• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 23
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lux Æterna - специалист
Колегата @geocom хвърли стръвта и зачезна. Та реших и аз да постна една моя схема, която ми се върти в главата. С моите ограничени познания по електроника толкова успях да измисля. Схемата не е тествана реално- просто от главата на листа. Лично аз не разполагам със соларен масив. Всъщност имам четири малки панела по 40W, с които си "чеша крастата" от време на време. С тях да захраня бойлер и дума не може да става. От сега да кажа, че за високоволтовата част и драйвер решение нямам! Там съм хептен бос. И аз няма да претендирам за голяма точност, но смятам че ще предложа нещо малко по-добро.
Прикачен файл:
IMG_20241215_123426.jpg
Та какво съдържа моето предложение:
SP1 - соларен масив, с който разполагате.
SP2 - малък панел, поликристален, размери педя на педя и 6Voc ще е идеален. Монтирането му в близост до панелите и в една равнина с тях ще е ...уместно.
LM311 - класически компаратор, който може да се замени и с нещо друго, но.....
два ценерови диода на 5.6V - за да не се изсипе случайно нещо повече от 11.2V в компаратора.
два сетодиода LED1 и LED2 - за настройка и визуализация на процесите.
многооборотни потенциометри - 2брх10килоома и 1брх1килоом.
R* - сборен резистор от поне два-три екземпляра с цел безопасност.

Как си мисля, че ще работи това? На схемата съм означил три напрежения- V1,V2 и V3. V2 си е напрежението на помощния панел без товар(ако не се брои потенциометъра) или казано неговото Voc. Напрежението на соларния масив без товар се подава на делителя изграден от R* и двата потенциометъра. С тях се настройва V1 да е максимално равно на V2. Те никога не могат да се изравнят напълно и това ще Ви показват диодите LED1 и LED2. Ще светва ту единия ту другия, докато регулирате двата потенциометъра.

А сега на въпроса за какво е третия потенциометър и за какво ми(ни) е напрежението V3. И този ключ там какво превключва. С този потенциометър се имитира, че помощния панел е натоварен и напрежението му се намира в MP точката. Тук отварям една голяма скоба, защото ще "разбутам кошера". Става въпрос за характеристиката на един соларен панел и отношението на Voc към Vmpp като коефициент. Тук неправилно ще заложа на твърд коефициент. Да кажем примерно - 1,278 !!! Или казано по-просто в схемата V3 трябва да е настроено на V2/1,278 (пример 6,00V/1,278=4,695V).

Остана да се включат кондензатори(които не съм нарисувал в схемата!!!) и товара към соларния масив през комутатор (което и аз не мога да измисля - съжалявам).

Последна стъпка-превключвателя преди компаратора със замах да се премести от горно в долно положение.
От мен толкова за сега. Приемат се всякакви критики от Ваша страна.Включих се в темата просто ей така за спорта.

Поздрави!
ivanovbg - майстор
нед дек 15, 2024 7:32 pmLux Æterna написа:
Колегата @geocom хвърли стръвта и зачезна. Та реших и аз да постна една моя схема, която ми се върти в главата. С моите ограничени познания по електроника толкова успях да измисля. Схемата не е тествана реално- просто от главата на листа. Лично аз не разполагам със соларен масив. Всъщност имам четири малки панела по 40W, с които си "чеша крастата" от време на време. С тях да захраня бойлер и дума не може да става. От сега да кажа, че за високоволтовата част и драйвер решение нямам! Там съм хептен бос. И аз няма да претендирам за голяма точност, но смятам че ще предложа нещо малко по-добро.

IMG_20241215_123426.jpg

Та какво съдържа моето предложение:
SP1 - соларен масив, с който разполагате.
SP2 - малък панел, поликристален, размери педя на педя и 6Voc ще е идеален. Монтирането му в близост до панелите и в една равнина с тях ще е ...уместно.
LM311 - класически компаратор, който може да се замени и с нещо друго, но.....
два ценерови диода на 5.6V - за да не се изсипе случайно нещо повече от 11.2V в компаратора.
два сетодиода LED1 и LED2 - за настройка и визуализация на процесите.
многооборотни потенциометри - 2брх10килоома и 1брх1килоом.
R* - сборен резистор от поне два-три екземпляра с цел безопасност.

Как си мисля, че ще работи това? На схемата съм означил три напрежения- V1,V2 и V3. V2 си е напрежението на помощния панел без товар(ако не се брои потенциометъра) или казано неговото Voc. Напрежението на соларния масив без товар се подава на делителя изграден от R* и двата потенциометъра. С тях се настройва V1 да е максимално равно на V2. Те никога не могат да се изравнят напълно и това ще Ви показват диодите LED1 и LED2. Ще светва ту единия ту другия, докато регулирате двата потенциометъра.

А сега на въпроса за какво е третия потенциометър и за какво ми(ни) е напрежението V3. И този ключ там какво превключва. С този потенциометър се имитира, че помощния панел е натоварен и напрежението му се намира в MP точката. Тук отварям една голяма скоба, защото ще "разбутам кошера". Става въпрос за характеристиката на един соларен панел и отношението на Voc към Vmpp като коефициент. Тук неправилно ще заложа на твърд коефициент. Да кажем примерно - 1,278 !!! Или казано по-просто в схемата V3 трябва да е настроено на V2/1,278 (пример 6,00V/1,278=4,695V).

Остана да се включат кондензатори(които не съм нарисувал в схемата!!!) и товара към соларния масив през комутатор (което и аз не мога да измисля - съжалявам).

Последна стъпка-превключвателя преди компаратора със замах да се премести от горно в долно положение.
От мен толкова за сега. Приемат се всякакви критики от Ваша страна.Включих се в темата просто ей така за спорта.

Поздрави!
Въпреки разясненията ти, това дето си нарисувал е пълна глупост.
hidrazin - майстор
Те тук няма как да не се съглася с Иванов.
Което си е право, право си е.
Иванов току що изкупи един от многото си грехове. :-D
:partyman:
geocom - специалист
Колега доколкото разбрах се мъчиш да определиш МРР точката по способа на напрежението на отворена верига на масива което се променя с температурата. Тази точка казват че е Voc по 0.76 и наистина някои МРРТ контролери са изпълнени по тази схема. Но напрежението пада с температурата на панелите и при твоята схема единия панел който ползваш не е натоварен и температурата му ще се различава много от работния. Най-добре е например до се организира кратковременно прекъсване на главните панели преди входния кондензатор и чрез диод и кондензатор напрежението Voc да се снема от панелите и съответно чрез делител 1/10 по 0.76 да се подава на инвертиращия вход на компаратора а на неинвертиращия вход да се подава 1/10 от напрежението на входния кондензатор. Прекъсването може да се направи и с таймер 555 в съотношение например 1 към 200 да не губиш много енергия. Ето една схема ама не съм рисувал захранвания и драйвери. Колкото да стане ясно. Но аз предпочитам температурната компенсация с един температурен датчик макар че с температурната компенсация е по-неточно. Спестявам един транзистор който ще грее. Както казах аз не целя да извлека 100% от енергията на панелите - достатъчна ми е 80-90% защото сега работят на 20-30%. Въпроса да е евтино и да върши някаква работа.
Прикачен файл:
Voc.jpeg
brum - майстор
За сефте чувам МППТ контролер да работи по тая схема. Всичко за което съм чел сканира като качва/сваля товара и гледа кога може да извади максимална мощност.

Та почва се с идея. После се мисли за схеми и за решаване на проблемите дето ще трябва да се борят.
geocom - специалист
Има много начини за определяне на МРР точката - това със свалянето и повдигането на товара е просто един от многото способи. Даже и във Викито са описаниhttps://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_p ... t_tracking а има и много неописани способи.
geocom - специалист
При моята схема аз просто поддържам напрежението на панелите постоянно (1-2 волта) и например с един DC ватметър мога да го наглася точно на МРР точката но ако се промени температурата вече няма да е там. Така че аз трябва да го наглася за най-лошите условия (лятото по обяд) то е за най-ниското напрежение защото след него волт-амперната характеристика рязко пада и ще загубя много а ако напрежението е преди максимума няма да губя толкова.

Другия вариант е да направя температурна компенсация но е трудна за изчисление и трябва да се прави с експерименти но и с това ще "спечеля"едни допълнителни 4-6% - за мен не си струва - мога да го нагласям за зимата и за лятото ръчно с ватметъра. По ми е важно да осигурява прилична мощност при различните нива на осветеност и така да се каже да съгласува товара.

Мога даже да сложа един дросел и един кондензатор на изхода ако прави много смущения но въпроса е че трябва задължително успоредно на контактите на терморелето, защитата и включвателя да има кондензатор с диод и съпротивление да гаси дъгата че иначе горят. То и сега има де - няма да ги махам.

Както казах това не е МРРТ но е много близо до него.
geocom - специалист
Промених захранването и ще купя готово https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 1c249pg0dS

А това ще е ватметъра https://www.aliexpress.com/item/1005008 ... 1c249pg0dS

Ама ще дойдат към края на януари
hidrazin - майстор
Всички начини за реализиране на читав МРТТ контролер опират до алгоритъм.
По алгоритъма се прави софтуер който управлява ... нещата. :-D
Тоя софтуер е ревниво пазен от всеки производител.
Дори много от китайските такива рекламирани като МРРТ не са такива.
И както вече писах - с един транзистор и 10 пикливи елемента на кръст, дори няма да се доближиш до фалшивите китайски "МРРТ"...
Ма ти си чопли де, лошо няма. После сподели резултатите.
:partyman:
Lux Æterna - специалист
Вижте сега-аз съм съвсем наясно, че температурата на предложения от мен помощен панел SP2 при слънцегреене никога няма да е равна с температурата на Вашия масив SP1! По простата причина, че товарния ток през масива допълнително го загрява. Това не съм го описал в предния си пост, както и още подробности по схемата. Помощния панел при -10C⁰ ще дава най-голямо напрежение, при 0C⁰ ще дава по-ниско напрежение, при 10C⁰ ще дава още по-ниско напрежение, при 20C⁰....при 30C⁰.... при 40C⁰... при 50C⁰... може да слагате да се пържат яйцата! Колкото и да е разликата в температурите им, помощния панел ще внася прилична корекция в напрежението, което се изисква от SP1. Както казах и аз не претендирам за точност, но да се зададе фиксирано напрежение посредством LM723 не е достатъчно според мен и го казвам. А кога ще налепите терморезистори по панелите и как ще ги свържете - Божа работа.

Поздрави!
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 23

Тема "Нужен ли е МППТ контролер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: