• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Ами давай да го видим къде е този магазин. Може и аз да почна да пазаря от там.
:partyman:
Тани - модератор
Онзи ден купувах Филипс 14W ЗА 2,30лв. Попитах защо са им паднали толкова цените и отговора бе , че им е отпаднала гаранцията.
hidrazin - майстор
Интересно. Това означава, че реалната стойност е много малка. Просто ни товарят здраво.
lov - майстор
По ингилизките магазини във всеки супермаркет са по 1 паунд от години.Даже май не видях с по малка мощност от 18W. То има ама са с разни допълнително изгъзени балони за декорации. Същата работа и с разните му соларни лампи които големите вериги у нас постоянно ги рекламират че са уж на промоция. само че там в техните магазини по левче са 2 за паунд. От тях си взех няколко и за изненада си бачкаха няколко години докато акумулаторчетата сдадоха багажа и всичко от влагата изгни. Така че яко ни сапунисват с цени тука. Иначе и от другите ламби мислех да напазарувам по яко ама ме спря това че техните стандарти са на байонет. А мой приятел и колега твърди че изкарват по няколко години без проблемно. Не говорим все пак за боклуци светят си с топла бяла светлина. И доста бързо според мен влизат в режим на пълна мощност.
А като стана на въпрос за облекчен режим на светене на ЛНЖ. По удачни вариант е да се сложи кондензатор а не диод. Аз ползвам едни от 4,5 µF на лампа от 60W. Монтираха ги в българските тела за луминисцентни лампи. А по едно време едни пожарникари направиха предписание да се демонтират че някъде станали причина за пожар.
Та са ми останали и си ги кътам точно за такива цели. Всъщност на входа на блока бях закачил такава комбинация и си бачкаше до последно вързана към часовника. Тоест по 8 часа на нощ повече от 10 години. Ама нали пусто мода боднах един LED прожектор да свети уж по добре.
Та като отворихме темата за цени същия си го купих от ибея и с доставката ми излезе под 60 кинта. А а магазините тука над 3 пъти по скъп. Същата работа и с ксеноновите крушки за кола. Двете струват толкова. Каквито поръчах такива ми изпрати китайчето. Поразрови се и не пълни гушите на нашите търговци.
hidrazin - майстор
Определено е по-добре с кондензатор, но заема много място. Пък диода се събира във фасонгата.
Май тоя кондензатор в старите тела за ЛЛ беше 3,7 µF - ей такъв:
http://vikiwat.com/raboten-kondenzator-3-7muf-380v.html
На живачните май бяха 8µF. Преди много години ги използвах за филтри в тонколоните.
ArturDent - Почти Безобиден
hidrazin написа:
Ами давай да го видим къде е този магазин. Може и аз да почна да пазаря от там.
Освен от един специализиран магазин за осветление, съм подменял във всички големи строителни магазини - Практикер, Бриколаж и т.н.
С касова бележка само. Просто трябва да покажеш на кифлата, че знаеш че имаш право на рекламация, а не се оставиш да те баламосват.
MamaMy - майстор
Ето ви една истинска, българска енергоспестяваща ламба ДЗУ. На нея си пише "Социална помощ" и е със синя лента. Раздаваха ги 2000 година на безработни и моята бивша се дореди за две. От тогава са сменили няколко жилища и си се ползват редовно. На тази даже е видно, че тръбата се е отлепила от пластмасата и се държи само на жичките си :-D
Тани - модератор
С две думи, проблема с живота на една ламБа не е технически, а търговски. Също като проблема със ... закона.
kolega - специалист
Да знаете къде все още могат да се купят обикновени крушки?
miroton - майстор
В Пазарджик има още 60 ватови ,напиши от кои град си.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Обикновените електрически крушки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: