• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sstefanov - майстор
Това ще изгори моментално! Паралелно на светодиода трябва да включиш обикновен диод, но с обърната полярност.
Той ще предпази светодиода от обратно напрежение.
profesionalist_wood - майстор
Предложи по коя схема да направя нещата за да няма гаф?

Иначе схемата е оттук http://modelmen.ru/p461/indikator-seti-220-volt

Мислех си за това да включа http://vikiwat.com/signalna-lampa-220v-led-30355.html
valentino76bs - майстор
profesionalist_wood написа:

Мислех си за това да включа http://vikiwat.com/signalna-lampa-220v-led-30355.html
Не ти трябва схема за тази !
Добре колеги ще погледна как да направя да стане това.

И нещо друго,хванала ме е музата да правя нещо. Имам идея на една лакирана и шлифована дъска 35х50 да сложа от онези светещите бутони на автобусите Икарус дето с тях се отварят врати от двете страни на дъската и в средата километраж с кръгла форма и отгоре и отдолу с малки диаметри пак кръгли по форма да сложа часовник и термометър :?
И имам идея да направя същото с чаркове от пулта на дизелов локомотив :)

Просто ще ги окача на стената :)
jordanvass - майстор
sstefanov написа:
Това ще изгори моментално! Паралелно на светодиода трябва да включиш обикновен диод, но с обърната полярност.
Той ще предпази светодиода от обратно напрежение.
Преди много години и аз смятах, че ще изгори моментално. Докато не пробвах. Оказа се, че не гори въобще светодиодът. Но след продължителна работа светлинната му емисия много спада и накрая престава въобще да свети. Даже вкъщи имам фризер с така свързани - само с гасящ резистор, без изправяне. Постепенно светлинките намаляха и накрая се изгубиха. Спор да няма, такова свързване е идиотско, диод си трябва задължително, но истината е, че светодиодът издържа. Разбира се, резисторът трябва да е с достатъчно съпротивление, иначе наистина ще изгори. Само със 100к може и да не издържи, но принципно по схема само с един резистор светодиодът поне в началото може да си свети съвсем нормално.
Преди години когато бях в гимназията се занимавах с електротехника. Сега вече не помня нищо...Едно време продаваха готови китове в магазина за електротехника на Пиротска или да си направиш сам. Сега не знам как е. Там продавачите не ти обръщат внимание ако ще и да носиш 500 лв...
spec - специалист
Здравейте,
Понеже темата е "Трансформатор?", та намерих този трансформатор, но не мога да се ориентирам с изводите.
Ако някой може да ми каже къда са 220в, другото ще го измеря. Не съм мерил съпротивлението, защото предполагам, че по схемата ще се ориентирате, но ако трябва, ще го направя. Гледам, че едната намотка е доста стабилна, та идеята е да го ползвам за подмяна на изгорял от китайско зарядно за акумулатор. Ако стане.

Прикачен файл

Traf.jpg
spec - специалист
Явно не е толкова лесна задача.
Кажете поне като премеря омовете, на намотката с най-голямо съпротивление ли да пусна 220V, за да измеря напрежението на останалите?
sstefanov - майстор
Да.
Свържи последователно крушка 60-100 вата за да те предпази от късо. Би трябвало при правилно свързване крушката да светва за малко и после да свети слабо или да не свети въобще.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Трансформатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: