• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
Аха,
Ми то така си върви цялата тема (по задание) и решенията се различават само в точността, ако не греша. Най-добрата схема (до тук) ще даде евентуално точност +/- 10% от нещо хипотетично (нека да е капацитет, но е по-скоро от температурния диапазан.), ако винаги най-горе имаме еднакви градуси. Защото ако светва на 60о не знаем после дали не е станало 80о.
Надявам се буферът е смятан от специалисти. Струва ми се, че решението е добре да се базира на някаква средна (за целия обем) разчетна температура и ако трябва да се търси светене примерно на 50оС. Специалистите да го преценят - зависи и как влизат/излизат и какви са очакваните потоци и температури на водата - колко се разбърква (ако). Мисълта ми е да не се окаже, че системата работи само на 2-3 диода.
Този проблем стои винаги когато имаме някакво разпределение на температурите - дори да сложим 100 прецизни датчика и контролер, ще получим една средна температура, което бихме постигнали с 1 датчик, монтиран на правилното место. Случая е малко по-друг, но топлотехниците да кажат, какво се случва в този буфер и какво да се гони с индикацията.

Ако действително трябва да показва що годе реален топлинен капацитет, в силно променливи условия, с простите решения ще е трудно.
Ако се нагласи да светят повечко диоди, мисля, че бързо ще се набере статистика кога колко стига/не стига.
MamaMy - майстор
http://hobby.neomontana-bg.com/kit38.htm
Това също ми хареса. може да стане за основа на замисъл :?

В Радимекс имат една К1003ПП1 най-долу. Това е руския аналог на А277D
bulhomes2 - майстор
Буфера е смятан от най-сериозния специалист в страната (поне за мен) - АнтонВМ. Нито един купешки буфер или бойлер не знам да има такава система. Имат отвори с тапи и клиента си закачва каквото иска - термометри, манометри, щрангове и т.н. Обикновено имат по един термометър в горната част.

Ще обясня подробно защо искам да имам такава система. Къщата ще е за гости. Бойлера и буфера са на третия етаж. Котелното е на първия. Системата е с котел и камина на дърва. Да приемем, че съм запалил парното към 12ч. Към 16ч. отивам да му сложа пак. Вечерта гостите може и да са си запалили камината. Към 20ч. отивам за последно. Не знам нито колко топла вода са ползвали в баните, нито дали са отваряли прозорци и да се е наложило да се ползва повече отопление, нито как са слагали на камината. Не е удобно и не искам да се качвам по етажите да гледам термометрите на бойлера и буфера. С тази система с един поглед ще знам какво е положението. Ако в буфера няма топлата вода - значи всичкото топло е отишло за отопление и даже може да е недостатъчно и на гостите ще и е студено. Ако има малко топла вода - значи за отоплението е стигнало топлото, но не е останало за резерв. Ако пък целия е пълен с гореща вода - може и да не се слага повече гориво, за да не прегрее системата. Всичките тези неща ще се виждат и по време на дневните зареждания и може да се прогнозира приблизително кога може да бъде следващото зареждане. Системката изглежда ще излезе евтина, а ми е необходима.

Даже сега се сещам, че ако мога това да го вкарам в интернет - ще знам от вкъщи какво е положението с парното. И в момента имам няколко IP камери на вилата, мислех и в котелното да сложа една за да знам какво става. Щом стигнахме до интегрални схеми - мисля, че сме близо и до връзка с нета.
hidrazin - майстор
Ъ ? :) Черния текст??? Аааа...
Става дума за капацитет на топлинна енергия. По идеята на MamaMy всички термистори са вързани в група и общото им съпротивление
се изменя от горе долу усреднената стойност на температурите във всичките слоеве. С една дума ще има обща представа за акумулираната
енергия в целия буферен съд без да има информация за температурата в отделните слоеве. Та затова написах капацитета, което не е съвсем
правилно за което се извинявам.
Специфичният температурен капацитет на водата е 4186 J/(kg.°C).
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на вт сеп 04, 2012 11:13 pm, променено общо 1 път.
MamaMy - майстор
Да де, нали него това го интересува. Не е важно как точно е разпределена енергията по слоеве, а колко е спрямо капацитета на съда.
kuuuuuul - майстор
Даже сега се сещам, че ако мога това да го вкарам в интернет - ще знам от вкъщи какво е положението с парното. И в момента имам няколко IP камери на вилата, мислех и в котелното да сложа една за да знам какво става. Щом стигнахме до интегрални схеми - мисля, че сме близо и до връзка с нета.[/quote]

Е ми то има две теми за температирен мониторинг,слагаш си примерно 10бр датчици и знаеш във всеки момент къде каква тем. имаш,а тука изписахте сума ти нещо и още не сте решили проблема.
hidrazin - майстор
MamaMy, ми тогава слагаме край на интересната тема. Нека не подценяваме топлообмена в течности.
Та колко време примерно ще има в горната четвърт 80 градуса и в средата 25 градуса?
Няма да е много, поне за неговите цели. Освен това водата в буфера не е статична, а се разбърква от
потоците(струите) постъпваща вода, както и от напускащата буфера.
Та работата става съвсем лесна - един термистор малко над средата на буфера и някакъв индикатор да му
отчита стойността. Демек същото като вградените термометри в бойлерите. Показанието със задоволителна
точност ще му показва количеството акумулирана енергия. Пък в този си вариант - решения много. Мисля че даже
може да се намери нещо готово. Трябва да проверя.
Жалко за добрата идея. За мен проблема е решен.
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на вт сеп 04, 2012 11:32 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
Това за нета ще е "екстра" ако не е сложно. Ако е сложно - камерата е 100 лв...
Защото основния "оператор" на котела ще е баща ми, който живее в съседната вила, а него нямам шанс да науча на интернет. Виж с лампичките ще му е лесно и разбираемо.

Хидразин, сакън! Таман стигнахме почти до края и да се откажем. Да не сме власи. Системата ще си я направя със светодиодите поне, но явно резисторите не могат дасе сметнат, а да трябва да се направи с проби.

За разбъркването на водата в буфера. Няма такова нещо. Тръбите ще влизат водоравно. Горещата влиза отгоре, студената излиза отдолу. Водоравно. Дебита няма да е голям. Да кажем, че буфера на практика би се напълнил с гореща вода за 2 часа максимум, а минимум, може и за 10 часа да се напълни, а по-често няма и да се пълни докрая. Това прави от 8 литра в минута надолу. Или 140 милилитра в секунда. Пусто - спрели са ни водата и не мога да експериментирам как изглежда дебита. Но както и да изглежда - той е хоризонтален и не води до разбъркване на слоевете, както при бойлерите.
Последна промяна от bulhomes2 на вт сеп 04, 2012 11:42 pm, променено общо 1 път.
MamaMy - майстор
Проблема е визуализацията с прости средства. То с компютър и баба знае. Отдавна има 1 wire термодатчици на Максим (Далас). С тях е песен, но после... Вярно, че е лесно да ги пуснеш по нета. На тоя свят има и живи мацки бе пичове! Стига с тоя нет :lol:
Залитането по двете крайности все е противопоказно.
fbr - майстор
Гениалните работи са простите работи. Много държа на тази максима. Макар че инициирах идеята със светодиодите, по опростения вариант би бил една измерителна системка и термисторите. Би давало необходимата информация с достатъчна точност за целите си. Представяме си че буфера е зареден напълно, то тогава би протичал ток определен от съпротивлението на термисторите при 90 градуса,Т. е. 20 mA. Да речем, че е зареден наполовина. Тогава би протичал ток, определен от съпротивлението на половината термистори при 90 градуса и половината при температура 25 градуса, т,е, 3,6 mA. При напълно разреден буфер тече ток 2 mA. Естествено може да се ползва електромеханична система, която би дал по добър визуален ефект, а също така и един непретенциозен китайски цифров мултицет, от тези дето са по две за лев. Доста кабелак би се спестил така.

Прикачен файл

без име.JPG
без име.JPG (11.05 KиБ) Видяна 1427 пъти
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11

Тема "Следене на нивото на топлата вода - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: