• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bavareca7778 - специалист
Пичове , ударих на камак .... Снощи пресмятах колко АП и колко ДТЗ ще ми трябват и установих че таблото няма да ми стигне понеже е за 12 АП.Да кажем ще сложа още едно над него пак вкопано и то ще е само за ДТЗ или ще взема по голямо и ще къртя пак за него но това ще го реша в движение. Другото което ме притеснява е тази земя ....Говорх с мои хора от ЕВН да видим може ли да ме свържат към тяхната земя ......Човека ми каза следното.... Не всички стълбове имат бити колове и по закона на мърфи нашия няма. Другото което ми каза че да си сложа ДТЗ трябва да бия не 1 а 3 кола които някой по разбиращ трябва да изчесли. Другото което каза че още от трафито им нулата и земята били на едно или не били разделени ....не знам дали точно го разбрах ....с две думи каза че няма да мина без колове.......

Ето е и новата схема вече цялата за проверка от вас :) Ако има грешки не се притеснявайте да ми ги споделите , че от много писане и четене изоставам от графика а трябва да започна да десйствам вече. :) всяка процедура ще бъде снимана и ще ви държа в течение .....обещавам

Прикачен файл

IMG_20181101_111715.jpg
IMG_20181101_111715.jpg (114.69 KиБ) Видяна 1569 пъти
iliya_i - майстор
За бойлера - ДТЗ 25А/30 mA!
А къде е дневната?
чет ное 01, 2018 1:36 pmiliya_i написа:
За бойлера - ДТЗ 25А/30 mA!
А къде е дневната?
Бойлера ще е комбиниран ДТЗ с АП ....останах с впечатление че трябва да е 40
Дневната е където пише Кухня , тя е заедно с нея.
Ето е по старателно начертана :) Грешката може да е в тези ампери и мили ампери , тях изобщо не ги разбирам и за това ще ползвам вашите услуги :) Иначе за къртене , връзване и всичко останало ще се справя.Ще напиша всичко което има във всекидневната с кухнята а вие ще прецените какво да сложа .....та значи ..... ТВ , Тв бокс,Рутер , Х-Бокс, ДВР, Микровълнова, Съдомиялна , Аспиратор , Хладилник.... печката и тя е тук но тя и сега си е отделно и понеже контакта ми е двоен съм вързал към него и кафе машината. Това е всичко , друг по мощен консуматор няма да се включва .....климатика и той е тук но той така или наче ще си отделно .

Прикачен файл

елллллллллллл.jpg
sts - специалист
Защо за бойлера не се използва комбинирана ДТЗ.
Защо сам не си изчислите тока на ДТЗ все пак сте учили физика.
Имате две известни /мощност и напрежение на консуматора/.
mironcho - специалист
Първото ДТЗ има вероятност да изключва често. Или изнеси преди него (без ДТЗ) климатика и осветлението или го махни изобщо (ТК1 до 4 без ДТЗ) и включи печката на твърда връзка.
Пренареди таблото за да има рима :) т.е. зада изключиш изцяло кухнята - двата предпазителя са в дната края на таблото, бойлера е по средата...

предлагам следната наредба:
1.осветление
2.осветление
3.климатик
ДТЗ-40А
4.печка
5.всекидневна с кухня
ДТЗ-40А
6.детска
7.спалня
8.коридор
9.комбинирано ДТЗ-25А - бойлер
nikolov333 - майстор
Има и друг вариант за проблема с малкото табло, но зависи какво е разположението на консуматорите в дневната-кухня. Може да се добави табло близо до кухнята, захранено с 3х6мм2 от което да се захранят кухня дневна, климатик и печка с контакти кухня. Зависи от разположението на уредите, но може и да е по-удачния вариант откъм окабеляване, къртене за по-голямо табло и т.н. За заземяването не е много фатално, че енергото няма и е много вероятно да стане и с един или два кола, особено ако се бият на някоя северна страна на двора, в подходяща почва, най-добре е да има и влага.. Зависи и как е захранена къщата от електромера.. въздушно или под земя..? Ако е подземно е по-добре, но при всички случаи, би трябвало да има кол и до електромера..особено при въздушна линия до трафа, понеже ако се скъса само PEN проводника по линията между трафа преди вас, на твоето заземяване може да се закачат съседните няколко имота в зависимост от липсващите заземявания в техните табла.. и да претоварят PEN проводника от електромера до заземителя ти със съответните последствия.. :rolleyes:
iliya_i - майстор
Аз бих обединил спалнята и коридора на един АП (спалнята е най-малко натоварената стая от към ел. консумация), а позицията която се освобождава в таблото бих я използвал за втота линия контакти дневна/кухня. Един 16 А там трудно ще ти стигнат.

Така и не разбрах с какво се отопляваш - на ток, парно или др?

Относно ДТЗ - 300 мА не е за защита на хората. То е за противопожарна защита. Затова 300 мА само на най-лявата на чертежите ти (а тя не е и задължителна). Останалите с ток на сработване 30 мА.
mironcho , То таблото още не е наредено но реших да изкъртя 12-ката и да си сложа едно двуредово....горе да са ДТЗ а Доло АП

sts Предпазителя за бойлера точно така е предвиден за комбинирана дтз а до колкото до физиката ...да учих е преди 25 години и не ми се е налагало да е ползвам.

nikolov333 .... Ще сложа двойно табло ....утре ще изкъртя старото и новото вече е на път.... Харесах Такова на два реда по 12 че да знам че ще има място този път :) Колкото до коловете не те разбрах много... За този проблем който написа ще е ако се вържа към земята на енергото нали ? а не ако си бия мои си в двора ....Кабела не е под земята но е стълба е на 4 метра от стената през която ще го вкарвам. Сега какво да правя с този главния ДТЗ .... да го махам и да слагам обикновенно АП 63А или да си оставя ДТЗ....
чет ное 01, 2018 6:39 pmiliya_i написа:
Аз бих обединил спалнята и коридора на един АП (спалнята е най-малко натоварената стая от към ел. консумация), а позицията която се освобождава в таблото бих я използвал за втота линия контакти дневна/кухня. Един 16 А там трудно ще ти стигнат.

Така и не разбрах с какво се отопляваш - на ток, парно или др?

Относно ДТЗ - 300 мА не е за защита на хората. То е за противопожарна защита. Затова 300 мА само на най-лявата на чертежите ти (а тя не е и задължителна). Останалите с ток на сработване 30 мА.
И аз си го помислих че трябват два кабела до кухня/всекидневна но бях питал дали има проблем ако кабелите минават през комин , понеже за втора линия трябва да обиколя цялата стая която хич не е малка... за това и ги оставих на едно АП.
Отоплям се с един климатик 24-ка
Последна промяна от bavareca7778 на чет ное 01, 2018 7:30 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 17

Тема "Свързване на ел табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: