• 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Stefan2000 - специалист
Абе имам ги и тръбите, ама няма клещи за огъването им.
Тъях съм ги приготвил за местата където инсталацията ще преминава открита по дървенията, в мазето например, или в помощната постройка. Макар че някои може да кажат да ползвам СВТ кабел?
hidrazin - майстор
Какви тръби ще огъваш бе човек? Да нямаш запаси от старите бели бергманови тръби? :-D Вече се ползва това:
http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -3813-0012
А кабела и СВТ да е, пак трябва да е на негорима подложка щом минава по или през дърво.
:partyman:
Stefan2000 - специалист
Еее, аз наистина бергманови съм приготвил.
Карай да върви. :lol:
hidrazin - майстор
Клещи за огъване на бергманови тръби. Прясно снимани. :-D
Прикачен файл:
бергманови1.jpg
Stefan2000 - специалист
Ха така!
Сега вече поне знам какво представляват. :idea:
Май няма да е трудно да се импровизира нещо да ми свърши работа.
За различните диаметри различни ли са?
hidrazin - майстор
Белите бергманови тръби са се произвеждали с диаметри 5, 11, 13, 16, 23, 29 и 36мм. Предполагам са се ползвали няколко размера клещи. Поне два размера - за 11, 13 и 16 мм едни и за големите размери още едни. Примерно в канала на тези моите няма как да влязат големите диаметри 23, 29 и 36мм.
Сега ми идва нещо на ум. Може да си спестиш търсенето и правенето на клещи, също и огъването.
При огъването на бергмановите тръби се стеснява диаметъра им. Може да видиш от конструкцията на клещите. Те "прищипват" тръбата на няколко места и неминуемо там вътрешния диаметър намалява. Вместо да ги гънеш с клещи може да ползваш само за ъглите от гофрираната метална тръба, която показах по-горе и на я нанижеш върху бергмановата. За един ъгъл предполагам няма да ти отиде повече от 30см. Примерно за бергманова тръба 16 мм може да използваш гофрирана метална тръба Ф18. Тя има вътрешен диаметър 16мм и външен 19мм. Би трябвало да влезе плътно върху бергмановата тръба.
Ето тук им има размерите:
Метални гофрирани тръби
Успех!
Stefan2000 - специалист
Да, тоя номер го имах предвид като за в краен случай.
Само че...
Стремежа е къщата да е колкото се може по близка до старовремска къща със съответните му там дребни детайли. Та затова искам да ползвам бергмановите тръби(23мм). Естествено тия гофрирани кривки само аз ще ги забелязвам, но ако мога да ги избегна, бих го направил.
Дори и ключовете ми за лампи ги намерих от стрите черни бакелитови, изостанали бройки по разни магазини.
Такива ми ти работи. Айде че се отклонихме от темата, но благодаря за снимката на клещите!
PCL82 - майстор
За всеки размер тръби си има отделен номер клещи!. През социализма някои майстори поради липса на инструмент са ползвали един размер клещи за няколко диаметъра тръби. Така например са огъвали 16мм с клещи за 13,5мм, защото 13,5мм са били масови за осветителни инсталации с 1,5мм2 проводници, а 16мм са подходящи за 2,5мм2 (2х-4х).
Резултатът е смачкани ъгли и мъки при изтеглянето. При правилния размер клещи дъгите са плавни, с леко елипсовидно сечение.

Размерите са 9, 11, 13,5 (записва се 13 за краткост), 16, 23. 29 и 36 мм.

При белите бергманови тръби шевът се поставя задължително странично на на дъгата, за да не се разкопчае.
Нужни са около 10 прещипвания през 5-10мм и дооформяне според мястото. Между две кутти се правят не повече от две чупки по 90 градуса. Може и 3 ако са с голям радиус. Желателно е металната обвивка да се заземи чрез запоени проводници, свързани в разклонителните кутии.

Краищата на тръбите се обелват на 2см от краищата при влизането им в кутиите, за да не наранят изолацията на проводниците. Снаждането на тръбите става със специални ламаринени муфи или тръби с по-голям диаметър.
Произвеждали са се готови дъги, колена и тройници. Колената и тройниците се състоят от две черупки, които се съединяват с ламаринени гривни. Използват се само за открити инсталации.

Тези тръби у нас са се произвеждали от предприятието "Български бергман". Май в търговския регистър още има фирма с това име, но не знам с каква дейност.
hidrazin - майстор
"Български бергман" в Гърчиново го раздържавиха май някъде 2005-а. Сега доколкото знам правят стъклопластови тръби.
За клещите сигурно си прав. Няма да стане добре с друг размер клещи. Много малко хванах от тези тръби. Тези 13,5мм са само за черните. Белите са 13мм.
PCL82 - майстор
По настоящем има произвотство на тънкостенни поцинковани тръби и дъги за тях, предназначени за открити ел. инсталации. В София могат да се видят по входовете на жилищни сгради-Виваком пуснаха оптика в тях.
Те само се пъхат една в друга и нямат резби. По същество заменят старите панцерови тръби (водопроводна тръба с бергманова картонена вътре).
Такава инсталация може да се види в дървените къщички на резиденция Ситняково в Боровец. Инсталацията е на над 100г. Както и ъглите и така и кутиите са чугунени с резба и имат ламаринени капачета с винчета.

Хрумва ми че клещи за огъване могат да се измайсторят от ножици за полипропиленови тръби, като се смени ножа и се добави коритце. С късмет могат да се намерят готови по битаците.
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: