• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
a_stoev - майстор
fox_vt написа:
А може би някой не иска да поевтинеят....малко конспиративно ама това засяга доста монополни индустрии.
малко ли.
Имаше документални филми как енергийните лобита спъват фотоволтаиците точно в САЩ. В европа зелените са малко по силно, но и тука играят пачките.
hidrazin - майстор
И кое му е по-добрето в Европа? Точно Европа през 2013-та наложи антидъмпингови мита на китайските соларни панели.
В отделни случаи митото стига до към 65% за отделни китайски компании и все още "защитните" мита са валидни.
В момента от Китай може да се купят съвсем спокойно панели на цена 30 евроцента за ват с включен транспорт до България.
Има и на още по-ниски цени но вече се отива и на по-ниско качество панели.
Един соларен панел все пак е продукт на високотехнологично и енергоемко производство.
Цените почти са стигнали своя минимум - просто няма много накъде да падат.
В тоя ред на мисли - ЩО ПЪК НИКОЙ НЕ ПИТА ЗА СЛЪНЧЕВИТЕ ПАНЕЛИ ЗА ТОПЛА ВОДА ???
Що един такъв тъп панел се продава на цената че и доста отгоре на един соларен панел със същите размери?
И двата имат почти аналогични стъкла и алуминиеви рамки и до тук с приликите.
Плосък панел за топла вода има малко тръбички, фолио, изолация и заден капак.
Соларния панел има два слоя EVA фолио, един заден защитен слой, байпасни диоди, кутия с кабели и конектори...
И най-важното и скъпо - полупроводникови клетки от чист силиций.
А те няма как да се произведат в един гараж ...
:partyman:
DMN - майстор
hidrazin написа:
В тоя ред на мисли - ЩО ПЪК НИКОЙ НЕ ПИТА ЗА СЛЪНЧЕВИТЕ ПАНЕЛИ ЗА ТОПЛА ВОДА ???
Питам :-D .Това е интересен въпрос от гледна точка на производителността и КПД на слънчевите панели за ток и такива за топла вода. Стана ми интересно обаче, защото не знам отговора - кой от двата вида има по-голямо КПД :? Предполагам, че КПД-то на панелите за топла вода зависи от слънцегреенето и от околната температура, това обаче е важно и за фотоволтаиците. Та например - съпоставяме два панела с еднаква квадратна площ/повърхност насочена към слънцето. Единият произвежда електроенергия, а другият топла вода - кой е по-енергопроизводителен. Кой панел има по-голямо КПД, този за ток или този за топла вода при една и съща площ да речем през лятото. А през зимата?
Hursa - майстор
Зависи на каква база ще се сравнява КПД :) . Ако, например, на изхода искаме да получим ел енергия - тогава директното сравнение се "усложнява". Но наистина прекалено завишени са цените на слънчевите колектори. Постоянно повтарящото се на всякъде "еко" се използва само за завишаване на цените, при това практически във всички области.
fox_vt - майстор
По скоро за сравнение на изхода да се получи топла вода тъй като ток може да се ползва за получаване на топла вода но обратното не. Примерно трябва да се стоплят сто литра вода като колектора ще е термосифонен тип а панела ще загрява директно със нагревател за постоянен ток.
Hursa - майстор
Практичното сравнение е доста условно. Например, до колкото знам, чисто теоретично - слънчевия колектор усвоява по голяма част от получената слънчева енергия (и в зависимост от конструкцията му, може да превъзхожда в пъти слънчевия панел). Но ако деня е зимен и облачен, слънчевия панел ще дава определено количество енергия получена от разсеяната слънчева светлина. Докато слънчевия колектор, в зависимост от конструкцията му - дори ако го захранваме с "чешмяна" (студена) вода - на изхода му може да получим дори още по студена вода. Също ще "усвоява" разсеяната светлина, но добитата от слънцето енергия може да е по-малка от топлинните загуби които има.
Последна промяна от Hursa на нед фев 11, 2018 6:20 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
DMN написа:
Това е интересен въпрос от гледна точка на производителността и КПД на слънчевите панели за ток и такива за топла вода.
Въобще не говоря за производителност - става дума само и единствено за вложени материали, труд, енергия, необходимо технологично оборудване за производството...
Няма как един плосък колектор за топла вода да е на цена по-висока от един аналогичен по размер соларен панел.
P.S. Разбира се че като КПД един панел за топла вода усвоява много по-голямо количество слънчева енергия.
Разликата е че с топла вода не може да си светиш, не може да си заредиш телефона...
fox_vt - майстор
То нали знаеш което най върви цената му се вдига. Много по лесно се прави система с колектор за вкъщи отколкото фотоволтаик. В гърция не видях колектори с помпа и селективни такива, всички покриви осеяни със термосифонки, просто надеждно и ще работи 100 години без да има нужда от ремонти и консумативи. Цената се избива за много кратко време. Погледни от друг ъгъл- обикновен котел на дърва е много по евтин от такъв нс пелети например.
Hursa - майстор
Може би на техния пазар са по достъпни слънчевите колектори, без такова абсурдно оскъпяване. А и при тях климата е по мек, слънцегреенето е по добро - повече часове в годината са ефективни.
А какво мислите за "хибридните" устройства - за "производство" на ел енергия и топла вода - ефективността им е като цяло по голяма, а и компенсират до някаква степен недостатъците си. Но не знам какви са цените.
DMN - майстор
hidrazin написа:
Въобще не говоря за производителност - става дума само и единствено за вложени материали, труд, енергия, необходимо технологично оборудване за производството...
Да, разбрах те какво имаш предвид :) . Ама като гледам как се определят цените, те често нямат нищо общо с реалната себестойност на продукта. Че иначе как ще се раждат все нови милионери и милиардери всяка седмица или месец :-D .
fox_vt написа:
То нали знаеш което най върви цената му се вдига.
Общо взето май това е най-вярната идеология на търговците най-вече, които понякога печелят даже повече и от производителите. Без да ми се сърди някой, но за мен търговците са най-големите паразити по веригата -- производител - клиент, не че няма и други паразити :) .
Hursa написа:
Зависи на каква база ще се сравнява КПД . Ако, например, на изхода искаме да получим ел енергия - тогава директното сравнение се "усложнява".
Имах предвид КПД на фотоволтаичен панел, който преобразува светлината в електрически ток. И слънчев панел за топла вода, който преобразува топлината и светлината на слънцето в топлинна енергия за директно загряване на вода . Ти вече си го обяснил доста точно според мен, и аз нещо такова предполагах :) . Всичко зависи според зависи :-D .
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 12

Тема "Слънчеви централи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: