• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
нед апр 27, 2025 1:21 pmfbr написа:
нед апр 27, 2025 9:39 amkozl написа:
И колкото повече ток се харчи от апартаментите над 4 етаж, толкова повече страдание.
Тука обяснението леко куца, защото през нулевия проводник тече тока на несиметрията в товарите на трите фази над 4 етаж.
Да на практика е така апартаментите са разпрделени към трите фази, обаче аз се отнесох към по-прости обяснения.
Друг важен съвет е при продължително отсъствие от дома повечето електрически уреди да бъдат изключвани от захранването.
А товапот тук
:weedman:
Baлepu - специалист
Може би е уместно да споменем противопожарните ДТЗ-та. При наличието на такава, авторът на темата нямаше да я създава. Тук обаче изниква големият проблем с (не)прекъсването на "нулата" ... Кое намирате за по-опасно и кое за по-вероятно да се случи:
а) да прекъсне некоректно нулата на ДТЗ (да залепне фазата) и да изкара напрежение по корпусите;
б) да стане пожар поради липса на ДТЗ?
hidrazin - майстор
чет апр 24, 2025 6:46 pmшоп написа:
За рядко посещавани имоти аз виждам единственото практично решение монтирането на двойни АП, които прекъсват и фаза и нула. При трифазен ток съответно четворни прекъсвачи.
Глождеше ме че нещо съм забравил да пиша... Е, сетих се.
Човека е със стара, двупроводна инсталация.
Абсолютно е забранено на такава да се слага 2Р предпазител!
Като и на трифазна, четирипроводна да се слага 4Р предпазител.!
:partyman:
tu6ana - напреднал
нед апр 27, 2025 10:34 pmhidrazin написа:
чет апр 24, 2025 6:46 pmшоп написа:
За рядко посещавани имоти аз виждам единственото практично решение монтирането на двойни АП, които прекъсват и фаза и нула. При трифазен ток съответно четворни прекъсвачи.
Глождеше ме че нещо съм забравил да пиша... Е, сетих се.
Като и на трифазна, четирипроводна да се слага 4Р предпазител.!
Вариант да направя нова ел. инсталация на това жилище нямам на този етап (освен преправяне на ел тоблото). Как да избегна подобен случай, като вече ми стана ясно, че не трябва да оставям ел. уреди включени в мрежата дори при изключени предпазители, и това достатъчноли е да не се случи отново? И ако някой знае читава ел. фирма, или ел. техник в Сливен, да сподели!
kozl - майстор
нед апр 27, 2025 10:34 pmhidrazin написа:
ДТЗ-то влиза ли в категорията "2Р АП" ?
hidrazin - майстор
пон апр 28, 2025 8:11 amkozl написа:
ДТЗ-то влиза ли в категорията "2Р АП" ?
Да.
hidrazin - майстор
пон апр 28, 2025 7:28 amtu6ana написа:
Вариант да направя нова ел. инсталация на това жилище нямам на този етап (освен преправяне на ел тоблото). Как да избегна подобен случай, като вече ми стана ясно, че не трябва да оставям ел. уреди включени в мрежата дори при изключени предпазители, и това достатъчноли е да не се случи отново?
При вашия случай проблемът вероятно е бил от климатика който при монтажа някъде е бил заземен към арматурата на блока.
В нормална ситуация (читава нула) това не е никакъв проблем. Става проблем при отпадане на нулата във входа на блока.
В главното табло на входа а не във вашето табло. Ако отпадне нулата само във вашето табло, това няма как да се случи при свалени предпазители.

Щом няма да подменяте инсталацията на тоя етап, се погрижете за следните неща:
- Изключвайте климатика от контакта когато ви няма. Ако не е на контакт - сложете му такъв. Демек да няма връзка с мрежата.
- Друг уред който да доведе до подобен проблем е бойлера в банята ако тя е с железни тръби или самото закрепване на бойлера към стената.
Там също би било възможно да има връзка с някоя арматура. Но явно там нямате проблем - щеше и там да си "покаже".

Малко са ел.техниците и фирмите които ще се хванат и ще направят нещо по такъв проблем.
За масата от тях такъв проблем е невъзможен и даже не знаят че може да се случи. Сами се убедихте с "енергетика". :)

Шансът да се случи пак е нищожен. Малко след като се е запалил климатика, вероятно входа е останал без ток.
Проблемът е бил отстранен. Остава и да е бил отстранен читаво.
" Задължително инсталирайте прекъсвач на
заземяването, който не може да се изключи от
ударни вълни"
"2. Не забравяйте да свържете заземяващия
кабел. (Заземяването)
Непълното или неправилното заземяване може
да причини токов удар.
Не свързвайте заземяващите кабели към тръби
за газ, тръби за вода, гръмоотводи или
заземяващи проводници за телефонни кабели.
3. Този електрически уред трябва да се
инсталира според приложимите национални
стандарти за окабеляване.
Недостатъчния капацитет на електрическата
верига или неправилната инсталация могат да
станат причина за токов удар или пожар."

Имам някакъв спомен, от разговори с познати, че някои климатици са се захранвали от собствен прекъсвач, а не на щепсъл.
gogo7777 - майстор
За всичко е виновен жълто-зеления "пакостник" :-D
Вероятността комшиите да са ползвали тая нула е като да уцелиш 6-ца от 5\35 при положение, че си маркирал числото 41. Номера става ако е умишлено направен де :wink:
silent - майстор
ср апр 23, 2025 8:52 pmfbr написа:
ср апр 23, 2025 7:00 pmESPACE написа:
Явно не мога да обяснявам добре :)
Не се коси. Напоследък в енергото нивото на компетентност е на критично ниски нива. Пусни в джобса едно търсене и ще останеш изненадан по какви критерии ловят кандидати за работа.
Само на енергото? Нивото е критично ниско на всичко макар, че който и да питаш ще ти каже че няма по-компетентен от него.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Изгорял климатик, и нехайство може би!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: