• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 20
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hygro - майстор
romanpm написа:
Ако се ползват различни по спектър лампи не се ли доближаваме повече до дневната
Не. Основните спектрални дефекти са в едни и същи области от дължини на вълната за повечето лампи, независимо от цветната им температура. Например мощните спектрални линии на живака присъстват при всички модели. Затова практически отсъства ефект на усредняване при изпозване на различни типове. Дори по-скъпите лампи с висок индекс на цветопредаване не могат да предотвратят силни изкривявания за определени цветове.
Spokoiniq - майстор
В тоя смисъл, малко офтопик спрямо заглавието на темата,нажежаемата жичка ли дава по-реално цвето..представяне(не съм сигурен за думата)?100-те вата може да са свалени от продажба в БГ, но ги има в съседна Турция, да не говорим че може да се заместят с 2Х60, и хич не ми пука за екологията, разхода на енергия и прочее.Очите ми не са за един ден, за да се водя по кампании и екопропаганди.
hygro - майстор
Spokoiniq, това не е екология, а пропаганда за създаването на изкуствен пазар за мизерна стока, която без тази кампания не би имала шанс. И тъй като Зелената измама носи многомилиардни печалби, всяка лъжа е оправдана... Продажни политици и журналисти има не само тук...

Сори, ама и двамата изтърсихме офтопик, затова ще го изтрия по-късно.

И понеже говорим за измамата, ето линка на ivok е идеалния пример - подмяна на реалните стойности на CRI с разтегливи класове за прикриване на истината.
ivok - специалист
Е, нали е по-добре да е на разбираем език за всички. Иначе ето линк и в уикипедиа, който иска да чете:

http://en.wikipedia.org/wiki/Color_rendering_index
Spokoiniq - майстор
Решението е ясно-на връщане от морето в Турция ще заредя с 20 крушки по 100 вата до следващото лято.Междувпрочем там цената на компактните луминисцентни(на Филипс съм гледал) е точно 60% от цената в БГ, и то без промоции, в пакет и тн, в най-обикновен магазин Мигрос(нещо като нашто Фантастико).Не ми се мисли за Метро или някакъв друг техен аналог и в промоция.А тук доят глупаците като овце...Зелено, еко, био...
PCL82 - майстор
Даже някои от еколозите са наясно, че това е измама. Вижте това клипче:

http://vimeo.com/7908590

В един кадър се появаява една такава крушка. Тя не служи за спестяване, а за увеличаване на печалбата на търговеца.

Вече някой показа, че икономията е под въпрос. Едно е ясно, като си купиш такава крушка, все едно си плащаш тока предварително който би изхарчила обиктовената. Дори да изгори, ти вече си си платил. После се създава пазар и за фирмите които ще ги рециклират-и затова ще се плаща.

А все по-често обикновените ми изгарят не при жичката, а долу в стъкленото стълбче, което не е във вакум
penata - специалист
Извинявам се за намесата ,но като казват че са екологични тея лампи
като изгорят какво се правят :? да не идват да ми ги изкупуват ,защото всеки ги изхвърля на боклука а знаем колко са вредни съставките на луминисцентните тръби :-D , че те замърсяват повече от всичко. Да вземат умните управляващи да субсидират глобално разработката на светодиодното осветлени и тогава вече може да се говори за екология. Иначе малко по-напред пишеше ,че "като няма 100ватови крушки ще се слагат 2 по 60 м***ата и на екологията"
Neno Er - специалист
hygro написа:
Достатъчно е да назовеш лампата с истинското й наименование, а не с рекламния лаф и въпросът автоматически си получава отговора - вярно е... с някои уговорки...
Лампата е купена от "Кауфланд"с наименование "Sapir", предполагам, че е менте на "Sapfir"-25 вт ( не знам дали има такава марка ). Свети известно време, но едва ли 8000ч. както се рекламираше. В един момент спря, а тръбата бе почерняла в двата края където се подава захранването.
Съответно тръбата бе демонтирана :-D , счупена и електрониката извадена.
Да гроздето е кисело. Лампите не са икономични, Не са екологични и от Москвичо по убаво нема (същио е като БМВ ама е по добър те и за това го спряха заговор на импереализма).
С удоволствие чакам масовото навлизане на Лед лампите за да чуя на тях какво не им е тамън.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 20

Тема "Компактни луминесцентни лампи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: