• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
plam43 - специалист
nikolov333 написа:
plam43 написа:
А може ли пералня и хладолник на един кръг с твърда връзка и без ДТЗ.
Защо? Местата за предпазителите ли не ти стигат? :-D
Можеш да обединиш на обща ДТЗ-40А пералнята и контактите ОП, но пак да са на 2-АП/16А
Хладилника или без ДТЗ или на отделна ДТЗ, за да не го намериш размразен някой ден заради някой от другите уреди ако са на обща.. :-D
не съм взимал още таблата исках да икономисам от ДТЗ но явно няма да стана.
toolegittoquit - майстор
plam43 написа:
исках да икономисам от ДТЗ
Като правиш нещо ново, ако имаш възможност, по-добре не икономисвай. Дълго време ще го ползваш, искаш да е както трябва! Икономията е майка на мизерията.
plam43 - специалист
toolegittoquit написа:
plam43 написа:
исках да икономисам от ДТЗ
Като правиш нещо ново, ако имаш възможност, по-добре не икономисвай. Дълго време ще го ползваш, искаш да е както трябва! Икономията е майка на мизерията.
съгласен съм с теб но за 200-300W консуматор мислех че може да бъде към друг токов кръг.
При електромера АП -то е 63А в апартамента пак ли трябва да бъде 63А или 50А
nikolov333 - майстор
plam43 написа:
nikolov333 написа:
plam43 написа:
А може ли пералня и хладолник на един кръг с твърда връзка и без ДТЗ.
Защо? Местата за предпазителите ли не ти стигат? :-D
Можеш да обединиш на обща ДТЗ-40А пералнята и контактите ОП, но пак да са на 2-АП/16А
Хладилника или без ДТЗ или на отделна ДТЗ, за да не го намериш размразен някой ден заради някой от другите уреди ако са на обща.. :-D
не съм взимал още таблата исках да икономисам от ДТЗ но явно няма да стана.
Ами така икономисваш както ти предлагам аз..излишно е да имаш отделно ДТЗ на пералнята, но на хладилника или без или само за него..На освободените 2 места в таблото можеш да сложиш още 2 АП 16А за 2-ри кръг контакти и 1 силов контакт, както в другите стаи, на обща ДТЗ с контактите ОП и пералнята , но вече не 40 а 63А :partyman:
П.П.Щом външното табло има 63А АП във апартаментното или 50А или 63А но трябва да е с друга крива на изключване.
Между другото мисля, че няма смисъл от 63А в апартаментното табло. Даже и 50 да го оставиш няма да сгрешиш, виж ако почне да пада от претоварване(което не ми се вярва с посочените консуматори), тогава можеш да мислиш за 63 с друга крива на изключване.
toolegittoquit - майстор
plam43 написа:
съгласен съм с теб но за 200-300W консуматор мислех че може да бъде към друг токов кръг.
При електромера АП -то е 63А в апартамента пак ли трябва да бъде 63А или 50А
Аз нямам нито една ДТЗ - не ми го позволява инсталацията. Има консуматори, за които може да се спести. За бойлера, поради възможност от някаква утечка трябва да се подбира по малко различни съображения. Хубаво е да има навсякъде ДТЗ. На стационарни консуматори като климатици, готварски печки и дори бойлери е възможно да се спести, понеже са свързани изключително с твърда връзка и при изключителни условия, че земята е допълнително подсигурена от прекъсване. Ако АП-то е в таблото на ЕРП е 63А, можеш да сложиш и при теб 63А. Проблемът е при проблем кое ще изгася първо. Избира се друга крива.
sts - специалист
plam43
Преди да питате във форума за помощ трябваше да направите /план,скица или изглед /на разпеделението на панелката.
В това разпределение поставяте на местата им консуматорите които предвиждате на този етап и техните мощности.
След това се избира от къде да се положат кабелите до таблото.
Избират се сеченията на кабелите и защитната апаратура в таблото.
Във Вашият случай част от участниците в дискусията "гадаят" и предлагат решения.
Последна промяна от sts на ср сеп 30, 2015 6:41 pm, променено общо 1 път.
sts - специалист
valentino76bs
Колега въпрос на творческо виждане е дали кабелите ще са по пода или по стената.При всички случаи за осветлението ще трябва да се полага кабел/проводници/ до ключа и тавана.
emil679 - специалист
sts написа:
valentino76bs
Колега въпрос на творческо виждане е дали кабелите ще са по пода или по стената.При всички случаи за осветлението ще трябва да се полага кабел/проводници/ до ключа и тавана.

:weedman: Въпрос на творческо виждане е , може да е с подово осветление. :lol:
hidrazin - майстор
emil679 написа:
sts написа:
valentino76bs

:weedman: Въпрос на творческо виждане е , може да е с подово осветление. :lol:
Защо, не си ли виждал подово осветление? Ще трябва да те огорча. Има осветителни тела за монтаж в под.
Също ще трябва да те огорча за монтажа на кабелите.
Може да се монтират както на 30-тина сантиметра от пода на стената, така и самия под.
Тук във форума има един колега дето може да ти покаже доста снимки на така монтирани кабели.
:partyman:
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Може да се монтират както на 30-тина сантиметра от пода на стената, така и самия под.
Сичкото може, но най-добре на стената и високо. На до 20см от тавана! Шансът там някой да дупчи, да пробива, да реже, да кърти, да слага нова подова настилка са минимални.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 15

Тема "Питане за нова ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: