• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
Готово бре....
Защото скоростта на реакцията е изключително бърза и водата се изпарява за част от секундата.
:wink:
MamaMy - майстор
Ама защо е толкова висока скоростта на реакция, та се получава загряване и взрив?
gogo7777 - майстор
Защото една молекула вода не може да разтвори и разбие молекулата SO4 за това време.

Давай сега за бушоните.
MamaMy - майстор
Какво за бушоните? Аз от къде да знам? Дървар съм бе. Нищо не разбирам от бушоне.
gogo7777 - майстор
Ами ще чакам друг да ми обясни.
:drinkers:
batkoce - специалист
нед сеп 07, 2025 6:47 pmgogo7777 написа:
...защо след ДТЗ 40А не може да има 3х16А или 2х25А бушони.
В случая след главния бушон има 15 бушона надвишаващи многократно 50А, колкото е душицата на бушона.

Ако имаме главен бушон за 50 ампера и след него множество бушонйе, които сумарно са повече от 50 ампера, то главният ще изключи ако тези ампери се надвишат и ще защити себе си и другите джунджурии, накачени по таа верига.
Ако има ДТЗ за 50 ампера и след нея бушоне, примерно за сумарен ток 70 ампера, то може спокойно да си текат примерно 60 ампера. Да, ама ДТЗ -то е за 50! Само че ДТЗ -то не изключва от големи тоци и след некое време ще вземе да изтреска.

Постарах се да да го обясня просто. Дано съм успял... :)
mika - специалист
Може да има и 5 АП по 16А, стига системата да е изградена така, че през ДТЗ 40А да не минават повече от 40А, има се предвид и кривата на изключване. Това е защото ДТЗ няма защита от претоварване.

P.S. Има и комбинирани ДТЗ+АП, които по принцип са предназначени да защитават една верига, но ако се вземе примерно A9D32640 нищо не пречи след нея да се поставят много АП без значение от стойността им. При голям брой АП-та може да се появи проблем с фалшиво сработване, но това е вече друга тема.
gogo7777 - майстор
нед сеп 07, 2025 8:05 pmbatkoce написа:
В случая след главния бушон има 15 бушона надвишаващи многократно 50А, колкото е душицата на бушона.

Ако имаме главен бушон за 50 ампера и след него множество бушонйе, които сумарно са повече от 50 ампера, то главният ще изключи ако тези ампери се надвишат и ще защити себе си и другите джунджурии, накачени по таа верига.
Ако има ДТЗ за 50 ампера и след нея бушоне, примерно за сумарен ток 70 ампера, то може спокойно да си текат примерно 60 ампера. Да, ама ДТЗ -то е за 50! Само че ДТЗ -то не изключва от големи тоци и след некое време ще вземе да изтреска.

Постарах се да да го обясня просто. Дано съм успял... :)
Бушона 50А няма ли да изтреска и той? Как така ще си текат спокойно 60А ?
batkoce - специалист
нед сеп 07, 2025 9:27 pmgogo7777 написа:

Бушона 50А няма ли да изтреска и той? Как така ще си текат спокойно 60А ?
Еми ша изтреска, ако е стопяем или ша изключи ако е автоматичен. Той за това е поставен. ДТЗ това не го може. Тя следи само за утечки...

Сега да допълня нещо относно ДТЗ. Не можем да включваме безкрайно много неща след една ДТЗ, не само заради максималния ток, който могат да комутират контактите. Всеки токов кръг или някакво съоръжение имат някаква максимално допустима утечка през изолацията, която е много по-малка от опасната, но все пак съществува. Ако присъединим прекалено много, макар и изправни устройства, след дадена ДТЗ, то сумата от тези паразитни токове може да има стойност, опасно близка до тока на задействане на тази защита. От други дискусии знам, че стандартна практика в някои западни страни е след ДТЗ да се присъединяват до три токови кръга. За всеки токов кръг в някакъв правилник е указано колко е максимално допустимата утечка. Не знам в нашите правилници как е. Ако някой знае, нека посочи какво пише в нашите правилници по този въпрос...
mika - специалист
"Чл. 1800. (1) В нормален режим на работа общият ток на утечка на мрежата с отчитане и на
присъединените стационарни и преносими електропотребители не трябва да превишава 1/3 от
номиналния ток на ЗП.
(2) При липса на данни за тока на утечка на електропотребителите се приема 0,4 mА на 1 А ток на
натоварване, а за ток на утечка на мрежата - 0,01 ?А/1m дължина на фазов проводник."
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Помощ с връзването на ел.табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: