• 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
258
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 296

kozl - майстор
ср юли 23, 2025 7:51 pmLisko написа:
"ако двата кабела се поставят при приблизително еднакви условия"
това условие отдалечава задачата от практическия случай, който е:
даден фиксиран консуматор, дадено фиксирано мрежово напрежение и различно дълъг кабел между мрежата и консуматора.
Няма как да са при еднакви условия, защото при удължаване на кабела, съпротивлението във веригата расте и тока намалява.
Условията вече не са еднакви.

Следното не е вярно:
"...Но повърхността на 150 метровия кабел е 30 пъти повече от повърхността на 5 метровия. Поради това – ако двата кабела се поставят при приблизително еднакви условия – по-дългия няма да се нагрее повече, а по-малко. "

Представи си 1-метров кабел по който тече ток 1А.
Сега си представи 30 метров кабел по който тече ток 1А
Сега мислено си представи че 30 метровият кабел се състои от 30 кабела по един метър. Във всеки от тях всичко е същото както в първия (единичен) еднометров кабел. И дължина и сечение и площ и съпротивление и ток. Всяко едно такова мислено отделено еднометрово звено е идентично с отделния еднометров кабел. Следователно и температурата му е същата.
Имаш 30 звена със все същата температура.
Без да ровя в локумената тема, а само пощипвайки тук, там и с цитат на пост от последните преди моя, тук требе да се намеси теорията на относителността. :-D
Всичко е относително спрямо гледната точка.
Еднакви условия за два кабела що е тва :?
От относителна гледна точка това може да е еднакво захранване и еднакъв товар :roll:
Абсолютното обаче е всичко да е еднакво, а това включва и дължината на кабелите 8-[
И заключението е същото:
Lisko написа:
Условията вече не са еднакви.

Lisko написа:
Следното не е вярно:
......
А кое е вярното :?
По-дългият кабел относително ще се нагрее колкото късия кабел, но абсолютно ще произведе повече топлина от късия
:rolleyes:
Доколкото определението "нагрявам" е относително или абсолютно :?: според гледната точка, то нагряването на по-дългия кабел ще е равно или по-голямо от нагряването на късия кабел :roll:

А от какво зависи сечението на кабелите при зададените 2 значения за отговор :?
От моята гледна точка - от мощността на консуматора. Защото сечението се определя от проектанта, а той се е съобразил с натоварването по мощност.
Обаче според теорията на относителността от относителната гледна точка на "консуматора", мое да се окаже, че сечението на кабела не зависи от мощността на печката му :lachtot:
batkoce - специалист
От какво зависи сечението на кабелите? :? :? :?

Прочетох заглавието и възможните отговори в анкетата, замислих се и си дадох сметка, че въпросът не е зададен напълно коректно.

Би трябвало да е: "От какво зависи изборът на сечение на жилата на кабелите?"

Ще кажа как е според мен, без да имам претенции за перфектност.

1. Максимална стойност на тока
2.Материал на проводниците
3.Конструктивни особености на кабела - брой жила, термично съпротивление жило/околна среда, максимална работна температура на кабела...
4.Максимална температура, която може да достигне средата, в която е разположен кабела
5.Максимално допустим импеданс на контура. От тук следва, че дължината на трасето също е фактор за този избор...
kozl - майстор
От философска гледна точка ....
Нещо като въпроса - кое е първичното - яйцето или кокошката?
batkoce написа:
1. Максимална стойност на тока
2.Материал на проводниците
3.Конструктивни особености на кабела - брой жила, термично съпротивление жило/околна среда, максимална работна температура на кабела...
4.Максимална температура, която може да достигне средата, в която е разположен кабела
5.Максимално допустим импеданс на контура. От тук следва, че дължината на трасето също е фактор за този избор...
Верно, ама не е първично оти:
От какво зависи максималната стойност на тока :?

Целата тема е локумена. Мое се тегли - насам, натам, на все повече и повече.

Всичко е относително според гледната точка :wink:

За некои сечението на кабелот зависи от нещо съвсем друго.
Те случай, комшийка носи мостов кабел 6 кв.мм с две жила, контакт и щепсел шуко да и "сглобя" удължител.
Втрещих се и обяснявам, че требе с друг кабел, ама она нема, тва и подарили ел.техници от фабриката. Аванта начи.
Те как сечението зависи от авантата :lachtot:
batkoce - специалист
чет юли 24, 2025 11:56 amkozl написа:
Те как сечението зависи от авантата :lachtot:
Аааа, не! Сечението не зависи от авантата и авантата не зависи от сечението! :)
Там действа друго правило: "Каквото и да е сечението на кабело, я па че го краднем..." :)
При авантата не е важно сечението, а сеченето. Защото за да можем да го "авантосаме", пъво трябва бързо и безшумно да го отсечем...
kozl - майстор
Имам пример как авантата - "краднем" не зависи от сечението на кабелот.
Ми случи се така, че некви мургавци да вземат да гепат и изгорят кабел към 2 км с добро външно сечение, а ние останааме без телефони на обекта и в последствие открихме остатъците от горелия кабел.
Даже не беха прибрали медното, щото предполагам отказали са се от прегряване и от неприятна медна изненада :shock:
Lisko - майстор
чет юли 24, 2025 11:31 ambatkoce написа:

Прочетох заглавието и възможните отговори в анкетата, замислих се и си дадох сметка, че въпросът не е зададен напълно коректно.

Абсолютно!
Мисля, че трябва да съм го писал вече -- сечението на кабелите зависи от диаметъра на "дупката" през която са ги дърпали в процеса на производството им.
hidrazin - майстор
чет юли 24, 2025 11:31 ambatkoce написа:

Съгласен. Ама от възможните отговори се подразбира че е искал да пита "От какво зависи изборът на сечение..."
Пък и все пак въпросът е заден преди едни 17-18 години...
И само 3 години след публикуването на прословутата "Наредба 3" ...
Разбира се не че преди прословутата наредба нямаше:

Прикачен файл:
ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ УРЕДБИ.jpg
ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ УРЕДБИ.jpg (115.13 KиБ) Видяна 116 пъти
който си беше почти същото, че даже и по-добре... :)
Ноооо... нито питащия, нито всички в темата от 55 страници не му е хрумвало че може да става дума за диаметъра на дюзата през която се изтегля медната тел... :-D
Която все още е без изолация.
Все пак се иска мислене, поне малко.
Но пък това ясно показва докъде сме я докарали с образованието и мисленето... Че по-зле ще става де.
:partyman:
Lisko - майстор
чет юли 24, 2025 10:17 pmhidrazin написа:
Все пак се иска мислене, поне малко.
Причинно следствени връзки. Да зависи - означава да се промени, когато това от което зависи се промени. Примерно тока зависи от напрежението. Ускорението зависи от силата и т.н.

Ако кабелите зависеха от консуматора, щяха динамично да се уширяват за по-големи товари.
hidrazin - майстор
чет юли 24, 2025 10:39 pmLisko написа:
Причинно следствени връзки. Да зависи - означава да се промени, когато това от което зависи се промени. Примерно тока зависи от напрежението. Ускорението зависи от силата и т.н.
Ако кабелите зависеха от консуматора, щяха динамично да се уширяват за по-големи товари.
Вече съм споменал че е изпусната думичката "избора" ... и съм се съгласил че е изпусната.
И пак опираме до ... мисленето. :cool:
СПОРЕД ЗАВИСИ
И никакви драсканици няма да ми променят констатациите за прогресивно и демократично оглупяване/изпростяване...
P.S. В нашата БГ мисленето е на път да бъде забранено. Със закон.
Ама още не е, за разлика от много други "напреднали територии" ... :)
вт юли 22, 2025 9:16 amStunks написа:
...Добре че е чатбота та малко спасява положението
ChatGPT прати човек в психиатрия https://share.google/VV7LQz4ItuY7HafZr
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: