• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
Има го и във форума, но за начало виж тук.. http://napravisam.net/?p=12438
valentino76bs - майстор
пон яну 07, 2019 3:44 pmnautilus33 написа:
Здравейте,
предстой ми подмяна на старата ел. инсталация с нова, и съм твърдо решен сам да си копая каналите, и да викна ел. техник само да окабели. Не намирам обаче инфо в нета или книги как става това, т.е. на каква височина от пода и откъде точно е добре да минат каналите за новата инсталация. Не намирам и сходни теми във форума.
Дереджето какво е бетон ,тухла?
nautilus33 - майстор
Тухла, като само между първи и втори етаж е плоча, но там мисля да ползвам старите трасета за лампите. Прочетох статията, която препоръча Николов. Но не ми става ясно как се прокарват трасетата между отделните стай- с дупка посредством боркорона ли минава инсталацията от едната стая в другата или върви по стената и съответно под касата на вратата?
nikolov333 - майстор
Под касата, в никакъв случай, че някой ден може да стане пожар! По и през стените или по пода и плочите е най-добре, при възможност в гофрирани тръби за окабеляване, но зависи от конкретния случай.. У нас ги правих горе, по стените и свалях до контакти, ключове и лампи в тръби навсякъде, понеже пода ми беше готов, но най-удобно за работа е, да се пуснат гофрирани тръби под замазката на пода, ако ще се прави нова и да се оставят разпределителни кутии, по две-три във стая на 30см. от пода, а от тях да се захранват контактите и ключовете за лампите.. За лампите захранването е най-добре да е директно към тавана, но трябва да измислиш някое централно място в апартамента, където да обособиш нещо като захранващ-комуникационен шкаф и в него да си монтираш таблото с предпазителите и съответните интернет и тв комуникации, най-добре през защита и ЮПС, понеже така е удобно са корекция на връзките по захранването и кабелите в бъдеще.. Примерно, някой лампи да ги захраниш с 12V за лед тела или да пуснеш фаза и нула до ключовете за осветлението, ако примерно решиш да ползваш съвременен начин за дистанционно управление на осветлението или някой от уредите.. Ето как го измислихме у комшията, но той прави нова стена и в тая ниша от итонг стана хитро, с изключение на разпределението из вътре, но това не е голям проблем..
Прикачен файл:
IMG_20170714_135154.jpg
iliya_i - майстор
вт яну 08, 2019 1:38 pmnautilus33 написа:
Тухла, като само между първи и втори етаж е плоча, но там мисля да ползвам старите трасета за лампите. Прочетох статията, която препоръча Николов. Но не ми става ясно как се прокарват трасетата между отделните стай- с дупка посредством боркорона ли минава инсталацията от едната стая в другата или върви по стената и съответно под касата на вратата?
E чак пък с боркоронка... Такива снопове ли планираш да прекарваш :? Дупка ф20 стига.
Старата инсталация как е направена?
Ако е с мостов кабел - хващаш кабела от единия край и дърпаш. Той е в мазилката и те ти готов канал. Ако е в тръби - прекарай от същото място, дето минават сега през преградната стена, а част от тръбите могат и да се ползват, на местата, където няма значителна промяна.
nautilus33 - майстор
Ами старата е мостов кабел. Ще опитам и този вариант с дърпането да видим :) Иначе ми се ще да направя инсталацията без кутии- вижда ми се по-лесно, но не знам дали човекът, който ще намеря да навъже всичко ще се съгласи да работи с такава инсталация.
nikolov333 - майстор
Ако искаш да е без кутии имаш два варианта.. от контакт в контакт, с кръгово захранване на двата крайни контакта към общ предпазител за токовия кръг или с кабели от таблото до всеки контакт.. У нас е така, ама отива много кабел.а в предпазителя трябва да свързваш по 3-4 кабела макс..
iliya_i - майстор
Какво му е по-лесно. Ще иде 3-4 пъти повече кабел. А като ще викаш човек за свързването търси такъв, дето не се плаши от кутии. :-D
nautilus33 - майстор
Точно от контакт в контакт го мислех. По този начин мисля, че няма да отиде чак толкова повече кабел, или се лъжа?
nikolov333 - майстор
Зависи от горе ли ще се захранват контактите или от пода, но разликата няма да е голяма с кутиите.. само от връщането на кабела до таблото, малка част ще се губи, но не цялата дължина, а по-скоро от таблото до първия контакт или по-малко дори, но като сигурност и свързване на инсталацията според мен е по-доброто решение от кутии.. В Англия инсталациите са такива и до колкото знам имат контакти с "вградени" предпазители.. Иначе с кабели до всеки контакт става скъпо и таблото е трудно за подреждане..
Прикачен файл:
0_IMG_20170919_193832.jpg
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Как се копаят канали за ел.инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: