• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ktamen - специалист
Поне в 90% от случаите, в които съм слагал гофрета, кабелите няма да помръднат без да се разкърти. Най-вече заради многобройните резки завои, които също са били част от изискванията на този, дето ме е накарал да слагам гофрета.
Когато окабелявам по моя преценка, гофрета слагам, само на кабели, които са застрашени от механични повреди или има реална вероятност да се наложи смяна.
nikolov333 - майстор
Инсталирането на гофрето е трудната част, понеже иска и мислене.. Ако се ползват по-широки гофрета проблема със завоите почти отпада и затова винаги слагам най-ширикото, което може да се инсталира в конкретната ситуация..
ktamen - специалист
Мислене се налага, ако го слагаш по свое усмотрение. Ако са ми казали - Слагай го така, го слагам точно както са ми казали.
Сещам се за един случай, че слагах около една стълба. Обикалях всяко едно стъпало.
Що да слагам гофре?
Щото може да се наложи да се сменя кабела.
Що да не го сложа право покрай ръбовете на стъпалата?
Щото някой може да го продупчи.
Резултата беше гофре с 40 прави ъгъла през 15см.......
Christo - майстор
Имам приятел, работи от години в Англия. Правят структурно окабеляване на нови сгради(интернет, телефони, видео ит.н.). Не правят захранването. Кабелите само в канали. Беше потресен като ги бяха накарали да сменят чисто нов мрежови кабел стотина метра, който случайно бяха залели с чаша кафе. Не са го мазали с хоросан. На мостовака какви са му предимствата? Бързо и евтино полагане! Аз за друго не се сещам.
ktamen - специалист
Тънък е и спестява тонове мазилка, много тонове.
Или спестява много къртене, което не само е много труд, но и се отразява съществено на здравината на сградата. И мостовакът издържа поне с 30% по-голям ток, отколкото кабел със същото сечение, но поставен в гофре, просто гофрето му пречи да се охлажда.
Гофретата станаха много модерни, ама в повечето случаи са излишни и дори вредни. Не държа някой да е съгласен с мен за гофретата. Всеки сам си преценя тези неща.
nikolov333 - майстор
Не знам колко са вредни гофретата, но в старите тухлени блокове строени около 1960г., инсталациите са двпроводни в тръби и в разпределителните кутии няма спайки, но инсталациите си работят нормално...не че и там не са се наводнявали или не товарят инсталацията..просто инсталациите са ремонто-пригодни. Наскоро окабелихме един вход в такъв стар блок с нова видеодомофонна система, без никакво къртене, точно защото беше в тръби.. Та нищо вредно не намирам в гофретата, освен оскъпяването при монтажа им.. :drinkers:
ktamen - специалист
nikolov333 написа:
без никакво къртене
Остава да кажеш, че не сте оставили никакви видими кабели и ще призная, че гофретата са върха на сладоледа.
Тръбите заложени по онова време са напълно безполезни при смяна на инсталацията днес, защото хората искат повече контакти и лампи на съвсем различни места. Това, че сте използвали вертикалните трасета, които винаги се оставят проходими, нищо не променя. Всъщност не е задължително тези трасета да са изпълнени с гофрета, както е било и във вашия случай.
ktamen - специалист
Много съвременни сгради са с окачен таван, двоен под и картон на стените. В тях е сравнително лесно да се появи нов контакт на почти произволно място и без гофрета. Значи ли това, че такова строителство е добро :?:
nikolov333 - майстор
Тия системи в пода и тавана са за офис помещения..Ти ми кажи друга технология на полагане, която да дава възможност за замяна или добавяне на нови проводници примерно зад плочките в банята, както е при christo и какво им е вредното на гофретата, че аз не разбрах...???
emil679 - специалист
hidrazin написа:
Иииии...баси комина и кабела. :-D
И колко е температурата от външната страна в горния край на комина?
При сравнително мощна камина с водна риза димните газове в тази част на комина са към 200 градуса.
От външната страна на стената при комина около 40-50 градуса.
Горе-долу в горната част на допустимото за кабели от типа СВТ и мостовак - 50 градуса.
Нека отчетем и факта че:
Чл. 56. Допустимите продължителни токове за проводници с каучукова или PVC изолация, шнурове с каучукова изолация и кабели с каучукова и пластмасова изолация в оловна, PVC и каучукова обвивка са посочени в табл. от 1 до 7. Стойностите на токовете се отнасят за температура на жилата + 65 °С, температура на околния въздух + 25 °С и на земята + 15 °С.
Ама като иска да му е спокойно нека да направи прехода покрай комина например с такъв кабел:
SIHF-J/-O
Има и една хубава боя на HILTI за обмазване на кабели и кабелни проходи за защита от пожар.
Една такава бяла като латекс и май беше някъде към 45 кинта литъра. :-D
Ааа...открих я в нета:
HILTI CP 678
Някъде имам забравени 1-2 кофи такава. :-D
:partyman:
P.S. поливинилхлорид PVC:
- температура на "остъкляване" 75-80 градуса
- температура на топене 150-220 градуса
Забележително ,толкова много глупости и неверни данни :lol: .
Имаше времена , в които хората бяха учени и начетени , а сега сте Нагуглени и Уикипедни . Когато нямаш какво да кажеш , но го казваш ,е налице "Ефектът на Дънинг-Крюгер" . Спри да пишеш от нямане на какво да правиш . Не ти ли стигат двуфазните контакти ? ..... :)
Последна промяна от emil679 на нед юни 19, 2016 2:34 am, променено общо 3 пъти.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11

Тема "Подмяна и отстояния при електрическата инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: