• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vgeorgiev - специалист
filipss написа:
Ами, това е един от вариатните. Да прекарам нови 3 жилни навсякъде. Ама първо изскам да видя дали има смисъл, ако не използвам ток за отопление. Ако не го използвам, пускам една жица от таблото за гаража при бойлера и край.

А аз като има 2 жилна инсталация, за какво ми е трижилен кабел. Да правя земя ли?

Междудругото онзи ден из невиделица дойдоха то ЧЕЗ да местят електромера навън.. и ще пуснат нов кабел (надявам се до таблото 16мм, а не до чашките). И те 2 жилен или 3 жилен ще пуснат?
Давам веднага пример, който ще разбереш и ще се убедиш, че ти е нужен трети кабел. Имай в предвид, че аз не ти продавам трижилен кабел. Тоест не искам да те лъжа.

Представи си двъжилната ти инсталация. Знаеш как в вързан един контакт шуко към двужилен кабел. Фазата към едината дупка на контакта. Нулата към другата и от нулата мостче до заземявката/замасявката/мустаците.

ОК. До тук всичко е ясно. Представи си, че всичко е наред и работи правилно. Обаче един ден решаваш да смениш контакта, защото например не ти пасва като цвят на новия латекс. Гасиш предпазителя развиваш винтовете на контакта, издърпваш го напред от конзолата. Въртиш го наляво-надясно, за да развиеш винтовете. Развиваш винтовете, поизправяш кабелите. Монтираш новия контакт. поставяш кабелите, въртиш наляво, въртиш надясно, местиш го нагоре, надолу. Правиш моста между нулата и заземявката. Набутваш всичко в конзолата. Нестава. Пак вадиш гледаш. Пак буташ... Може и кабелите да са 4мм2 - още по-голям зор. В крайна сметка става някакси.

ОБАЧЕ....Докато си монтирал от местене и ръчкане нулевия проводник се е прекъснал. Ти не виждаш повредата. Изолацията изглежда ОК.

Пускаш една ютия или електрически радиатор. Не загрява и си викаш... "Кво стана ?!?". Пипаш с ръка корпуса и те бие тока. Може и да те убие.

Защо ?!?

Помисли как тече тока. Тръгва от фазовия проводник от стълба на улицата, минава през електромер и главен предпазител, минава през предпазителя на този кръг, стига до контакта.
От тук през фазовата дупка на контакта директно в консуматора, от там през нискоомния му нагревател излиза и отива в "нулевата дупка" на контакта. Обаче както казах кабела на нулата е прекъснат, защото си го мърдал 50-60 пъти докато контакта влезе.
Но пък моста до мустаците си е там. От там минафа тока и се връща по третия проводник, захранващ консуматора. От там на корпус. От корпуса, през теб и в земята.

Какво би се случило ако си с трижилен кабел ? :idea: :arrow: Ако се прекъсне фазовия проводник. Нищо. Нито ще работи консуматора, нито ще те шибне тока.
Ако се прекъсне нулата :arrow: тока няма къде да се върне. Няма да работи консуматора, но пък нямаш мост между корпуса и нулевата дупка на контакта.
Ако се прекъсне заземителния проводник :arrow: Няма проблем докато не избие нагревателя на корпус.

Със сигурност трижилния кабел е по-надеждния вариант.
Освен това по защитния проводник не тече ток. Няма нагряване и окисляване.

Третия проводник го свързваш на нулевата шина под собствена болтова връзка.
По този начин си делиш нулата на защитна и работна.

Избора дали да поставиш ДТЗ е твой. Той пък би те предпазил дори защитния проводник да е прекъснат.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Съвет за домашна ел мрежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: