• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dyaneff - майстор
Не само се излагаш ами и не можеш да четеш. Посочи къде съм писал за диод. Цитирах тебе когато написа, че се излагаш, като в същия пост съм подчертал защо мисля, че си прав. Ключа е "МОЩНОСТ НА ТОКА".
hladnia - специалист
galin56 написа:
Диода не намалява нито напрежението нито тока. Просто пропуска тока само в едната посока/полувълна. Тоест за 1 секунда напрежението се променя 50 пъти. И за една секунда половината време ще пропуска ток 7А (1600 вата/час), а през другата половина ще го блокира.
Бях сигорен че ще изгори, и затова пуснах предната снимка да помислите.
Изображение
:? :partyman:
moimoimoi - майстор
има нещо гнило тука
автора пише за 10 ампера
нагревател 400вата на 115 волта има 33 ома съпротивление
и така от тока и съпровитлението намираме мощноста
Р=I.U
P=I.I.R
P=10.10.33
Р=3300 вата
невъзможна мощнос дори и пуснат на 220 волта

всъщност за получаване на тази мощност при този ток и съпротивление на нагреватяла трябва да му е подадено напрежение:
U=P/I
U=3300/10
U=330волта

е няма от къде да се вземе това напрежение при монофазна межа,още по малко с диод последователно вързан към него

изводи:
1-нагревателя издържа яко претоварване
2-този нагревател не е за 115волта
ivanovbg - майстор
Изчетох темата с интерес.Май малко хора тук знаят че съпротивлението на кантала се повишава с температурата.
moimoimoi - майстор
ivanovbg написа:
Изчетох темата с интерес.Май малко хора тук знаят че съпротивлението на кантала се повишава с температурата.
oт което следва че колкото повече се загрява толкова консумираната мощност намаля до достигане на равновесие и установяване на работен режим и в този режим като разделим приложеното напрежение с тока през нагревателя получааме неговото съпротивление по време на работа.
когато не работи съпротивлението е по малко
hidrazin - майстор
moimoimoi написа:
има нещо гнило тука
автора пише за 10 ампера.....
Намали пиенето. :) Това беше за допустимия ток на диода.
Към ivanovbg - Да, кантала си увеличава съпротивлението с температурата.
Този кантал ако е марка D и има съпротивление 33 ома при температура 1000 градуса вече ще е 35,3 ома.
:partyman:
Да допълня - това с равновесното състояние ... Ако мислиш че по-малко от 10% увеличение на съпротивлението при температурна разлика от 1000 градуса ще доведе до равновесие ... Над 1300 градуса отива да си заминава. :)
Последна промяна от hidrazin на ср яну 23, 2013 10:59 pm, променено общо 1 път.
MrMurdjo - майстор
Подозирам, че нагревателят е от скаричка от две половинки, които се захлупват. Съответно във всяка половинка има такъв и общо са два, свързани последователно = 230 в. Ако подозренията ми са верни, то тези нагреватели са "бързонагряващи", т.е. доста мощни в малка разсейваща площ и оставени без контрол ще се саморазтопят. В скаричките обикновено има вграден термостат, който ограничава температурата.
Затова вероятно и изгоря след две минути работа с диод.
dyaneff - майстор
Ако се обдухва от мощен вентилатор не би трябвало да изгори. Освен ако не е пуснат за проба " на масата".
ivanovbg - майстор
Колега hidrazin, прав си. Но тъй като ставаше дума за пелетна горелка дето не охлажда,а нагрява просто беше въпрос на време да изгори. Още повече че вероятно този реотан за скаричка е за тези с тефлоновото покритие и реотана се монтира в улеи ...За горелката мисля че реотана и трябва да работи на около 600градуса.

Аз бих направил едно тиристорно управление с плавно регулиране ...ма вече е късно.
hidrazin - майстор
Не съм искал да кажа нищо обидно. Само уточних с колко се увеличава. Може да послужи на някой.
При 100 градуса коефициента е 1,00 а за 1000 е 1,07.
От пелетни горелки си нямам и хал-хабер, както би казал Доган ако знаеше турски. :x
:partyman:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 19

Тема "Намаляване силата на тока" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: