• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shotik - майстор
За тролейбусите и трамваите се ползва 600 волта,елктр.локомотиви от 27000 до 32 000 волта в контактната мрежа,на дизелови локомотиви до 900 волта и 1200 волта на генератора на различни серии.
engineer - специалист
По въпроса за Фазоуказателните щани:

http://www.galdibg.com/katalozi/makris/ ... edstva.pdf
John - специалист
Няма нищо нетипично при ползването на пробна лампа,като товарно съпротивление ,при проверка на верига.В работата си исползвам пробника на Bening,ампер клещи и..фазомер,комбинирано китайче с глимка и индукция.При лоша нула или липсваща фаза от страна Ср.Н. е незаменим.От пробна лампа съм се отказал по-техн.причини,лоши спомени :lol: .
bgtok - специалист
На ниско напрежение (220-380 V) без пробна лампа или
веригопроверител с товарно съпротивление си пълен слепец.
Всяка една индукция ще те направи смешен и неефективен.
:-D
В моите среди е прието за фазоуказател да се разбира уред, който
указва реда на фазите (R S T).
Сигурно не е гришка към днешна дата да се казва и фазомер, но
разликата е космическа ..
mirk - майстор
Напълно съм съгласен с колегите че пробната лампа/лампи са незаменими но като товарно съпротивление с което виждаш веднага дали ти протича ток. Ползвам една, като я закача с крокодили в някоя верига. За пробно задействане на ДТЗ е супер - сработва преди да светне напълно 15ватовата лампичка от хладилник :) .

Но когато ще се работи по веригата за сигурност и отчитане и на малките токове които също са опасни изпозвам друг прибор и то поне два на различен принцип - фазоуказател и стабилен мултицет или служебно фазоуказател и описания по-горе тестер на Benning.

Също така и е една българска комбинация за 5лева на Найден Киров Русе http://www.naidenkirov.com/products/articles.html от първата картинка. Работи и като обикновен фазомер когато едната ръка пипнеш едната сонда. А светенето на глимката му при директно подаване на напрежение фаза - нула или фаза - фаза е по стабилно отколкото на обикновен фазоуказател който работи с утечката през човек.
lubomirlz - специалист
Абе като ще тествате ДТЗ с подръчни материали поне вземете съпротивление 10 ком тока ще е около 20мА.
С тази лампа от 15 вата и 100 мА защита ще изключи.
Лампите с нажижаема жичка имат пусков ток някъде около 15*номиналния което прави пусков ток от около 900 мА за няколко милисекунди. :-D
mirk - майстор
Тaка де, ето го и товарното съпротивление :lol: 9.9кОм и 7,4кОм / 12W монтирани в бакелитова кутия от стар чешки пробник. Върха е на резба и се мести в две гнезда едното към 9.9ком за ток около 22мА а второто към 7.4ком за ток 30мА. Работи екстра и обикновено защитите сработват още на голямото съпротивление и не се налага превключване на по малкото.
http://store.picbg.net/pubpic/C7/E7/59f ... bdc7e7.jpg
Иначе проба става и с 15W пробна лампа тока е някъде 60-70мА a с товара на оригиналния пробник Duspol e 200мА и падат от раз.

Толкова за самоделките имитиращи съпротивлението в защитата. Специализираните уреди за тестове на ДТЗ мерят много параметри, като времена и токове на задействане и един куп други работи, все пак трябва да оправдаят цената си :lol: масово ги използват органите за контрол по електробезопасност. Ето един полски за пример http://www.electroninvest.eu/index.php? ... &parent=60

lubomirlz написа:
Лампите с нажижаема жичка имат пусков ток някъде около 15*номиналния което прави пусков ток от около 900 мА за няколко милисекунди.

Така пише по книгите, а да го видиш (измериш) тоя ток с обикновен уред си е мисията невъзможна. Трабва ти уред който отчита пикови стойности. :wink:
lenko71 - специалист
mirk написа:
lubomirlz написа:
Лампите с нажижаема жичка имат пусков ток някъде около 15*номиналния което прави пусков ток от около 900 мА за няколко милисекунди.

Така пише по книгите, а да го видиш (измериш) тоя ток с обикновен уред си е мисията невъзможна. Трабва ти уред който отчита пикови стойности. :wink:
Понеже имам под ръка една лампа 40W, без "специални" уреди, с омметър, измервам съпротивление на лампата 110 ома.
Сам сметни колко е тока в началния момент.
lz1wvm - специалист
Понеже имам под ръка една лампа 40W, без "специални" уреди, с омметър, измервам съпротивление на лампата 110 ома.

2.8 ампера. :)
lubomirlz - специалист
Сега пък го обърнахме на "кой знае закона на Ом" :lol:
И в случая специален уред май не е нужен.
А за специализираните уреди на по-сериозните фирми си заслужават парите.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Уреди за измерване на напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: