• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kuger - майстор
mar80........1.15 и 1.20 предполагам е гъстотата на електролита(относително тегло за единица обем).Гъстота 1,17 отговаря на 1,6 волта на клетка.А гъстота 1,206 отговаря на напрежение 2,5 волта.....това за оловни акумулатори.

Ела да ти покажа умряла клетка с гъстота 1,27.
kuger - майстор
Прави се така: разреждаш с лампа 21-55w,12v до 10,8 v. Уеднаквяваш електролита във всички клетки на 1,18. Мери се с ареометър! Правиш заряд с 1/20 от капацитета до достигане на около 15,2v. Ако почне да кипи, намаляш зарядния ток.Ако загрее, също, може да се наложи изчакване да изстине. Когато достигни 15,2v, спираш заряда, чакаш да се успокои акуто, мериш гъстота. Трябва да е около 1,27. Ако не е , уеднаквяваш. Ако имаш мъртва клетка, има два варианта - прекъсване, тогава не можеш нито да зареждаш, нито да разреждаш; ако е укъсяване, проблемната клетка няма да реагира /променя гъстота/, напрежението на акуто ще е доста по-ниско с 1/6, а зарядния ток ще е голям при ниско напрежение, също с 1/6. Напълно зареден стартерен акумулатор има гъстота 1,27 за нашите климатични условия. Ако по време на заряда се установи бързо вдигане на напрежението, а не може да се достигне зарядния ток, то е време да се посети магазина. Това е гаранция, че акумулатора е загубил капацитета си.
Всичко това важи за стартерни акумулатори!
lz1wvm - специалист
kuger написа:
mar80........1.15 и 1.20 предполагам е гъстотата на електролита(относително тегло за единица обем).Гъстота 1,17 отговаря на 1,6 волта на клетка.А гъстота 1,206 отговаря на напрежение 2,5 волта.....това за оловни акумулатори.

Ела да ти покажа умряла клетка с гъстота 1,27.
Pb+PbO2+2H2SO4 това е пълен акумулатор.....2PbSO4+2H2O а това е празен акумулатор или клетка.Казваш,че при окъсена клетка електролита,няма гъстота....така е.Казваш също,че при прекъснала клетка,може електролита да е с нормална гъстота.Обясни защо е така.Според мен не би трябвало електролита на прекъснатата клетка да има нормална гъстота.
mar80 - специалист
Проблема е че гъстота от 1.27 не мога да я достигна в нито една клетка. Затова си мисля за смяна на електролита.Не съм пробвал първо с разряд, но това дали ще има такова значение.
fox_vt - майстор
Брех брех колега не се доверявай напълно на показанието от ареометъра свери го с качествен.Електролит не се долива и сменя само се долива дестилирана вода,това е така защото при първоначално пълнене на акуто в завода се слага електролит с гъстота 1,28.Каквото и да става той си остава в акуто а се изпарява само водата ако не може да се достигне гъстотата значи има натрупани едри кристали сулфит по плочите който се отстранява със т н тренировъчен цикъл както обясни колегата по нагоре.А за колегата с окъсилата клетка ще кажа че клетката окъсява от късо съединение причинено от отчупено парче\та от плочите и в този случай гъстотата може да е максимална понеже сулфата е в електролита.При опит да се смени електролита на акуто понеже трябва да се излее стария през отворите и при обръщане на акуто всичката утайка и парчета от плочите трябва да мине между плочите и има голяма вероятност да окъси някоя клетка и затова е непрепоръчително да се сменя електролит освен на напълно скапал се акумулатор в опит да се съживи.
kuger - майстор
fox_vt написа:
Брех брех колега не се доверявай напълно на показанието от ареометъра свери го с качествен.Електролит не се долива и сменя само се долива дестилирана вода,това е така защото при първоначално пълнене на акуто в завода се слага електролит с гъстота 1,28.Каквото и да става той си остава в акуто а се изпарява само водата ако не може да се достигне гъстотата значи има натрупани едри кристали сулфит по плочите който се отстранява със т н тренировъчен цикъл както обясни колегата по нагоре.А за колегата с окъсилата клетка ще кажа че клетката окъсява от късо съединение причинено от отчупено парче\та от плочите и в този случай гъстотата може да е максимална понеже сулфата е в електролита.При опит да се смени електролита на акуто понеже трябва да се излее стария през отворите и при обръщане на акуто всичката утайка и парчета от плочите трябва да мине между плочите и има голяма вероятност да окъси някоя клетка и затова е непрепоръчително да се сменя електролит освен на напълно скапал се акумулатор в опит да се съживи.

Със всичко съм съгласен, колега, абсолютно си прав!\само да добавя, че късо се получава и от утайката, дето се събира на дъното.
А за ареометъра ще оспоря-изпадна ми от една немска промишлена батерия. Много е добър, и точен.
Ники274 - специалист
Късо става и от огъване на решетките,получава се при големи токове,продължително стартиране и т.н.
kuger - майстор
Правил съм доста от схемата, показана от Ditronix, частта без автоматиката /предишната схема от книжката/, работят отлично. Правих и два броя пълната схема, мога да кажа, че наладката е доста трудна. Срещнах и проблем с Р1 от схемата /не сработваше с праг/. Общо взето добра схема.
При зареждане процедирам така - слагам акуто да се зарежда с ток 1/20 от капацитета, наблюдавам го известно време.Забелязал съм, че отначало тока на заряд нараства, отрегулирвам, след стабилизиране задавам ток на заряд 1 или 2 ампера и оставям акуто до сутринта. Нямал съм до сега проблеми от презаряд или вдигане на напрежението над допустими стойности /за схемата без автоматичното изключване/.
lz1wvm - специалист
fox_vt написа:
......А за колегата с окъсилата клетка ще кажа че клетката окъсява от късо съединение причинено от отчупено парче\та от плочите и в този случай гъстотата може да е максимална понеже сулфата е в електролита.....
Това не е вярно.Как така окъсила клетка(демек с нулево напрежение),ще има електролит.Погледни горните формули и ще видиш,че при разреден акумулатор сулфата е на плочите, а електролита е вода.
kuger - майстор
lz1wvm написа:
fox_vt написа:
......А за колегата с окъсилата клетка ще кажа че клетката окъсява от късо съединение причинено от отчупено парче\та от плочите и в този случай гъстотата може да е максимална понеже сулфата е в електролита.....
Това не е вярно.Как така окъсила клетка(демек с нулево напрежение),ще има електролит.Погледни горните формули и ще видиш,че при разреден акумулатор сулфата е на плочите, а електролита е вода.
Окъсилата клетка може да е била заредена, когато е станало късото. Колкото до формулите, те са валидни когато протича ток.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Зарядно устройство." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: