• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MamaMy - майстор
нед фев 04, 2024 7:01 amivanovbg написа:
нед фев 04, 2024 1:47 amMamaMy написа:
Колегата Jacomo ни връща в първи клас втория срок, а ние като последни шарани се пускаме да кълвем на прав бастун. Много обичам така да изскачат разни недоучили и да се образоват на наш гръб. Я който го интересува нещо да си отвори Гугъл и да си търси. Като си намери в кой учебник е да си го купи и да си навакса самосиндикално с четенето, а не да ангажира 100 човека защото той спи в час.
съб фев 03, 2024 8:46 pmB0bi написа:

Обаче 10-те ампера не текат само през единия нагревател :wink: Включи ли?
Имаш нещо като √3 :idea:
Когато си прав, прав си. Това толкова много ме разстрои, че отивам да си пусна още един чай.
И да ми се извиниш, че √3 = 2 * синус от 120⁰ сещаш се, че фазите са през 120⁰ и мериш тока дето минава от едната към другите две.
Извинявай колега ivanovbg. Прав си за формулите. Успал съм се и съм ги пропуснал. Ти си най добрия енергетик във форума само B0bi е по-добър.
нед фев 04, 2024 11:30 amB0bi написа:
Виж разберете се. МамаМу призна (вярно, с половин уста за "корен от три"). Още поне двама ме дебнат на завоя, да стъпя на криво за да ми скочат, но все пак не го правят :wink:
И на теб съм ти признал правотата и за да не е с половин уста съм го коригирал с големи букви (крещя), че си прав.
Сега пораснаха ли ви чурките? Или ви дадоха тиквени медали? Хайде коронясани сте и двамата разбирайте се по между си.
B0bi - специалист
нед фев 04, 2024 6:11 pmiliya_i написа:
Къде го Фърли ...
Но не разбрах тия нагреватели ще устискат ли на 400 волта да работят.
Беше майтап. Абе гъбаркане си беше :cool: Ти що му пусна мухата с тия фазови и линейни токове, та те пита при кои, какви бушони :lol: Не се връзвай! Не го казвам с лоши чувства! :prost:
За "корен от три" няма ли да кажеш на четящите след време, че е "да"? Така темата се върна в точката на замръзване (пълно объркване)? Ама без да се разкосваш като МамаМу! :prost:
А нагревателите са за 400V. Правили сме ги (по задание) Y/Δ с "умно" управление за икономия на ток (в "поддържащ/пиков" режим). То и тук единият бойлер може би е в "резерв".
valentino76bs - майстор
нед фев 04, 2024 11:07 amiliya_i написа:
нед фев 04, 2024 11:05 amB0bi написа:
Захранващите :|
А те са фазови. Линейни са през всели отделен нагревател.
На захр. кабел се измерва линейния ток!
Ако нагр. са в триъгълник лин. ток се разклонява Iлин=1,73Iнагр а в звезда протича през нагревателя Iлин=Iнагр..
B0bi - специалист
Така де, тя сметката е същата:
При 10А линейни, мерени на захранващите кабели в таблото (на "фазите"), през нагревателите ще тече ток 10А:1,73=5,8А
5,8А х 400V=2,3kW на нагревател.
2,3кW x 3 = 6,9kW - колкото го показва и калкулатора.
Питащият е "на някакво разстояние" от теориите и термините в електротехниката, та го поомотахме допълнително :cool:
Бих го попитал защо изобщо пита? Дали е от чиста любознателност или смята да ремонтира? Ако е за второто, май не трябва да му казваме нищо повече. Тези огромни бойлери никак не е добре да ги пипа непрофесионалист. В хотел ли са?
Jacomo - специалист
Бях заблуден от професионалиста, който поддържа системата, че всички нагреватели са по 7kW, но моята интуиция и резултатите от време за нагряване и температури на изхода на бойлера предизвикаха съмнения за мощността, затова хванах амперклещите. Вместо на 2x7kW, е свързан на 2.5+7kW. Но реално беше на 2.5+(X)kW, защото едната фаза в Нагревател 2 при триъгълник е била откачена вътре (може би още при първоначалния монтаж навремето). Т.е. вместо общо 14kW са отдавали 2.5+(X)kW. Така че понякога аматьорите с повече свободно време, желание и по-обстоен анализ, може да открият грешките на професионалистите.

Колко е X, ако някой има желание да смята?

Много благодарности на включилите се по темата, само не разбрах защо трябва да има нападки помежду ви, нали това е форум и се водят дискусии, за да се стигне до разционален извод, не е Wikipedia.
Последна промяна от Jacomo на пон фев 05, 2024 10:00 am, променено общо 2 пъти.
Andri01 - майстор
Нападките винаги са израз на ниско самочуствие и начин за издигане в собствените си очи. Нищо повече.
ivanovbg - майстор
И аз не ги разбирам. То всичко е много просто. Когато мерим тока на дадена фаза той се отнася към нулевия потенциал. Не се отнася междуфазово. Следователно напрежението към нулевия потенциал е 230в по 10а са 2300вата черпена мощност от фаза. По 3 е равно 6900 мощност на нагревателя при свързване в триъгълник. Най тъпото е ,че на електромера не му пука свързването на консуматора, пука му колко ток минава по съответния кабел и какво е напрежението му към нулевия потенциал.. Ама това го учехме когато бях кипаджия преди 35г. Ся с тези европейски формули всичко много се усложни. Карат те да се чувствуваш тъп.

Иначе много хора мерят с мултицети, амперклещи и ..., но просто не знаят измереното за какво се отнася.
B0bi - специалист
пон фев 05, 2024 9:31 amJacomo написа:
Да уточним: "вътре" не е свързана едната фаза, но има връзка между нагревателите (свързани са в триъгълник, на чийто един връх не е подадено захранване?
Би трябвало да си измерил на две от фазите по ~9A?
Залагам на 3,6кW.
Последна промяна от B0bi на пон фев 05, 2024 10:51 am, променено общо 1 път.
valentino76bs - майстор
Не мога да гледам форума от телефона ..реклама след реклама и всякакви глупости какво да направя?

Прикачен файл

1707122558054.jpg
Jacomo - специалист
пон фев 05, 2024 10:44 amB0bi написа:
пон фев 05, 2024 9:31 amJacomo написа:
Да уточним: "вътре" не е свързана едната фаза, но има връзка между нагревателите (свързани са в триъгълник, на чийто един връх не е подадено захранване?
А сега де, добре че съм снимал. Имаше връзка между нагревателите, но единият от трите захранващи проводника беше разкачен от нагревателя, т.е. единият връх е бил без захравнване.
Според задчата от книгата на valentino76bs е поддочка "а", съответно мощността се дели на 2.

В заключение, вместо 7+7=14kW обща мощност, нагревателите са отдавали 2.5+(7/2)=6kW обща мощност.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 12

Тема "Каква е мощността при трифазен нагревател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: