• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ArturDent - Почти Безобиден
Милен написа:
Постоянна величина е съпротивлението на нагревателя и тука предполагам че всички са съгласни и никой няма претенции.
Аз имам претенции ;)
Бих го написал "Почти постоянна величина е съпротивлението на нагревателя."
Нали ел.съпротивлението на нагревателя зависи от температурата.... Толкова години хората се опитват да направят реотан с константно съпротивление, ама ядец. Докарват го до почти-константно.
Приеми това само като хумор, иначе съм съгласен с разсъжденията ти.
Милен - майстор
И колко зависи 5, 10 или 20% колко е това почти и колко грешка внася в сметките, нищо конкретно не казваш. А тази промяна колкото и да е малка хвърля допълнително камъни по меренето с моточасовник, въвеждаш още една малка променлива влияеща на крайния резултат :lol: Друго си е интегриращия уред, отчитащ всички промени на величините.
stamenov1 - специалист
Да споменем няколко известни факта за обемните бойлери.

1. Според хигиенните норми на един човек са необходими между 50 и 70 литра 40 градусова вода за едно къпане.
2. 50 литра 40 градусова вода се получава от приблизително 30 литра, загрети на 65 градуса.
3. През лятото студената вода е с температура 15 градуса, а през зимата е с 5 градуса.

Като започнахме с нуждите, нека продължим с тях.

От тези сметки си правим извод, че тричленно семейство ще имат нужда от 100 литров обемен бойлер с електрически нагревател 3 - 4 киловата, който да загреят до 65 градуса и ако го оставят включен по време на къпанията ( едно след друго ), би трябевало да им е достатъчен. Това ще е по-вярно през лятото и помалко вярно през зимата, защото през лятото студената вода е с температура 15 градуса, а през зимата е с 5 градуса.

Какво значение има дали да е включен или изключен по време на къпането?
Когато обемният бойлер е включен ( електрически ) по времето на ползване на топла вода, терморегулаторът се включва от охлаждането при постъпването на студена вода и нагревателя загрява постъпващата вода. Това води до повишаване обема на крайният резултат ( 40 градусовата вода ).
На кратко - оставете включен бойлера, за да имате повече топла вода.

За през лятото, когато спират топлофикациите за профилактики, може да се направи компромис и да се монтира по-малък обемен - 30 или 50 литра, както и за вилата.

За кухнята, ако няма връзка с основния бойлер, обикновен обемен 5 литра е перфектно решение, особено ако имате и миялна. 5 литра вода се загряват до 65 градуса с 2 кВ нагревател за 12 минути.

За заведенията става малко по сложно смятането, защото има значение колко прибори и съдове има и по колко пъти се зареждат на ден. А също и дали използват миална машина.
- Малко заведение, с капацитет до 20 души, само на кафета, безалкохолни и бира ( без кухня ), ще му свърши работа и един 100 литров обемен бойлер с 3 кВ нагревател.
- Същото като капацитет заведение, но с кухня, ще му трябва доста повече топла вода. Без миална, бойлера трябва да е поне 200 литра с 4 кВ нагревател.
- На същото заведение, ако има професионална миална, един 80 литров бойлер с 3 кВ нагревател ще му е достатъчен.
Разбира се тук трябва да се отбележи, че персонала трябва да се предупреждава да не разхищава топлата вода. Иначе никакъв бойлер няма да им стигне.
pavkatay - майстор
stamenov1 написа:
Да споменем няколко известни факта за обемните бойлери.

1. Според хигиенните норми на един човек са необходими между 50 и 70 литра 40 градусова вода за едно къпане.
2. 50 литра 40 градусова вода се получава от приблизително 30 литра, загрети на 65 градуса.
3. През лятото студената вода е с температура 15 градуса, а през зимата е с 5 градуса.

Като започнахме с нуждите, нека продължим с тях.

От тези сметки си правим извод, че тричленно семейство ще имат нужда от 100 литров обемен бойлер с електрически нагревател 3 - 4 киловата, който да загреят до 65 градуса и ако го оставят включен по време на къпанията ( едно след друго ), би трябевало да им е достатъчен. Това ще е по-вярно през лятото и помалко вярно през зимата, защото през лятото студената вода е с температура 15 градуса, а през зимата е с 5 градуса.

Какво значение има дали да е включен или изключен по време на къпането?
Когато обемният бойлер е включен ( електрически ) по времето на ползване на топла вода, терморегулаторът се включва от охлаждането при постъпването на студена вода и нагревателя загрява постъпващата вода. Това води до повишаване обема на крайният резултат ( 40 градусовата вода ).
На кратко - оставете включен бойлера, за да имате повече топла вода.

За през лятото, когато спират топлофикациите за профилактики, може да се направи компромис и да се монтира по-малък обемен - 30 или 50 литра, както и за вилата.

За кухнята, ако няма връзка с основния бойлер, обикновен обемен 5 литра е перфектно решение, особено ако имате и миялна. 5 литра вода се загряват до 65 градуса с 2 кВ нагревател за 12 минути.

За заведенията става малко по сложно смятането, защото има значение колко прибори и съдове има и по колко пъти се зареждат на ден. А също и дали използват миална машина.
- Малко заведение, с капацитет до 20 души, само на кафета, безалкохолни и бира ( без кухня ), ще му свърши работа и един 100 литров обемен бойлер с 3 кВ нагревател.
- Същото като капацитет заведение, но с кухня, ще му трябва доста повече топла вода. Без миална, бойлера трябва да е поне 200 литра с 4 кВ нагревател.
- На същото заведение, ако има професионална миална, един 80 литров бойлер с 3 кВ нагревател ще му е достатъчен.
Разбира се тук трябва да се отбележи, че персонала трябва да се предупреждава да не разхищава топлата вода. Иначе никакъв бойлер няма да им стигне.
+1
вкъщи съм бил на бойлер от 1972 до 1986 г, след това -централна топла вода 4 години, после 5 години във военното училище -централна топла вода 3 пъти седмично :| , и в събота и неделя вкъщи ТЕЦ -а, след това две години в балчик -на бойлер и последните 13 години -централна топла вода( бойлер си купих миналата седмица и още не съм го закачил- та имам опит и в къпането с бързовар 3-4 години за по месец, когато имаше профилактика -поливаш се като фикус и се олигавиш-това е то). та пак ще кажа - да не дава господ : 3-ма души за 10,80 лв :sad: а и освен това стопанисвах 2 кръчми в продължение на 5-6 години - та и от там имам опит. там икономията е бойлера да е включен.
Милен - майстор
Ако тия тримата се къпят на седмица по 1 път и под 10лева могат да слезнат :lol:
pavkatay - майстор
ebahti написа:
http://www.vbox7.com/play:88da53c0&start=24
:-D а това сега го видях. кръчмите ми бяха в селски район , та клипчето на тутурутка е абсолютно вярно с действителността по селата. а както се убеждавам и в градовете :lol:
Тани - модератор
Имаше един виц:

Първенците в едно ТКЗС за награда ги пратили в чужбина на екскурзия в голям хотел за една седмица на връщане в автобуса коментирали :

- Малеее виде ли каква убаа баня имаше у отела !
- Да ма и едно пръскало имаше отгоре , па и едно длибоко корито!
- Па и топла вода имаше по всяко време!
- Е па то всичко беше много убуу , ама на ние с тоя наш късмет в понеделник отидооме и точно в неделя , когато дойде време да се окъпем , заранта рано си тръънахме!
lov - майстор
alfafen написа:
А че подаваш към пералнята 45 градуса вода :? икономия има да обаче се чудя ти посъветвал ли си се със жена си :-D .Вълна се пере на 30۫۫С (така мисля аз и група съветски инжинери).

А дали след като си играх с толкова сложна плетеница от тръби не съм и помислил и за вариант да си избирам кава да бъде.Направено е разбира се но практически няма смисъл. Освен ако нещо ми стане проблем с обемния бойлер и да имам байпас за всеки случай да не правя разни временни снадки. И аз съм от руската инжинерна школа и май това ми е проблема че прекалено много се презапасявам понякога.:?
А относно кое на какви температури се пере жената ме ползва за консултант. По стечение на обстоятелствата 2 години държах една обществена пералня и химическо чистене. Та мисля че понаучих разни нещица и натрупах практиески опит по принуда. И другото е че дрехи направени от чиста вълна са много голяма рядкост и е по добре да се изперат на ръка. Ня вярвам и в твоя гардероб да са чак толкова много че да се озори жена ти. А за останалите не е проблем разликата в температурата просто всеки производител се презапасява. А отделно е че когато подаваш водата примерно на 45 от самия барабан и дрехите тя спада поради естественото охлаждане до така бленуваните 30 Со. Изпитано и проверено разбира се. За останалите синтетики които изискват пак такива режими вообще не е проблем малко по високата температура.

Милен написа:

Аз също не се заяждам с теб колега и се извинявам ако така си ме разбрал.

Обаче не мога да се съглася напълно с постановката ти за измерване на електроенергия. За груби ориентировъчни сметки може и да се приеме така но да твърдиш че постигаш точност 1% не съм съгласен. Както не съм съгласен с почервененото от цитата че мощноста е била постоянна величина.

Постоянна величина е съпротивлението на нагревателя и тука предполагам че всички са съгласни и никой няма претенции. Мощноста може да е постоянна но само ако се разглежда като инсталирана мощност при номинално напрежение, например при 220V имаш инсталирана мощност 3000W, следователно съпротивлението на нагревателя е 16.34Ω и при тези условия ще протича ток през него със стойност 13.64А.

Реално напрежението в България се колебае в някакви граници законово определени от стандартите на 230±10%, т.е. казано директно е в стандарта ако е между 207V и 253V и обикновено през деня е едно , а нощем когато намалее консумацията е друго. При постоянно съпротивление което физически няма как да се промени тока който протича през него зависи само от напрежението. Следователно и мощноста ти е функция на напрежението(тока) и то на квадрата на напрежението(тока). Ето ти как изглежда това:

P=U.I=U²/R=I².R

Ето ти един доста краен пример (но все още в стандарта) при 207V и 253V даваш достатъчно представа в какви граници се мени мощноста, по правилно е да се нарече товара от един бойлер с номинална инсталирана мощност 3000W.

Р=U²/R=207²/16.34=2622W

Р=U²/R=253²/16.34=3917W

Разлика от -12.6% и +30.6% спрямо инсталираната мощност не ми се струва малка и пренебрежима.

Хубаво бе колега не си прочел от какво си вадя хляба ама както и да е.Решил на краставичар краставици да продаваш и това е то. За формулите вообще не споря явно не си пропускал лекциите.:-D

Я ми отговори на въпроса какво ще се получи ако извън гарфика на всичките ми ползвания на банята се завра два пъти под колата тоя месец и се освиня и реша да се къпя извънредно.Или сина си докара докат ме няма някое гадже и със сигурност ще ползват банята :? Пък и аз да не я ползвам като във вица за текезесарите. Реално всички предвиждания отиват по дяволите. А за сметките дет ги правиш да не говорим. Труд на вятъра.
Пък ако искаш да ти обесня как се прави и планирането за разход на ел. енергия на едно предприятие и да видиш пък там какви са допуските за отклонения, а уж всичко е по строг план и инсталирани мощности.
Аз съм си направил труда да измеря все пак някакви реални данни и ги споделям с останалите участници в темата. Щом имаш претенции относно методиката добре обоснова се. Но ми покажи ти какво реални си измерил и как да научим и ние нещо повече.

Хайде да не издребняваме чак толкова и да търкаме клавиатурите. По добре да хвърлим енергията си в реализирането на някакви идеи.
Милен - майстор
lov написа:

Аз съм си направил труда да измеря все пак някакви реални данни и ги споделям с останалите участници в темата. Щом имаш претенции относно методиката добре обоснова се. Но ми покажи ти какво реални си измерил и как да научим и ние нещо повече.

Хайде да не издребняваме чак толкова и да търкаме клавиатурите. По добре да хвърлим енергията си в реализирането на някакви идеи.
Ето каква е ситуацията при мен:
Милен написа:
Икономия ще има когато е изключен напълно от мрежата :lol:

Моя го включвам с часовник от 4 до 6 сутринта и при нужда ръчно през деня. На отделен електромер ми е към енергото и заедно с пералня и няколко други по малки консуматори, ми изразходват максимум 30-35лв. Положението ме устройва идеално от комфортна и икономическа гледна точка. А това последното е строго индивидуално и си зависи от хората които го използват как ще им е удобно.
Напълно съм съгласен с последното ти изречение :prost:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Консумация на ел. енергия от бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: