• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
thinkpad написа:
Тани написа:
...
1.Контактите не са изводи за осветителни тела. Докато осветителните тела ги мериш във ватове, контактите ги мериш в киловати. Не мога да си представя, че ми е разклонителна кутия и ще пусна един калорифер и един котлон в стаята и ще ми се подпали инсталацията, защото турският контакт с тънките ламаринки е предал богу духа.
2.Аз няма да свържа 3 консуматора по 16А на предпазител 50А, казвам какво може едната схема, а другата не може.
3.При един контакт изгорял, всички могат да излязат извън строя. Нямам вяра на турските пластинки колкото на спайка и защитното зануляване не го поверявам на контакти с турски пластинки, като без това двупроводната инсталация е предразположена към убийство на хора.
4.При моята схема всеки контакт е отделно сам за себе си. Не да ми изгори в 10 вечерта контакта, да няма къде да си го купя и да мръзна посред зима, защото не мога да си пусна печката.
5. Можеш да дръпнеш кабела на контакта от него и оставяш всички след него без ток. Аз мога да дръпна кабела на който и да е индивидуален контакт без да засегне друг по какъвто и да е начин. Правя го от разпределителната кутия. Ще питаш как ще намеря точният - ми ако трябва ще им сложа етикетчета с номерца.
6.Защитното зануляване да ми минава през 8 снадки на стая е абсолютно недопустимо. Снадките трябва да са минимални, защото лоша връзка където и да е било не е важно, че лесно ще я отстраниш, ами е убиец. А винтчетата на контактите се разхлабват.
7. Не пестя от квадратура, ако бих могъл да спестя от дължина. И в противен случай пак не пестя от сечение на проводници, защото онази система с разпределените два тънки проводника вместо един дебел при една слаба връзка е равна на изгоряла къща. Ако си връзваш ВЕФ-а и Юность-а в нея няма да имаш някакви проблеми, но като пуснеш калорифер, котлон и телевизор ще се чудиш от къде ти е дошло.
Моля, не цитирайте повече по този начин, трудно е за отговор.
Казват, че една картинка значила повече от хиляда думи. Като гледам, стотиците думи с които се опитах да ти обясня, че разлика във връзките НЯМА, явно не свършиха работа, та нека да го обясня с картинки, макар и не много добри. Точно как ще направиш връзката - с клеми, усукване или запояване, няма значение в случая! Каква е разликата дали 4 квадратовия кабел , от който ще направиш отклонение се намира на височината на контактите или по-горе в стената? Каква е разликата дали отклонението е на 2 метра от разклонителната кутия или се намира точно зад контакта и кабела е дълъг само 10-15 см?
Прикачен файл:
P1410971.JPG
Прикачен файл:
P1410975.JPG
Прикачен файл:
P1410979.JPG

Кой от въпросите ти остава?
Тани - модератор
thinkpad написа:
....
Имам такава приставка за бормашина, която ти показваш - за пробиване на отвори за конзоли и разпределителни кутии. Нищо ново не ми показваш.
Смятам, че на останалите въпроси за винтовите клеми ти отговорих, така че не ги цитирам. Нека само те питам, можеш ли с твоята приставка да пробиеш на произволно място на височината на контактите и да монтираш контакт, както аз съм направил на снимката? Тя беше коментар на това твое мнение:
thinkpad написа:
По всеки начин добавянето на нови контакти означава къртене.

Е в моя случай няма къртене за прекарване на кабели, а само пробиване на отвор за конзолна кутия - бързо, лесно , чисто!
thinkpad - майстор
Тани написа:
Кой от въпросите ти остава?
Остават всички въпроси, защото нищо не си изяснил
1.Искам да сложа диференцирана защита - предпазител на всеки контакт. По твоята схема не мога да сложа на отделен такъв.
2.Искам да изключа само един контакт - по твоята схема отново не мога.
3.Дефектира ми един контакт - всички след него заминават. По моята схема дефектира само един, всичко друго работи.
4.По моята схема свръзките на защитните проводници са много по-малко на брой. Не е важно просто как се правят - винтовите клеми на фалшивите контакти превъртат. Дефект на един контакт компрометира защитата на повече от един контакт. Недопустимо е.
5.В схемата по нулеви и защитни проводници трябва да има възможно по-малко снадки, защото минимизирането им като брой означава по-малък шанс за проблеми. А е много опасно двупроводна инсталация със зануляване да остане без нула. Мостчето прекарва фаза по кабела през консуматора откъм шината на нулата. През самото него към шина земя на контакта фазата избива върху корпуса на електрическият уред, ако е метален, а металните задължително имат защитно заземяване. Резултатът е токов удар на всеки, който пипне корпуса, ако нулата прекъсне. При моята схема има по-малък шанс от проблеми, поради по-малкото свръзки по пътя.
6.Да повторя - аз на всеки контакт имам 2 снадки - в разпределителната кутия и връзката между кабела и самият контакт в конзолата му. При теб проводникът при 8 контакта ще е минал през 8 връзки, което увеличава шанса за компрометиране на повече от един контакт.
Да повторя ли пак че неудобството от къртенето и дори пестенето на проводник при близки контакти по твоят модел не си струва за сметка на живота?
Тани написа:
Нека само те питам, можеш ли с твоята приставка да пробиеш на произволно място на височината на контактите и да монтираш контакт, както аз съм направил на снимката? Тя беше коментар на това твое мнение:
...
Е в моя случай няма къртене за прекарване на кабели, а само пробиване на отвор за конзолна кутия - бързо, лесно , чисто!
Единственият начин по твоят начин да няма къртене е да добавяш контакт допрян до съществуващ такъв. Ако е на 1 метър - ще трябва метър къртене за свързващ кабел. Мога с моята приставка да пробия където искам.
Бързо,лесно и чистото не си струват живота при възможност за повече хлабави връзки по пътя на защитният проводник. И въобще не означава липса на къртене, ако контактът е далеч от съществуващите. Аз не съм жена, че да ме интересува само колко е красиво, лесно или бързо. Интересува ме да е възможно по-устойчиво на повреди и с възможно по-малък брой връзки, които могат да са потенциален проблем. Да не говорим, че спайката не може да се охлаби толкова лошо, колкото винтчетата.
Тани - модератор
Ако правя инсталацията с разклонителни кутии връзките ще са точно толкова и същите! Само кабелите ти ще са по-дълги. ПРОУМЕЙ ГО НАЙ-ПОСЛЕ!

1. По твоята схема също няма да можеш! Ще трябва да си пуснеш по един кабел от таблото до всеки контакт и схемите ни няма да се различават, защото няма да има разклонение по пътя!

ТОЗИ ВЪПРОС ОТПАДА

2.Погледни отново снимките! Виж онези червените неща отзад.Това са клеми Wago, чрез които става разклоняването, както ти правиш в твоите разклонителни кутии. По гофрето идва един кабел от предишния контакт, влиза в червената клема. Към същата клема се свързват както кабела за контакта, така и кабела до следващия контакт. При двупроводна инсталация, към нулевата клема се добавя и още един допълнителен кабел - за зануляването, за да се избегне моста в контакта. Може да изключиш който си искаш контакт по два начина - развиваш фазовия кабел от контакта или му дърпаш кабела от клемата Ваго

ТОЗИ ВЪПРОС СЪЩО ОТПАДА

3. Дефектира един или няколко контакта. Ако не са дали на късо, за да падне предпазителя, то всички останали работят, защото връзката НЕ Е в контакта, а с клема Ваго ЗАД контакта!
ТОЗИ ВЪПРОС СЪЩО ОТПАДА

4. Връзките са точно толкова, колкото и твоите. Ако толкова се притеснявам, мога да правя по-малко връзки на защитния проводник и да пускам по няколко защитни кабела в гофрето - има място, а и тези кабели не се броят, защото по тях не тече ток и не загряват! Смятам, че вече уточнихме че винтови клеми НЯМА, връзки през контакти НЯМА !

ТОЗИ ВЪПРОС СЪЩО ОТПАДА
5. Именно затова моя начин е ПО-СИГУРЕН . Няма мостчета в контакта, които да компрометират връзката на нулата. Забележи, че за всеки контакт излизат по три кабела - защитен, нула и фаза и се свързват за контакта директно - без мостчета. Ако на тебе ти нагори нулата на фалшивия контакт, който слагаш (забеляза ли аз с какви работя), то при включен уред някой ще го перне тока! При отделни кабели , това няма как да се случи!

ТОЗИ ВЪПРОС СЪЩО ОТПАДА

6.При мен също са две - в контакта и в "разклонителната кутия", която физически съвпада с конзолната. При тебе връзките са колкото при мен , само разхода на кабел ти е по-голям! Ако всичко е изпълнено както пише по книгите - 8 контакта с поне 6 разклонителни кутии над тях. При мен е същото , но разклоненията са зад контактите. За компрометирането на контактите мисля, че се разбрахме по-горе.

ТОЗИ ВЪПРОС СЪЩО ОТПАДА
thinkpad написа:
Единственият начин по твоят начин да няма къртене е да добавяш контакт допрян до съществуващ такъв. Ако е на 1 метър - ще трябва метър къртене за свързващ кабел. Мога с моята приставка да пробия където искам.
Бързо,лесно и чистото не си струват живота при възможност за повече хлабави връзки по пътя на защитният проводник. И въобще не означава липса на къртене, ако контактът е далеч от съществуващите.
Ти можеш да си пробиеш отвор, но контакта ти ще остане за красота - без кабели зад него! Дали успя да разбереш, че гофрето върви ПО ВСИЧКИ СТЕНИ на да речем 30см от пода и кабелите за контактите минават по него? В която и да е точка на стаята, на височина 30см., мога да пробия само отвор 68 мм и зад него ще имам гофре, по което минават кабели! Разбира се преди пробиването ще ги махна от там, ако са в мазилка, за да не ги скъсам, а и най-вероятно ще трябва да ги удължа! Пак повтарям ( повтарям не е точната дума, защото ми се изтърка клавиЯтурата да го пиша цяла вечер) че винтови клеми НЯМА и кабелите не се свързват в сами контакт, а ЗАД НЕГО ТОЧНО КАКТО БИХА БИЛИ СВЪРЗАНИ В РАЗКЛОНИТЕЛНА КУТИЯ - С КЛЕМИ, СПАЙКА, СПОЙКА , СЛЮНКА или както там ти е кеф!

Май не останаха въпроси? Това, че НЕ ИСКАШ да разбереш отговорите, не значи, че въпросите са ти останали без отговори!
drastar - специалист
Я, колко интересно станало тук :-D
Не знам защо, но от 3 дни не мога да вляза във форума :?
Господин Тhinkpad,
спрете да работите с турски контакти и ще сте по сигурни в работата си, Тани ви е показал с какво работи. Ще кажете скъпо, да скъпо, но по сигурно на което не само вие държите. Какви са тия 16А консумация на контакти в спалня да речем, и, ако сте започнали с 20А предпазител и 4кв кабел, след разклонителната кутия минавате 2,5 и по някаква причина контакта започва да грее, съответно и кабелът преди него? Кога ще изключи "термо" защитата на предпазителят ? Изолацията на 2,5кв ще започне да се топи или по лошо докато 4кв загрее до толкова, че да предаде топлината до предпазителя които трябва да изключи.
И преди съм писал,че всичките ми приятели в Бг имат заеми за бяла и черна техника, но нито един от тях няма заем за по добра ел инсталация, което е тъпо защото живота на тази техника по гаранция 2 или 5 години, а на ел инсталацията която ползваш всеки божи ден, дори без да се замисляш, от която зависи живота на семейството ти, е поне 30 години.
Този вид инсталация се е доказал в държава няколко пъти по напред от Бг, инженерите позволили и одобрили този вид инсталации, ако не са по умни от тези в Бг , то не са и по прости. Тук дори ползваме 2р предпазители за TT, TN-S, TN-C-S и IT защо ли ?
5.В схемата по нулеви и защитни проводници трябва да има възможно по-малко снадки, защото минимизирането им като брой означава по-малък шанс за проблеми. А е много опасно двупроводна инсталация със зануляване да остане без нула. Мостчето прекарва фаза по кабела през консуматора откъм шината на нулата. През самото него към шина земя на контакта фазата избива върху корпуса на електрическият уред, ако е метален, а металните задължително имат защитно заземяване. Резултатът е токов удар на всеки, който пипне корпуса, ако нулата прекъсне. При моята схема има по-малък шанс от проблеми, поради по-малкото свръзки по пътя.
След като толкова държите на сигурността, кой господине прави двупроводни инсталации в 21 век ?

да не си помислите само,че се заяждаме с Вас, просто спорим :-D
:partyman:
thinkpad - майстор
Тани написа:
Ако правя инсталацията с разклонителни кутии връзките ще са точно толкова и същите! Само кабелите ти ще са по-дълги. ПРОУМЕЙ ГО НАЙ-ПОСЛЕ!
...
Май не останаха въпроси? Това, че НЕ ИСКАШ да разбереш отговорите, не значи, че въпросите са ти останали без отговори!
1.Напротив, мога да сложа преди свързването на кабела с магистралата където си пожелая предпазител само за конкретният контакт. Друг е въпросът в кой случай това е удачно и в кой въобще не е рационално.
2.Това не е схема от контакт в контакт. Сега минаваш с номера за клеми Ваго. Само дето това не променя същността на схемата - Ако мога да мина с 1 клема Ваго в разклонителната кутия, тук до 8-мият контакт ще има поне 8 връзки, сиреч 8 клеми Ваго. И всяка една от тях да се скапе - умира всичко.
3.Дефектиралите контакти отпадат, но не и дефектирали връзки, които могат всички връзки след себе си да повлекат.
4.Връзките не са точно толкова, колкото и моите. За всеки контакт имам две точки за връзка - самият контакт и магистралата. Ти ми менкаш по повече от 2 връзки по пътя на контактите, а самият факт че са накачени на един и същи кабел и то през клеми означава, че не мога да пусна два консуматора на пълна мощност, освен ако на 30см от земята не си зазидал поне 4 квадрата кабел. С такъв кабел се работи трудно.
5.Ти нямаш мостчета в контакта, но за сметка на това имаш един милион-билион-трилион клеми Ваго навсякъде по пътя. Ако моето е като една кръпка на гума, то твоето е като гума с лепенки, на която здраво място не е останало. Всяка връзка по пътя има контактно съпротивление, което влошава нулата. Колкото повече връзки направиш, независимо как - толкова повече се отдалечаваш от цяло парче кабел.
6. Ако при теб конзолите за контактите са разклонителни кутии, то при 4 контакта ще имаш 4 разклонителни кутии. При мен с 4 контакта мога да ползвам само две разклонителни кутии. Всъщност ако инсталирам по-голяма кутия мога да намушкам всичките кабелаци и в една кутия, но хич не е удобно. И до всеки контакт ще има точно две връзки - между магистралата и кабела му и между кабела и самият контакт.
7.Прав си, като пробия отвор контакта ще остане за красота без кабел. Не предполагах, че ще ми пускаш кабел из цялата стая. Какво разхищение :ghi:
8. Остана един велик въпрос - мога ли да накича на твоят опънат кабел в стената през клемичките ти Ваго два консуматора по 16А? Що ми се види, че връзките няма да издържат, за разлика от кабели пуснати директно към правилно оразмерена магистрала с индивидуални предпазители? Overkill е, така е.
drastar написа:
Я, колко интересно станало тук
...
да не си помислите само,че се заяждаме с Вас, просто спорим...
Ама те масово навсякъде контактите са фалшименто. Имам истинско доверие само и единствено на контакти с керамична основа и бакелитово тяло. Такива контакти вече почти няма. На други не разчитам да "носят" каквото и да е било повече от тостер.
Тия 16А консумация са едни примерни, колкото да покаже недостатъците. Мога да реализирам два пъти по-голяма консумация с един котлон/скара от 2000W, една микровълнова пречка от 1200W и един калорифер от 3500W. Както знаем - хората у домовете си и си готвят и се топлят зимата. Можем да махнем калорифера за сметка на 2500W духалка да е по-реалистично. Всичко това по 2,5мм2 кабела с клеми Ваго, каквито ползва Тани? От друга страна аз пускам индивидуални кабели по 2,5мм2 към магистрала 4+мм2, като слагам едно табло с предпазители на консуматорите, индивидуално за всеки контакт. Той не може.
За предпазители - още съм на етап витлови предпазители на гетинаксови подложки. Не че не мога да сложа и автоматични, но автоматиката има склонност да не сработва един на милион пъти, за сметка на жичката, която е толкова тъп и прост механизъм, че няма какво да не сработи, освен ако някой не е ремонтирал бушона с 4 квадрата тел. Витловите предпазители нямат термозащита. Но за да грее контакта при нормални връзки - консумацията е над 3500W при номинално напрежение 220V/230V.
A двупроводни инсталации се правят при присъединяване на помещения на сгради към съществуваща двупроводна инсталация, както наскоро ми се случваше. Няма възможност да се подменя цялата инсталация, нито имаме колове за заземяване. Инсталацията е с 2,5мм2 мостовак и 4 квадрата магистрала.
---------
Да се похваля - последната инсталация поради изисквания за "икономия" беше с турски контакти, български мостовак 2,5мм2 за контактите и 1.5мм2 български мостовак за осветление, който към тавана преминава в 1,5мм2 СВТ кабел. Осветление и контакти от две помещения в един кръг с 25А предпазител на магистралата, присъединена директно към електромера. Всички кабели двупроводни. И въпреки всичко имаше въпроси - за какво ни е тоя бушон на 25А на магистралата, не можеш ли да го спестиш!?! А бушона - цокъл за 8лв с предпазител витлов за 90 стотинки и тяло за още 90стотинки върху гетинакс с два болта.
hidrazin - майстор
:? Ти наистина нищо не си разбрал или по-точно май не искаш да разбереш. И един автоматичен предпазител 25А струва на половина от витловия. Пък клемите Ваго дето ползва Тани могат да издържат много повече от тази мощност.
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Ти наистина нищо не си разбрал или по-точно май не искаш да разбереш. И един автоматичен предпазител 25А струва на половина от витловия. Пък клемите Ваго дето ползва Тани могат да издържат много повече от тази мощност.
Разбирам какво се пише, обаче виждам редица недостатъци, които съфорумниците удобно неглижират. Тези недостатъци при непретенциозна употреба на електрическата инсталация и без високи натоварвания на същата не биха били изпъквали за сметка на някои предимства на инсталацията без разклонителни кутии. Обаче в други случаи за мен са съществени.
Клемите Ваго ги видяхме в едно клипче в някоя от темите тук. Излезе че кабела с тях се овъгли, за разлика от спайката :mrgreen:
A витловият предпазител струва 90стотинки. Ти виждал ли си автоматичен предпазител за 45 стотинки? Ако има, ще си купя 10.
drastar - специалист
Да се похваля - последната инсталация поради изисквания за "икономия" беше с турски контакти, български мостовак 2,5мм2 за контактите и 1.5мм2 български мостовак за осветление, който към тавана преминава в 1,5мм2 СВТ кабел. Осветление и контакти от две помещения в един кръг с 25А предпазител на магистралата, присъединена директно към електромера. Всички кабели двупроводни. И въпреки всичко имаше въпроси - за какво ни е тоя бушон на 25А на магистралата, не можеш ли да го спестиш!?! А бушона - цокъл за 8лв с предпазител витлов за 90 стотинки и тяло за още 90стотинки върху гетинакс с два болта.
Не знам в Бг, но в Белгия никога няма да приемат обект на които има над 16А предпазител за осветление. Тук е разрешено да се смесва осветление с контакти, но на мах 16А предпазител. Едва ли това което си направил е по проект. А ако си го направил на своя глава, изобщо не е за хвалене. Пренебрегваш правила и норми за да угодиш на някого. Това не е професионализъм, а чисто аматьорско изпълнение.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: