• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
martin31hv - специалист
чет юли 14, 2022 4:55 pmiliya_i написа:
Извинявай, ама вместо да ревеш като ощипана булка, да беше сложил една снимка на прословутото табло с двата бушона.
И ако обичаш да поясниш кой свърза печката. Мо0же и със снимка.
Здравейте, няма нужда да качвам снимки на таблото, тъй като чакам другия ел. техник да дойде и да оправи нещата. Предния път като дойде и оправи на бойлера бушона и тъй като печката беше свързана го заблудих, че всичко е ок, но както казах има фаза, нула и на жълтия земя има пак фаза.
martin31hv - специалист
чет юли 14, 2022 5:26 pmMamaMy написа:
чет юли 14, 2022 10:59 ammartin31hv написа:
Здравейте отново, ето още един ъпдейт на темата за последно... Та да не съм лош, че ще ме нападнете пак, но да споделя, че по страничния корпус на фурната ми протичаше ток от 220 волта. И сега тука вече не става дума за инсталация и тн., а за начинът по който е свързал предния техник кабела и е сложил бушона.
Пак да кажа от таблото бях пуснал трижилен кабел до кутията зад фурната (без снадки и тн!) и се оказва, че тигъра ми е пуснал 2 фази... тоест на кабела за заземяване имах фаза... Монтирам си аз чекмеджето под фурната и ме перна тока и се хванах за главата...
По въпроса с твоята ел.грамотност веднага те информирам, че си скъсан още в първи клас. Тока се мери в ампери,а напрежението във волтове. По точка две сам признаваш, че връзването на печката си го правил ти. Като съдя от точка едно мога да се обзаложа, че ти не си спазил правилото за цветовете на кабелите когато си свързвал печката. По точка три няма как да ти е пуснал две фази освен ако нямаш трифазно захранване на апартамента.
Така сега първо да ти кажа, че аз не се правя на разбирач? Има ли значение в какво се мери тока, като имам трижилен кабел - фаза, нула и жълт земя и на фазата имам фаза и на земята имам фаза?

Зад печката имам кутия с директен кабел, които стига до таблото, та от кутията съм пуснал 2 спусака с 3ка клеми WAGO към котлона и фурната. На фурната съм и премахнал щепсела и там ясно е обочначено L, N и заземяване.

С удоволствие ще издърпам фурната и ще ти направя снимки, но така или иначе съм откачил заземителния кабел, защото както споменах в него има фаза и я пренася по корпуса на фурната, което е опасно.

Няма значение колко съм грамотен, но по-важното е, че грешката не е моя! Ще направя снимки и ще ги пусна специално в твоя чест. ;)
kozl - майстор
чет юли 14, 2022 11:04 ammartin31hv написа:
ср юни 22, 2022 7:47 amkozl написа:
вт юни 21, 2022 9:40 pmgogo7777 написа:

Мдаааа....почти същото е....ама почти :partyman:
Я имах таков случай. Дошел заварчикот и заварил пантата. Ама убаво я заварил и отвсекъде. И си ушел, а вратата се не движи оти пантата заврена.
Са как да пиша, че заварчикот не е заварил пантата. Ми заварил я е при тва отвсекъде :-D
А чорбаджията какво е искал :? Да му заварят пантата. Ако беше искал и вратата да се движи, то е друго нещо.
Та на въпроса при смяна на предпазител дали трябва да се проверява инсталацията след него аз нямам отговор. :sad:
Аз съм плащал на лаборатория за проверка на инсталация. Само идването почва от стотак. После е на точка, ама ако точката е само една :x
Също и немам отговор на въпросо свързан с темата кой е бунака :?
Мое би некой от тея дека са барали по фазата :?
Тоя де взел или тоя де дал баницата :?

И ако бойлеро е толкова проточен колкото темата, е оно цена нема да му се плати токо де е изтекъл :lachtot:
Виж последния ми отговор най-накрая и ще разбереш кой е бунака. :)
бунак
Ахмак, абдал, малоумен, ограничен, тъпанар
Бунаци дал Бог-под пъТ и над пъП
Тва от некъв тълковен речник. Та като съдя по определението кой да е бунака :?
Тоя дето е изел баницата или тоя де му я е дал :? Мое па и бунака а не е само един :?

Така и не разбрах какви са цветовете на проводниците, но "двете фази' много вероятно са една фаза по 2 проводника.
Как точно става такава връзка в ап.табло нямам обяснение, но съвсем скоро се натъкнах на ап.табло скрит монтаж в което кабелите бяха разделени на проводници извън таблото и вътре в таблото не се вижда кой проводник от кой кабел е. А също бяха объркани и цветовете, та ако се връзва цветово и ако бунака е далтонист :rolleyes: ......
martin31hv - специалист
Ето и снимките.

Прикачен файл

291826872_492382659363341_831744844802605600_n.jpg
291826872_492382659363341_831744844802605600_n.jpg (13.77 KиБ) Видяна 611 пъти

Прикачен файл

291826869_1183601519148866_4932417325694412884_n.jpg
Фурната - ясно е обочначено всичко
291826869_1183601519148866_4932417325694412884_n.jpg (13.35 KиБ) Видяна 611 пъти
martin31hv - специалист
чет юли 14, 2022 7:13 pmmartin31hv написа:
Ето и снимките.

Прикачен файл

IMG_3367-min-2.jpg
martin31hv - специалист
Тройни клеми Wago до 6м2 и съм разпределил фаза, нула и заземителния във всяка. Както споменах сега съм откачил заземителния, тъй като има фаза. Не ми се занимава да пипам таблото и като дойде техника, които разбира ще го оправи.
martin31hv - специалист
чет юли 14, 2022 7:09 pmkozl написа:
чет юли 14, 2022 11:04 ammartin31hv написа:
ср юни 22, 2022 7:47 amkozl написа:

Я имах таков случай. Дошел заварчикот и заварил пантата. Ама убаво я заварил и отвсекъде. И си ушел, а вратата се не движи оти пантата заврена.
Са как да пиша, че заварчикот не е заварил пантата. Ми заварил я е при тва отвсекъде :-D
А чорбаджията какво е искал :? Да му заварят пантата. Ако беше искал и вратата да се движи, то е друго нещо.
Та на въпроса при смяна на предпазител дали трябва да се проверява инсталацията след него аз нямам отговор. :sad:
Аз съм плащал на лаборатория за проверка на инсталация. Само идването почва от стотак. После е на точка, ама ако точката е само една :x
Също и немам отговор на въпросо свързан с темата кой е бунака :?
Мое би некой от тея дека са барали по фазата :?
Тоя де взел или тоя де дал баницата :?

И ако бойлеро е толкова проточен колкото темата, е оно цена нема да му се плати токо де е изтекъл :lachtot:
Виж последния ми отговор най-накрая и ще разбереш кой е бунака. :)
бунак
Ахмак, абдал, малоумен, ограничен, тъпанар
Бунаци дал Бог-под пъТ и над пъП
Тва от некъв тълковен речник. Та като съдя по определението кой да е бунака :?
Тоя дето е изел баницата или тоя де му я е дал :? Мое па и бунака а не е само един :?

Така и не разбрах какви са цветовете на проводниците, но "двете фази' много вероятно са една фаза по 2 проводника.
Как точно става такава връзка в ап.табло нямам обяснение, но съвсем скоро се натъкнах на ап.табло скрит монтаж в което кабелите бяха разделени на проводници извън таблото и вътре в таблото не се вижда кой проводник от кой кабел е. А също бяха объркани и цветовете, та ако се връзва цветово и ако бунака е далтонист :rolleyes: ......
Не се хващайте за определението, просто ме беше пернал тока и се бях ядосал. После се замислих, че аз съм направил грешка, но в крайна сметка мисля, че не съм. Няма и значение, важното е другия техник, които разбира да дойде да го оправи.

И да въпросния техник го намерих от Базар.бг и повече не бих си правил експерименти.
kozl - майстор
чет юли 14, 2022 6:52 pmmartin31hv написа:
Така сега първо да ти кажа, че аз не се правя на разбирач? Има ли значение в какво се мери тока, като имам трижилен кабел - фаза, нула и жълт земя и на фазата имам фаза и на земята имам фаза?

Зад печката имам кутия с директен кабел, които стига до таблото, та от кутията съм пуснал 2 спусака с 3ка клеми WAGO към котлона и фурната. На фурната съм и премахнал щепсела и там ясно е обочначено L, N и заземяване.

С удоволствие ще издърпам фурната и ще ти направя снимки, но така или иначе съм откачил заземителния кабел, защото както споменах в него има фаза и я пренася по корпуса на фурната, което е опасно.

Няма значение колко съм грамотен, но по-важното е, че грешката не е моя! Ще направя снимки и ще ги пусна специално в твоя чест. ;)
Са разбрах веке, че жълтото е земя и по него има фаза. Кабелът не е снаждан и по това описание излиза, че в ап.табло има връзка на жълт проводник към фаза от АП или ДТЗ.
Обаче това на "фазата има фаза" каков цвет е?
И явно има и нула при третия проводник с цвят ???, щом печката работи.

Ако свържеш пробна лампа към жълтия проводник и към нулата ще светне ли лампата?

Като разгледах и снимките има 2 добавени АП с черните палци и по тях има свързан само по един проводник. Та не ми става ясно откъде фаза по жълтия. Също не вида ясно къде е свързан жълтия и къде нулата.
Но все пак тази снимка:

Изображение

за разлика от тази

Изображение

не може да се увеличава и в този миниатюрен размер не мога да видя как точно са свързани проводниците за нула и земя. Имам подозрения, че няма защитен проводник свързан към заземление и те по него неква индуцирана фаза, защото не е замостен и към нулата.
MamaMy - майстор
Както се вижда от твоята снимка, в кутията зад печката кабела е снаден с Ваго клеми. Събрани са по цвят, но на земното (жълтозелените) има само две жици. Тоест към таблото не отива нищо :?
чет юли 14, 2022 10:59 ammartin31hv написа:
Пак да кажа от таблото бях пуснал трижилен кабел до кутията зад фурната (без снадки и тн!) и се оказва, че тигъра ми е пуснал 2 фази... тоест на кабела за заземяване имах фаза...
ПП Писали сме заедно с kozl
kozl - майстор
Е предполагам снимката е след като го е разкачил, но загадката е в ап.табло, където си мисля, че няма земно и кабела в ЖЗ е "висящ".
Ако пък има изведен в ап.табло и по неква причина по него има фаза, то това не е дело на "бунака". Все пак обаче очаква се от ел.техника да го провери това, а не да свързва по цветове и квото стане.
Последна промяна от kozl на чет юли 14, 2022 11:08 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Свързване на проточен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: