• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 94
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dtmf - специалист
87V е с електронно калибриране и поддържа точност много петилетки без да се налага задължително калибриране. В сравнение с 87III мери капацитет не 2 пъти а повече- 10 000 срещу 10 uF. Измерването на температурата с точност не зависи само от уреда, а и от точността на термодвойката която имаш. Не разчитай на супер точност . По-точни са термометри с електронен датчик DS но нямат голям обхват на измерване.
87V държи висока цена постоянно. Под 500 лв втора употреба рядко се намира. Моя го продадох само за 450 (като нов беше), понеже не го ползвах постоянно а ми беше нещо като еталон. Сега еталон за точност ми е 87III , но и него не го ползвам( не го продавам) понеже взех няколко осцилоскопа Fluke с вградени мултиметри. Те пък са без конкуренция при мултиметрите, стига да не ти трябва супер точност.
87III е малко по-бърз от 87V при измервания, а това малко ме дразнеше и преди ползвах основно 87III като ги имах и двата.
Този счупения в продавалника май му иска много $ като за уред падал от незнайно колко метра. На твое място щях да огледам в продавалника 83V, не е от най-точните но пък е последна серия на модела и изглежда нов.
179 не съм имал но и не ме влече.
reingar-x - специалист
Благодаря за изчерпателния отговор,така все повече се накланят везните към 87V.Имам познат който е на бригада в щатите,и ми спомена,че може да ми го намери почти нов за около 200-240 долара и да го донесе като се върне.Може да има и някоя друга такса но ще е около 500-те лв.В предното мнение споменах и марката hioki,модела който си избрах от нея е 4252,той е по-евтин но и със по-скромни възможности.Не може милиампрер-час,няма термодвойка,с 4 ААА батерии е.Което според мен е минус и до колкото четох в има особен начин за измерване на съпротивление.Това което ми хареса е,че се прави в Япония.Колега dtmf след като,си притежавал 87V,имал ли си някакви ядове при измерване с така наречения проблем с gsm и радио честотите?
dtmf - специалист
От познат от САЩ е най добре. Ще го мине като личен багаж като се прибира и няма да платиш допълнителни 100 USD за транспорт и ДДС.

С hioki не съм работил и не пиша нищо. Дизайна прилича като на евтин китаец, но сигурно ще е добър щом е Японски.

Мултимерите на Fluke с 9 волтови батерии имат нищожно ниска консумация- около 1 мА.
За сравнение китайските мултимери с много функции започват от 5 мА.

Проблем с GSM на 87V имаше , като сложа телефона умишлено съвсем близо до уреда. Това е скъп уред и обикновенно се пази, колко пъти в практиката мислиш че ще си слагаш телефона върху мултимера )) Иначе като мултимер си е перфектен уред: бърз, точен, надежден.
pipilica - майстор
Какво ви е мнението за тия двата уреда, знам че не са кой знае колко точни ама е така за справка горе долу.
http://www.ebay.de/itm/Digital-Multimet ... 5d4d91705b
http://www.ebay.com/itm/VC9805-Digital- ... 5b0ca8f0b1
Приемам и други предложения стига да мерят Lx Cx Fx и да са около тия пари.
hidrazin - майстор
С първия не съм работил и нямам впечатления.
Втория си е китаец отвсякъде. Там е и правен. Не ги харесвам
Относно измерването на капацитет с мултиметър от тоя тип - няма смисъл. Те не измерват ESR а това дори е по-важно от капацитета.
Основния проблем при кондензаторите е с тези по захранванията. А те обикновено са с голяма капацитет.
Като сметнем че уреда често не може да измерва такива големи капацитети и няма ESR - няма и смисъл от тази функция.
Просто не върши работа. Най-разумното е закупуването на ESR-метър, който обикновено може да измерва и R, L, C , както и някои други работи. :-D
:partyman:
dtmf - специалист
Ей този изглежда ок( за работилница/сервиз), даже май е евтин ако всичко му е наред и не е орано вътре:
http://olx.bg/multimetr-fluke-8842a

редакция: Вземам си думите назад, уреда не е в час.
Последна промяна от dtmf на нед фев 22, 2015 2:31 pm, променено общо 2 пъти.
pipilica - майстор
Да сигурно е добър уреда но аз искам да мери кондери и бобини. Знам че не са много точни комбинираните уреди и е по добре отделни но за сега не са на дневен ред толкова разходи.
dtmf - специалист
За кондензатори има едни Китайци по 20 лв дето уж мерят капацитет. Като модел примерно CM9601.
Иначе съм на същото мнение като Хидразин , че ако не мери ESR -не става , пък ако ще и да е много скъп уред.
hidrazin - майстор
pipilica написа:
....но аз искам да мери кондери и бобини. ....но за сега не са на дневен ред толкова разходи.
Ми то ако 30-50 лева са разходи за такава работа...
Забрави за измерване на кондензатори ако не им показва колко е ESR-а.
Говоря за електролитни, естествено. За другите - пико, нано ... върши работа всеки уред дето измерва капацитет.
:partyman:
DMN - майстор
ESR-метъра си е наистина много полезен уред. Аз си направих такъв преди време по една проста, евтина, изпитана и работеща схема в стил "направи сам" от този клип:
https://www.youtube.com/watch?v=MRWwlTdAPn4
Върши ми хубава работа и в повечето случаи кондензаторите може да се измерват директно на платката, тъй като тестващото напрежение е много ниско и при измерване не се отпушват диоди и транзистори наоколо, които да бъркат показанията. Схемата по принцип работи на 50KHz, но аз я повдигнах на 100KHz(в клипа е обяснено къде да се бутне).
Ето осцилограма на изпитващото напрежение на произведението :-D :
Прикачен файл:
P1130191.jpg
P1130191.jpg (108.69 KиБ) Видяна 2471 пъти
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 94

Тема "Купуване на Мултицет-какъв?" | Включи се в дискусията: