• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Andri01 - майстор
Да ,бе особено за старите,2-жилни инсталации! Е,прав си :lol:
8180 - майстор
На мен лично вече ми омръзва това ЛОЗУНГОВО позоваване на Наредбите и привеждането на малковероятни примери.
Да има Наредба, има инструкции за ДТЗ, задължителни понякога.
Дотук, поне на МЕН не ми е ясно защо да НЕ МОЖЕ да се монтира ДТЗ в стара панелка?

Писах по горе за "куриоз" по картинките на Торби - еми някой разбиращ да беше обяснил и заклеймил по същество - без "Ама това е супер забранено". Вреди ли, убива ли, що ли?

vgeorgiev се съгласи, но май с други мисли и невярно, според мен, твърдение за ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО на ДТЗ.

За мен ОСНОВНАТА и безценна функция на ДТЗ е ЗАЩИТАТА ОТ ПРЯК ДОПИР - в нормално или аварийно (офазен корпус или др.) състояние на контура. Другото са съмнителни "екстри", а N, PЕ и PEN не я бъркат за основната функция.

Вярно, в този Раздел не е редно да се поощрява НЕнормативната самодейност, но ми хрумва горното.

Очаквам някой, разбиращ по-дълбоко да ме обори ПО СЪЩЕСТВО - къде ще сгреша, влоша безопасността и да внимавам, ако монтирам ДТЗ в Апарт. табло БЕЗ да разбивам панелката?
Вероятно ще е по-полезно от написаното/преписаното/цитираното досега.

ЗНАМ, че е ЗАБРАНЕНО да се прекъсва ЗАЩИТНИЯ ПРОВОДНИК (ако го има), а в импровизацията ми ДТЗ ще го прави при сработване.

Нататък?

Предварителна :prost: и :partyman: за Хидрата. :)
Salvador - специалист
Подхванали сте доста безсмислен спор. Естествено, че е добре да има ДТЗ. Най-малкото...няма да те убие тока, ако погрешка пипнеш някой проводник.
Друга тема е вече с изпълнението на всичко това и как се изпълнява в стара сграда.
PCL82 - майстор
Да използваш ДТЗ при двупроводна инсталация сам си си отговорил е нередно заради прекъсването на PEN. Теоретично има два рарианта да се ползва:

1) да имаш ДТЗ, която мери двата тока, но има прекъсвач, само на фазата. С нея няма да нарушиш нищо, но тя ще изключва самоволно при допиране на занулян корпус към заемен предмет или уред защитен от кръг не към същата ДТЗ.
2)да ползваш ДТЗ без зануляване при помещения с изолиран под. Не е за препоръчване-имаш парно, парапет на балкона, изкарал си скарата да печеш кебапчета шляпайки бос по мозайката с бира в ръка, подпрян на парапета.
FM STEREO - специалист
Има тема за ДТЗ! Спрете се вече,не откривайте топлата вода,тя отдавна е открита!
8180 - майстор
Визирах почти твоя вар.1 - с изключване на РЕN ЗАЕДНО С ФАЗАТА:
PCL82 написа:
1) да имаш ДТЗ, която мери двата тока, но има прекъсвач, само на фазата. С нея няма да нарушиш нищо, но тя ще изключва самоволно при допиране на занулян корпус към заемен предмет или уред защитен от кръг не към същата ДТЗ.
Не знам и не съм се замислял, но не ми се вярва при читава инсталация.
Да разбирам, че падът върху PEN (респективно N по Нораматив) би могъл да проведе през мен ток (знам че зависи от индивида и от условията) 20-30mA?.
От друга страна (да не търся) до към 50V се водеше безопасно напрежение.
Имам духалка 2kW. Ако на N (PEN) в контакта имам 50V - баси инсталацията, при която 400W отиват в стената.
100V да са (800W в стената) - сравнено с прага на защитата, токът през мен ще е 10-15mA.
Греша ли, прагът ли НЕ Е безопасен или...:?

Или пишеш да ходя с една дебела жица да цъкам по корпусите и парапетите.
За моята и на жената безопасност става дума.
Подобно имаше от зрител на Милен Цветков по повод кастрацията на кучетата:
"- Миленчо, они не ни е*бат, брат, они ни `апат." :)

П.П. FM STEREO, кажи нещо по същество, ако можеш. Тук и за 2-3 проводни инсталации си хортуваме (ПО ТЕМАТА), кога да ги къртим и защо в панелка и подобни.
Първите предложения и разяснения бяха - кърти, прави трипроводна + ДТЗ, ЗАЩОТО ТАКА ПИШЕ. А, ако е леко (невинно платено) недоглеждане/недописване като с Цигарената в Пловдив?
То и в Наредбата пише "Защитен прекъсвач", което не пречи на Шнайдер да се разпростира за безкритично четящите с "ДЕФЕКТНОтокова защита", нали!?
vgeorgiev - специалист
В панелно жилище не би било трудно да се прекара трети проводник до всеки контакт.
Може да мине зад первазите и от там до контакта, който е съвсем близо до пода.

Ето едно видео, което направих: https://www.youtube.com/watch?v=5mJgyB8kcCg
Друга интересна тема в която julian1960 даде много добра идея.
Начертах схемата:
Изображение
valentino76bs - майстор
R2 как ще го заземиш?
А ха със тоя трети проводник дето ще ти обикаля стаите като гъсеница или...?
Форумни схеми!
PCL82 - майстор
vgeorgiev написа:
В панелно жилище не би било трудно да се прекара трети проводник до всеки контакт.
Може да мине зад первазите и от там до контакта, който е съвсем близо до пода.
Изображение
Това е забранено, защото защитният проводник трябва да върви по едно и също трасе в обща обвивка заедно с тоководещите жила (пак Наредба 3). Такъв проводник зад первазите може да се прекъсне и това да остане незабелязано, докато не стане беля.
toolegittoquit - майстор
Наредбата казва много ясно, че от табло до контактни излази за електрически уреди и осветление трябва инсталацията да е с 3 жилни кабели. Не знам какво се философства. :x
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 17

Тема "Има ли смисъл да си подменям инсталацията с трижилна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: