• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
1115 написа:
За натриевите примерно 210 ватови и 340 ватови не си съвсем прав за ПРА (Пуско Регулираща Апаратура).
За кое по-точно? Ако е за ПРА - не съм казал че 210 и 340 натриеви работят без дросел.
Има 70-ватови с вградена ПРА. :)
https://oeg.bg/product.php?state=11&gid=1003952&id=53
:partyman:
P.S. Знам устройството на бездроселните. :-D Абе гоят им спиралите, горят ама освен тая 250W с дросел имам и една 160W бездроселна, живачна.
Сложил съм я на площадката пред къщата. Ми светеше си над 10 години.
Махнах я заради неудобството да чакаш да изстине преди ново включване.
То такива и сега се произвеждат и продават.
1115 - специалист
hidrazin написа:
1115 написа:
За натриевите примерно 210 ватови и 340 ватови не си съвсем прав за ПРА (Пуско Регулираща Апаратура).
За кое по-точно? Ако е за ПРА - не съм казал че 210 и 340 натриеви работят без дросел.
Има 70-ватови с вградена ПРА. :)
https://oeg.bg/product.php?state=11&gid=1003952&id=53
P.S. Знам устройството на бездроселните. :-D Абе гоят им спиралите, горят ама освен тая 250W с дросел имам и една 160W бездроселна, живачна.
Сложил съм я на площадката пред къщата. Ми светеше си над 10 години.
Махнах я заради неудобството да чакаш да изстине преди ново включване.
То такива и сега се произвеждат и продават.
Тази от линка, който си дал е с вградено ПЗУ (Пуско Запалително Устройство) и е на принципа на дадената снимка от мен в по-предният пост. Различно е от ПРА. В ПРА има ПЗУ. Има и електронни баласти включително с димиране за натриеви и метал халогенни лампи.
Иначе тия бездроселните не е казано, че ще изгорят веднага, макар и това да е ставало.
Не са популярни обаче - я имат 0,1% от газоразрядните, я не. Освен това са живачни и отдават най- малко светлина спрямо натриеви и метал халогенни.
hidrazin - майстор
1115 написа:
Тази от линка, който си дал е с вградено ПЗУ (Пуско Запалително Устройство) ....
Оооо... прав си. То и на линка си го пише. Просто исках да кажа че има и ламби които не искат допълнителни джиджавки за да бачкат.
А иначе ПРА и ПЗУ-та колкото щеш модели и видове.
И също така е вярно че живачните са най-неефективни. Дори и LED ламбите са по-добре от тях.
То и затова на много места ги смениха с натриеви.
Те за сега нямат стигане от към производителност но пък за сметка на кофти спектъра.
За мен специално МХЛ-тата са си едно добро решение към настоящия момент.
И като производителност (макар и по-малка от тази на натриевите) и основно като спектър.
MIRO_073 - майстор
hidrazin написа:
1115 написа:
Тази от линка, който си дал е с вградено ПЗУ (Пуско Запалително Устройство) ....
Оооо... прав си. То и на линка си го пише. Просто исках да кажа че има и ламби които не искат допълнителни джиджавки за да бачкат.
А иначе ПРА и ПЗУ-та колкото щеш модели и видове.
И също така е вярно че живачните са най-неефективни. Дори и LED ламбите са по-добре от тях.
То и затова на много места ги смениха с натриеви.
Те за сега нямат стигане от към производителност но пък за сметка на кофти спектъра.
За мен специално МХЛ-тата са си едно добро решение към настоящия момент.
И като производителност (макар и по-малка от тази на натриевите) и основно като спектър.
Напълно съгласен.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Даите инфо за тоя лампичка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: