)
valentino76bs - майстор
По разни машини съм виждал едни джаджи който са на клемната кутия на моторите които ги спират от раз.Не са ел.мех спирачки ами е някаква платка която трупа енергия или някакъв заряд и като се подаде сигнал да спре мотора връща тази енергия в намотките и направо го заковава.Имам някакви снимки довечера ще разровя дано ги намеря.Но има една подробност ,че не се сещам дали мотора се управляваше с инвертор.
hidrazin - майстор
чет май 29, 2025 12:23 pmgogo7777 написа:
Спирачката с резистор.....знам ли :?
Що? Преди малко беше написал че не е подходящо по разни причини. Какви?
gogo7777 - майстор
Защото при рязко спиране шайбите се развиват. Но поразмислих и промених поста.
hidrazin - майстор
чет май 29, 2025 1:03 pmgogo7777 написа:
Защото при рязко спиране шайбите се развиват. Но поразмислих и промених поста.
Не е проблем че си променил поста. Проблема е калпавата машина, шЪ ма извиняваш...
Шри изключване на двигателя аварийно (бастисване от изхода на инвертора) - да, на инвертора няма да му хареса ама едни пръсти струват повече от 100 кита.
НООО... машината ти заради инерцията НЯМА да спре по-бързо отколкото със спирачен резистор. :)

• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Инвертор от монофазно към трифазно захранване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: