• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mika - специалист
съб авг 15, 2020 1:29 ampeppone1 написа:
Трипроводна можем да изградим единствено в селата, където централните електропроводи са на стълба, който не е занулен. Но мнозина правят грешката, копирайки градската инсталация, като обединяват заземителя с нулевият проводник и така та правят отново 2-проводна, макар с три проводника.
Лично аз нямам представа какво разбирате под градска инсталация, нито селска с незанулен стълб. Моля, ако е възможно, дайте пример като ползвате схеми TT, TN-S, TN-C, TN-C-S за яснота.
MIRO_073 - майстор
съб авг 15, 2020 12:42 amnikolov333 написа:
Е къде казват до шината.. :?: Казват да е заземен корпуса и не уточняват нищо за шината, а масово при двупроводно захранване на старите жилища, това се прави в бойлерното табло с разделяне на PЕ и N.. В другия случай излиза, че требе да се подмени инсталацията с трипроводна до шината.. :supz:
Е не казват до шината буквално, а и на съда не му е работа да казва до къде. Той само констатира какво е направено и какво е ТРЯБВАЛО да се направи за да се избегне инцидента. Все пак си има Наредби (N3) и правила. А и в бойлерното табло става преди ключа да се раздели на N и PE проводник. Апартамента на родителите ми е строен горе долу 1968-70 година и за бойлера ДО РАПРЕДЕЛИТЕЛНАТА КУТИЯ само за него и един контакт в коридора, е двужилен кабела, а след кутията до бойлера е трижилен кабела.
iliya_i - майстор
съб авг 15, 2020 3:51 pmMIRO_073 написа:
Апартамента на родителите ми е строен горе долу 1968-70 година и за бойлера ДО РАПРЕДЕЛИТЕЛНАТА КУТИЯ само за него и един контакт в коридора, е двужилен кабела, а след кутията до бойлера е трижилен кабела.
Старите бойлери на Елпром - Варна бяха с по два нагреватела, които се управляваха с 5-тактов ключ. Имаше и такива външни бойлерни табла, с 5-тактов ключ. Та предполагам, тогава идеята на трите проводника е била, да може с външния ключ да се превключват всички степени на бойлера, като вътрешния се елиминира.

Но от съвременна гледна точка, наличието на три проводника си е благинка. :)
peppone1
съб авг 15, 2020 2:32 pmmika написа:
съб авг 15, 2020 1:29 ampeppone1 написа:
Трипроводна можем да изградим единствено в селата, където централните електропроводи са на стълба, който не е занулен. Но мнозина правят грешката, копирайки градската инсталация, като обединяват заземителя с нулевият проводник и така та правят отново 2-проводна, макар с три проводника.
Лично аз нямам представа какво разбирате под градска инсталация, нито селска с незанулен стълб. Моля, ако е възможно, дайте пример като ползвате схеми TT, TN-S, TN-C, TN-C-S за яснота.
Имах пред вид ТТ инсталация, подходяща за заземяване на къща, която показах в специализираната за целта тема, но някои го приеха с насмешка. Лично аз невиждам нищо смешно в тази инсталация, смешното или по-скоро тъжното е че никой не я прилага на практика, (поне четейки по форумите), вземайки като образец градската TN инсталация. Недостатък на тази инсталация, което същевременно е предимство е малкият зануляващ ток, поради земното съпротивление, поради което при избил уред, бушона не може да изгори, което не представлява опасност от токово поражение, тъй като токът се гаси в Земята, но този утечен ток тече непрекъснато и незабележима и може да претовари инсталацията. Така избилият към корпус уред ще продължава да работи, без видими дефекти, но с повишена консумация. Този утечен ток е толкова по-малък, колкото къщата е по-далече от трафопоста. Затова при тази система задължително се свързва дефектнотоква защита, която да засече утечният ток и да изключи токозахранването. Добре изолираната неутрала се засича най-лесно, когато фазомерът свети съвсем слабо и на фазовият и на нулевият проводник.

Така ако онзи бойлер от въпросното дело , който не е бил заземен се намираше в къща, възможно най-далече от трафопоста и с подменен водопровод от ПВЦ тръби, на възможно най-голямо разстояние, пострадалият днес можеше да е жив. Но тъй като заземителният провводник е отделен от таблото, то техника няма как да свърже ключа погрешно и още по-малко ще забрави да върже заземяването, когато кабела виси от стената.
Изображение
MIRO_073 - майстор
съб авг 15, 2020 8:26 pmpeppone1 написа:
... Недостатък на тази инсталация, което същевременно е предимство е...
А бе ти пиеш ли си редовно хапчетата?

Ся не разбрах недостатък ли еее или предимството...

Прикачен файл

Kukumicin.jpg
Kukumicin.jpg (61.75 KиБ) Видяна 1271 пъти
krasi92 - майстор
Още го държи галваничната фаза дето го е треснала от печката умишленно.Почти няма последствия.
peppone1
съб авг 15, 2020 9:21 pmkrasi92 написа:
Още го държи галваничната фаза дето го е треснала от печката умишленно.Почти няма последствия.
Дано и теб не те тресне, като подскочиш до тавана, тогава ще разбереш колко галванична е била.
Коментираме съдебно дело за смъртен случай и някаква подивяла нечовекоподобна маймуна решила да си прави кодош. Българската тъпотия граници няма. Аз не мога да се наведа на нивото на дребните душици и им прощавам, те толкова си могат, защото все пак по чудо съм се разминал, но не знам Онзи горе дали ще им прости, той яко пердаши. Все пак днес е денят на Богородица, тя може да прости всичко, но шамарите надали ще ни ги спести.
Не знам как спят нощем тези хора, защото аз не мога.
Последна промяна от peppone1 на съб авг 15, 2020 11:01 pm, променено общо 2 пъти.
sstefanov - майстор
... Недостатък на тази инсталация, което същевременно е предимство е малкият зануляващ ток, ... , но този утечен ток тече непрекъснато и незабележима и може да претовари инсталацията.
Този форум беше станал наистина толкова скучен преди теб!
nikolov333 - майстор
При системата ТТ е задължително всички кръгове да са защитени с ДТЗ и ежегодно тестване на съпротивлението към земя на заземителната уредба.. Това кой може да го гарантира не знам..
MamaMy - майстор
съб авг 15, 2020 10:52 pmsstefanov написа:
... Недостатък на тази инсталация, което същевременно е предимство е малкият зануляващ ток, ... , но този утечен ток тече непрекъснато и незабележима и може да претовари инсталацията.
Този форум беше станал наистина толкова скучен преди теб!
Спокойно! Винаги ще се намери някой изкуфял кукумицин, дървен философ който не си е пил хапчетата :weedman: . Този обаче си мисли, че тук е бъкано с клиенти които го чакат него. Понеже се има за разбирач непрекъснато се самоизтъква какво бил правил, кой бил спасил и разни подобни. Опитва се да ръси акъл без да го има. Леко е объркал форума :finga:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14

Тема "Зануляване на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: