• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
FM STEREO написа:
Добре ще е този нагорелият кабел на нулевата шина,ако има аванс да го заголиш и свържеш наново към нулевата шина,притегни всички гайки на кабелите на нулевата шина.
Кабелът не гори, гори изолацията. Термошлаух, изолирбанд, а оголената част се почиства до блясък. Връзката е като нова. Входният кабел може да се удължи с болтова клема. Болт неръждавейка, няколко шайби,гайка, контра гайка и контра шайба против саморазвиване. При мен има една грозна запоена спайка на входният кабел, made in Bulgaria by Thinkpad. Лустер клемата пък държи без проблем поне 25А товар, разбира се - не постоянен. Проблемът е, че ги правят много боклучави вече, превъртат, прескачат и вяра да им нямаш. Едно време бяха такива, че ги затягаш до скъсване и половин оборот назад - няма проблеми.
nv952 написа:
И още нещо щината се мъчих да я отрежа но не успях затова изолирах едното което осната.
Ножовка бе. Ама ме радваш с тоя гребен, а аз направих у нас мост с проводник, ама не какъв да е - мостови. Кажете, че не е за мостчета! :-D Иначе, радвам се, че цените в ТМТ са ти харесали.
krasi92 написа:
а и с тези тънки цени на Тинки...
Ти съмняваш ли се в мене? :-D В друга тема със злите езици ми излезе прякора "Тънкопад".
nv952 - майстор
Тинки сега ме подсети за село като каза за удължаването..
тея от ЕВН идваха да вадят ел. мерите в шкафове до стълбовете и сменят трасето от стълба до кабелите за таблото ....и сега се получава така...
Лятото мисля да сложа някакъв бойлер обаче ще трябва ДТЗ нови предпазители щот сегашните са винтови и един бог знае с на колко ампера издържат с тая подмяна на проводиците дето изгарят
Та аз ся кото ми оставиха кабел 2х6мм пред вратата и там го суках,сукаха със мостовак 2х2.5.(Ама и аз тъп не им казах да оставят повече че да си го свържа #-o ) ще трябва да се удължи с същия кабел 6мм и после в таблото.Айде лятото ще го мъдрим.
PCL82 - майстор
nv952 написа:
Тинки сега ме подсети за село като каза за удължаването..
тея от ЕВН идваха да вадят ел. мерите в шкафове до стълбовете и сменят трасето от стълба до кабелите за таблото ....и сега се получава така...
Лятото мисля да сложа някакъв бойлер обаче ще трябва ДТЗ нови предпазители щот сегашните са винтови и един бог знае с на колко ампера издържат с тая подмяна на проводиците дето изгарят
Та аз ся кото ми оставиха кабел 2х6мм пред вратата и там го суках,сукаха със мостовак 2х2.5.(Ама и аз тъп не им казах да оставят повече че да си го свържа #-o ) ще трябва да се удължи с същия кабел 6мм и после в таблото.Айде лятото ще го мъдрим.
Я направо си пусни една жалба и да почнат от начало. Тези 2х6мм2 е могло да се ползват едно време, сега вече щом е двойка минимумът е 10мм2 мед или 16мм2 алуминий. Виждаш в Наредба 3 от 2004г кой е членът регламентиращ сечението на PEN проводника в мрежи тип TN-C или TN-C-S каквито са почти всички у нас и си искаш това, което се полага по закон. Това което са извършили не е текуща поддръжка, а ремонт и реконструкция и трябва да се прави по действащите изисквания.

Единствено могат да се измъкнат ако кажат, че мрежата е тип ТТ. Тогава ти трябва да си осигуриш собствен заземител, който няма общо с нулата на мрежата.
nv952 - майстор
Лятото ще се разправям с тях (ЕВН) :)
mitakata - специалист
Малко късно мнение, но сега видях темата.

От твоите 6 бушона видях, че излизат 10 жици, т.е. имаш 10 токови кръга които спокойно можеш да захраниш през 10 предпазителя. Ако е възможно, смени си таблото с по-голямо и добави предпазители.

Моето табло беше подобно, с 6 витлови гнезда, смених го с 12-местно, имам си главен шалтер и дефектнотокова защита(която заема 2 позиции). Проследих и надписах кръговете, сложих съответния предпазител според сечението на проводника, а не според консуматора и вече 5-6 години нямам проблеми - като изгоря единия климатик, падна само той, като проби нагревателя на бойлера ДТЗ ме предупреди - пресвързах бойлера по класическата схема и след 2 седмици нагревателя изгоря.
thinkpad - майстор
mitakata написа:
От твоите 6 бушона видях, че излизат 10 жици, т.е. имаш 10 токови кръга които спокойно можеш да захраниш през 10 предпазителя. Ако е възможно, смени си таблото с по-голямо и добави предпазители.
Мисля, че малко се престараваш с 10-те предпазителя, а вградено табло се сменя като се изкърти, след това още се кърти, след това се замазва с гипс. Има много голям шанс някой, който не се е занимавал с това при процеса да повреди някой проводник и да си отвори излишна работа.
nv952 - майстор
Тинки моето не е вградено.Но както казах по горе след няколко месеце (лятото) ще се прокарат нови кабели....сега ида да взема една по голяма шина за нулата че нещо не ми харесва как е с тая дето беше в таблото.
thinkpad - майстор
Днеска и аз купувах разни неща и реших, че трябва да сменя една основа за предпазител витлов с друг тип. Много се колебах дали да не сложа автомат, но в крайна сметка реших твърдо да остане главният витлов...
Таблото си ми мяза на полу-вкопано от снимките. А за кабелите дето ще ги сменяш - голяма дума не казвай. Само да пусна 5-6 метра кабел от една кутия за лампа със замазването с гипс е играчка, да не говорим да изкъртиш половината жилище да опъваш нови кабели, т.е ако някой ти даде да къртиш въобще. Ако имаш за контакти 2.5, за лампи между 1 и 1.5, значи всичко ти е що-годе добре.
nv952 - майстор
Споко. :-D Няма аз да къртя.Нали трябва да нахраня някой.
thinkpad - майстор
nv952 написа:
Споко.. Няма аз да къртя.Нали трябва да нахраня някой.
Бая хранило ще е. Ще трябва да приготвиш солидна сума, имам такова усещане.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Подмяна на апартаментно табло с 6 авт. прекъсвача." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: