• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Стефане, слагай на къщата навсякъде 3 проводна, дори и на осветлението. След време ще сложиш накъде осветителни тела с метален корпус, нека има предвиден защитен проводник за тях. Няма да ти дойде много по-скъпо.

Дали да е ТТ или TN-C-S зависи какво е състоянието на въздушната мрежа. Ако мрежата е стара, с много снаждания, разкривени стълбове, тънки жици е по добре ТТ. Но тогава трябва редовно да си мериш земното и само ти си отговаряш. Ако мрежата е с читави жици на чашки или с усукан кабел можеш да караш на TN-C-S, така ще имаш хем заземяване хем зануляване. Важно е тогава входящата нула да е поне 10мм2 мед или 16мм2 алуминий.
Stefan2000 - специалист
За съжаление входящата линия така като я гледам е 6 квадрата, в най-добрия случай,следващия по стандарт размер. На порцеланови чашки е. Разсоянието до стълба е 30тина метра. На него имам снадка и една при мене до чашките. Това което виждам, е колко много се е окислил проводника на спайката.
Това което казваш, че периодично трябва да проверявам заземяването е притеснително.
В дълбочина земята не е ли с постоянна влажност? Аиде аз ще го проверявам, ами тия след мене?
Кики - специалист
Не съм много навътре в електрониката но мисля че посочените от теб филтри ще си работят коректно и при двата вида защити на инсталацията, по-скоро обратно, понякога тези филтри влияят на коректната работа на ДТЗ. А за това че се страхуваш от междуфазово късо в трифазна инсталация то си е същото като късо м/у нула и фаза в монофазна, там идва ролята на предпазителя който при правилен избор ще си свърши работа навреме. За къщичката на село аз не бих те посъветвал да правиш ТТ (иска постоянен контрол на заземителния контур), или вземаш защитния проводник преди ДТЗ от нулевия или (по-доброто) си биеш 2 кола на разстояние 1.5-2 метра един от друг и заземяваш допълнително нулевия в твоето или общо електромерно табло преди електромера да имаш PEN шина, от там вече разделяш на N и PE проводници към таблото в къщата. Това със заземяването на електромерното табло ако е извън имота трябва да си го направят от ЧЕЗ, ЕВН или другите там монополи и да ти пуснат към имота 3 проводника.
PCL82 - майстор
Щом е на чашки и разстоянието е 30м почти сигурно е че са 6мм2. Това е несигурно захранване. При силен вятър и мокър сняг тези жици лесно могат да се скъсат.

Има два пътя или искаш от ЕРП-то да ти подменят жиците с такива отговарящи на сегашното законодателство или правш система ТТ.

За да си спокоен за дълъг период от време, че заземяването е наред, ползвай заземителни колове от неръждаема стомана. Те са кръгли пръти по 1,5мм, кито могат да се наставят и да се набият до 18м дълбочина. Това става с хидравлична машина и позволява лесно да се достигнат пластове с постоянна влажност. Набиване то не е скъпо-идват от фирмата и ти поставят толкова кола колкото е нужно. Един такъв кол е към 35лв, а за набиването ми казаха 10лв. Обикновените поцинковани имат живот до 10-15г и са по 20лв.

Друг вариант е фундаментен заземител. Ако ще наливаш бетони в земята, се ползва арматурата им за заземител. Необходимо е преди отливането да се направят нужните връзки по арматурата и да се сложат добавки за по-добра проводимост на бетона.

Можеш също да ползваш медни или оловни плочи, заровени в земята (около 1м2).
Stefan2000 - специалист
Можеби сега е момента да попитам.
Чие задължение е змяната на този проводник от стълба до къщата? В смисъл, кой плаща?
След като вече електромерите са изнесени на стълба. И ако е на токопреносните дружества, мога ли да настоявам да ми пуснат 3 проводен кабел?
Junak - майстор
Тц. След електромера си ти...
PCL82 - майстор
След като електромерът е изнесен навън, кабелите след него са твоя собственост и ти трябва да си намериш лицензирана фирма и да си платиш за да ти ги сменят. Има фирми, лицензирани да работят по мрежите на ЕРП-тата. За 3-проводния кабел е рисковано. От ЕРП-тата не ги обичат и често режат третия проводник, а ти не знаеш. Затова си направи твое заземяване в къщата и не разчитай на евтиния кол на електромерното табло-той вече е може да е изгнил на половина. Със сигурност съпротивлението на този кол не е измерено, колът е забит близо до стълба при насипния материал и не е забит на нужната дълбочина под земята (мин 80см. под повърхността трябва да е горния край, а това значи да копаят дупки).
Минах по тази процедура. Имам изнесен електромер със усукан кабел към къщата. От силен вятър и мокър сняг се скъса опъвача от към стълба и кабелът провисна ниско през двора. Обадих се в ЧЕЗ и като разбраха, че кабелът е след електромера и виси само в двора ми казаха, че проблемът си е мой и да си търся лицензирана фирма, те дори срещу заплащане не могли. Обърнах се към познат от фирма, която работи с ЧЕЗ и на часно опъвачът беше сменен за 40лв (20лв труд, 10лв материали и 10лв пътни).
thinkpad - майстор
Stefan2000 написа:
Иначе идва и 3-фазен ток заради ел.котел, какъвто не използвам. По план искаха да ми прекарат и 3-фазен за кухненската печка, обаче аз категорично им забраних, от мои си съобрацения за сигурност. Не желая 3фазен ток да ми се разкарва из къщи. Иначе отделните кръгове са на различни фази. Което може би крие известни рискове също.
Глупаво. По закона за мощност P = U.I. Това означава, че на 380V един консуматор за същата мощност ще изисква по-малък номинален ток, което пък означава че за същият ток проводниците на монофазното захранване може да се разтопят. Тогава по-безопасно ли ти се вижда? 380V не е нищо по-страшно от 220V, но изисква малко по-голямо внимание при боравене и свързване.
Тани - модератор
thinkpad написа:
По закона за мощност P = U.I. Това означава, че на 380V един консуматор за същата мощност ще изисква по-малък номинален ток, което пък означава че за същият ток проводниците на монофазното захранване може да се разтопят.
Това с червеното ще ни го обясниш ли? Да не би да имаш предвид вместо ток - мощност?

Освен това повечето домакински трифазни уреди не са на 380V, а на 220V , за да има вариант да се свържат и на монофазна и двуфазна мрежа.
Stefan2000 - специалист
На мене това ми е ясно, че за същата мощност монофазното ще се товари повече.
За трифазното се страхувам човек да не се окъси м-у фазите.

Лошото е друго. Че със заземяванията излиза че нещата не са никак прости и еднозначни. :sad:
Те явно и затова от енергото избягват да пускат третия кабел, защото не могат да ти гарантират сигурно заземяване във времето.
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: