• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mika - специалист
Като познавате човек "изучен вишист който прави табла за машини и електрониката" и му имате доверие, защо търсите помощ във форума?
Тук ви се каза, че таблото е сбъркано. Дали ще го оправите си е ваше решение.
DevilsDj1990 - напреднал
нед сеп 07, 2025 11:35 ammika написа:
Като познавате човек "изучен вишист който прави табла за машини и електрониката" и му имате доверие, защо търсите помощ от форума?
Тук ви се каза, че таблото е сбъркано. Дали ще го оправите си е ваше решение.
Няма време иначе бих го извикал. Както казах е познат не ми е първи приятел и най-вероятно не изгаря от желание да се занимава с моето табло , а и като цяло се занимава с автоматизации не с апартаментни табла. Иначе да чух че е грешно , но в повечето коментари не се уточнява ако е грешно какво е грешно и как да се направи. За разклонението разбрах , не се ползва масово и да използвам директно кабел от главния към дтз на долния ред. Другия коментар да не вързвам главната нула към нулевата клена а към заземителната не разбрах защо при положение че са вързани двете с мост , ако е така наистина питам защо с идеята да разбера и да го поправя ако има нужда.
prasse - специалист
нед сеп 07, 2025 11:19 amDevilsDj1990 написа:
Заземяване няма , стар блок 70-80 години , беше двупроводна инсталация.А каква ще е разликата дали подавам главната нула към нулите или към заземяването и от там с мост? Искрено питам за да разбера.
Тъй като нямаш на входа трети защитен проводник (напълно разбираемо за старото соц стрителство), то ти си го създаваш (със съответния компромис, разбира се) като разделяш още на входа PEN-проводника на два такива - PE и N. Тъй като защитната функция на PEN проводника е с ПРИОРИТЕТ пред работната му функция, то първото място на което трябва да го свържеш е защитната шина - ПРАВИЛО!
Така, както си показал, защитната функция я получаваш косвено от работната със синьото мостче между шините. Изглежда дребна формалност, обаче съвсем не е така! Едно разхлабване на връзката между шините (мостчето) и оставаш незащитен.
Затова, веднага набоди PEN проводника на защитната шина!
DevilsDj1990 - напреднал
нед сеп 07, 2025 12:12 pmprasse написа:
нед сеп 07, 2025 11:19 amDevilsDj1990 написа:
Заземяване няма , стар блок 70-80 години , беше двупроводна инсталация.А каква ще е разликата дали подавам главната нула към нулите или към заземяването и от там с мост? Искрено питам за да разбера.
Тъй като нямаш на входа трети защитен проводник (напълно разбираемо за старото соц стрителство), то ти си го създаваш (със съответния компромис, разбира се) като разделяш още на входа PEN-проводника на два такива - PE и N. Тъй като защитната функция на PEN проводника е с ПРИОРИТЕТ пред работната му функция, то първото място на което трябва да го свържеш е защитната шина - ПРАВИЛО!
Така, както си показал, защитната функция я получаваш косвено от работната със синьото мостче между шините. Изглежда дребна формалност, обаче съвсем не е така! Едно разхлабване на връзката между шините (мостчето) и оставаш незащитен.
Затова, веднага набоди PEN проводника на защитната шина!
Искрено благодаря за пояснението ще го оправя.
mika - специалист
нед сеп 07, 2025 11:12 ammika написа:
Ето един клип, който може да ви бъде полезен:
нед сеп 07, 2025 11:51 amDevilsDj1990 написа:
Иначе да чух че е грешно , но в повечето коментари не се уточнява ако е грешно какво е грешно и как да се направи.

Е, явно клипа не ви е бил от полза и само съм си загубил времето.
MamaMy - майстор
То в тези теми явно само си губим времето с разни многознайковци които имат чувство, че сме и задължени с нещо. Очакват да получат нещо на готово без те да дадат нищо. Вместо да покажат поне малко благодарност за посочените грешки, те се дървят ми даже налитат на бой. Отворковци. На такива сме се нагледали.
DevilsDj1990 - напреднал
нед сеп 07, 2025 12:21 pmmika написа:
нед сеп 07, 2025 11:12 ammika написа:
Ето един клип, който може да ви бъде полезен:
нед сеп 07, 2025 11:51 amDevilsDj1990 написа:
Иначе да чух че е грешно , но в повечето коментари не се уточнява ако е грешно какво е грешно и как да се направи.

Е, явно клипа не ви е бил от полза и само съм си загубил времето.
Не сте просто не съм пред компютър а на телефон и не иска в тубата да преведе , а със руския не сме на ти така че като съм пред компютър ще си го пусна с превод
DevilsDj1990 - напреднал
нед сеп 07, 2025 12:55 pmMamaMy написа:
То в тези теми явно само си губим времето с разни многознайковци които имат чувство, че сме и задължени с нещо. Очакват да получат нещо на готово без те да дадат нищо. Вместо да покажат поне малко благодарност за посочените грешки, те се дървят ми даже налитат на бой. Отворковци. На такива сме се нагледали.
Многознайко съм голям по принцип да . Но никой не съм задължил , благодарен съм на хората които си отделиха и продължават да си отделят времето за да ми помогнат и обяснят къде греша и какво да поправя. Ако визирате коментара ми към hidrazin , че се дървя , ами погледнете че освен да казва че ще яде пуканки и как за плочки съм щял да дам 100лв ама за електричар ми се свидят друго не е казал , та за кое трябва към него да съм благодарен. Ако вие сте се нагледали на отворковци аз също съм се нагледал на хора които не казват нищо по темата , а като някакъв пенсионер идват да си мрънкат и да се оплакват.
gogo7777 - майстор
Я специалистите да ми обяснат защо след ДТЗ 40А не може да има 3х16А или 2х25А бушони.
В случая след главния бушон има 15 бушона надвишаващи многократно 50А, колкото е душицата на бушона.
Очаквам смислено обяснение, а не "теория на електротехниката" и някакви нормативни наредби. Иначе скачам на бой :-D

Не, че ми пука за НС, но все пак :-D
:drinkers:
MamaMy - майстор
Абе я ти да ми обясниш защо да не наливаме вода в концентрирана киселина, а винаги киселината във водата? :-D
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Помощ с връзването на ел.табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: