• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Krass - майстор
Да разбудя темата. Имам настолна бормашина с двигател вероятно 0,55 kW(няма табелка).Служебната е такава. Реших вместо да прехвърлям ремъка всеки път, когато ми трябват различни обороти, да сложа един честотен регулатор. Намерих Altiwar11 0,75 kW и на пръв поглед нещата се получиха от раз. Сложих трибутонен ключ за управление и понтенциометър и алтиварът заработи. Пуск, стоп, реверс, плавно регулиране на оборотите, всичко е О.К. Обаче след като поработи 30-40 сек. изключва от претоварване. Измерих тока на двигателя на празен ход без ремък с амперклещи 3 А симетричен. (Забравих да спомена, че инвертора е с монофазно захранване, а двигателя обърнах на триъгълник.) 3А за такъв двигател е много. Като го сметна излиза 860W. Отворих двигателя и се оказа, че е пренавиван и то много лошо. Роторът беше скъсал бандажната лента на секциите и само лакът държи намотките. В настройките на алтивара могат да се зададат номинален и максимален ток. Увеличих номиналния на 4,5 А, но няма ефект. До сега с честотни инвертори не съм се занимавал, затова всякакви компетентни съвети ще са ми от полза. Дали да направя проба с друг двигател или да търся причината в инвертора.
todortv - майстор
Каква грешка изписва?
3 А са много за празен ход.

Предполагам грешката е OPF.
Krass - майстор
OLF Според дебелите книги "motor overload", което според мен е претоварване. Но пише, като вероятна причина
"- thermal trip due to prolonged
motor overload
" или
"- motor power rating too low for
the application
"
todortv - майстор
Има ли контактор преди/след инвертора?
Krass - майстор
Не, няма. Това пък защо?
todortv - майстор
В меню set, колко е itH?
Настройва се до 1,5 In.
Загрява ли мотора?
Krass - майстор
Инвертора не е е при мен, но не се сещам да има меню SET. Ако става за това
CLI Limiting current
Adjustment range 0.5 to 1.5 IN
Factory setting 1.5 IN мисля, че е 1,5 защото в началото възстанових заводските настройки.
Двигателя не загрява. И работи нормално на 380V без да загрява.
http://stevenengineering.com/tech_suppo ... 5A11UG.pdf
todortv - майстор
Прав си, при този всичко е накуп и не е разделено на подменюта.
itH е параметъра за термична защита на мотора.
В менюто след HSP.
OLF означава прегряване на мотора в зависимост от заданения ток itH.
A, това с контакторите е друга бира. Ако ще го ползваш повече на бавни обороти
ще трябва допълнителен вентилатор(ако загрява мотора) и да се " пипне" още някой параметър.
Krass - майстор
Малко по малко ми се изясняват нещата. Не съм си представял, че тази въшка има толкова настройки :) . Утре ще направя проба с един 750W непренавиван. Тогава ще разгледам по-подробно цялото меню. Вероятно проблема е в двигателя. Дано.
Krass - майстор
Данни от днес. Друг двигател 0,55 1000 об. не пренавиван. Само това се чете от табелката. Тоците не се виждат.
Ток на празен ход:схема звезда 0,8А, схема триъгълник 3.3А. Това е при честота 50Hz. След около 70сек. "OLF".
След промяна на стойността на "itH", първо на 3 след това на 2,5 двигателя работи без да изключва, но започва да загрява. Стойността на tHr (Motor thermal state) започна да се покачва до 64след около 5-6 мин. Това чудо да не би да мери температура на двигателя :shock: . След няколко часа, след като изключих, стойността беше паднала на 14, което е околната температура. Разбрах междувременно, че има модели на Altivar, които не стават за схема триъгълник, което е тъпо, защото изходно напрежение 3Х220V става неизползваемо. Забелязах, че с понижаването на честотата, се намаля и напрежението. Та това за сега. Ще ми върши работа при тази стойност на "itH" , но не съм във възторг :)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Ел. двигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: