• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
крум - специалист
Купувани са сега - в събота.
Нито една не превъртя. Само на 2 счупих бакелита, щото аз тръгнах да ги режа с резачките. След това повече не помагах - намерих си работа в другия край :)
Тези пластмасовите ги видях и аз - бели. Изглеждат стабилни. Купих и от тях едни известни количества.

Тях не ги ползвахме, щото нямат пластинка.

А това с топенето на пластмасата не го разбрах. Имаш ли греене (в последствие топене), значи имаш проблем. Независимо дали връзката е с/без клема и независимо какви са ти клемите.
Оплетката на кабела е пластмасова. Т.е. ако ще имаш потенциално греене/топене на клемата, значи ще имаш и на кабела.
bonjyr89 - специалист
Колеги,
четох,четох и нещо не разбрах не бих искал да убидя някого но този специалист дето казва,че който усуквал кабела бил пишман маистор ...просто ще се въздържа от коментар

Сега ще ви споделя личния си опит.
Задължително е при многожилен кабел клема! (много са редки случаите когато габела е наистина качествен и да може да се усуче) за това при многожилен задължително клема!!!
Но при едножилните кабели нещата не стоят точно така,
от 0,5 до 6(8)мм2 е задължително усукването това със клемите е било приумица на някой книжен плъх!!! за кабели от 8 до 40,50,60 и т.н. мм2 се използва специална скоба с 4етири болта с която става една прилична връска а знаете ли защо се използва такава скоба; защото кабела е много дебел и неможе да се усуче!

Сега ще ви разкажа личен случай:
Когато бях на 13 години свързвах силов мотор 42кв/ч имаше табло с превключване звезда триъгълник и до него монтирах кутия за дебели кабели (до 35 мм2) захранващият кабел беше 3х16+10 свързах го в кутията стегнах колкото можеше (почти до скъсване) и познайте какво стана; Работи 3 години и един ден го пускам и се чу едно неприятно жужене(мотора се мъчеше да работи на 2 фази) и разбира се дефекта беше отстранен като беше изхвърлена планката с полтовете и направено усукване и така до ден днешен вече 4 години!

Така че не се притеснявайте в къщи и в цеха ми каде има разклонителна кутия всичко е усукано:)
докера - специалист
крум написа:
А това с топенето на пластмасата не го разбрах. Имаш ли греене (в последствие топене), значи имаш проблем.

Точно това имах предвид - при разхлабване :arrow: загряване пластмасата се стопява и има предпоставка за късо м-у фаза и нула , докато при бакелитовите , дори при силно загряване , вероятността е по-малка .
bonjyr89 - специалист
докера написа:
крум написа:
А това с топенето на пластмасата не го разбрах. Имаш ли греене (в последствие топене), значи имаш проблем.

Точно това имах предвид - при разхлабване :arrow: загряване пластмасата се стопява и има предпоставка за късо м-у фаза и нула , докато при бакелитовите , дори при силно загряване , вероятността е по-малка .
Много правилно за контакти с консумация над 500вата е много удачно да се използват български бакелитови контакти които са сравнително евтини и с много добро качество :)
е разбира се ако имате излишни по 15 -16 лв за френски или немски контакт ви гарантирам чр няма да имате проблем с пластмасата
Wishmaster-ruse - специалист
Значи според мен с усукване при високо натоварване на проводника и ако е едножилен,НО за по-добра връзка се правят поне 7 стегнати витки между проводниците.
За много жилния проводник и клемата е решение но когато кабела го стягат и двата болта на клемата тогава е по голяма контактната повърхност между двата кабела бих ги усукал малко дори и в клемата.
Това си е мое мнение по мои наблюдения.
bonjyr89 - специалист
Много си прав напълно споделям мнението ти :respekt: :prost:
Здравейте колеги!
Комплименти кьм създателите на Направи си сам за хубавата Интернет страница.
Преглеждайки темите на форума стигнах и до електротехниката,според мен материя нямаща много място в раздела Направи си сам,поради разбираеми за колегите-ел.инженери и техници причини.
Темата за кабелните врьзки е интересна за коментар но не трябва да забравяме,че електротехниката е базисна наука с изключително строги правила.
Абсолютно сам сьгласен с колегата hygro,няма място за компромис.Кабелните връзки както и цялостната ел.инсталация се изпьлняват от компетентен персонал сьс съответния лиценз и по действащите в момента технологични правила.За да е възможно узаконяването на обекта и издаване на съответните документи и паспорт на сградата/същото важи и за ремонт на стари сгради/
Връзки като, “увиване на рька”,защото е по лесно и евтино,къртене на стени за прокарване на ел.инсталация нарушавайки тяхната конструктивна цялост без надзор на архитект,домашни ел.ремонти със съседа и др.,това е абсолютно неприемливо.Възможноста от последващи аварии поради субективния фактор при изпълнението е голям.
За колегите които се интересуват прилагам част от Английският правилник за безопасност, дизайн,инсталация и тестване на домашни ел.инсталации,който е в сила в настоящия момент /Българският вариант : Наредба 3 ot 15.01.2005 /.
Всеки професионалист решава за себе си как да работи и какви материали да използва. Но правилата за всички са еднакви, и първото е Безопасност за нас и околните независимо дали е жилищна или индустриална сграда.
Иначе казано,няма да мине много време и в България незнанието и неспазването на технологичните процеси ще ни изправи най-малко пред недоволен клиент с напорист адвокат.

Ще си позволя една препоръка към потребителите четящи този форум.Ако сте решили да правите генерален ремонт в къщи включващ подмяна на главно захранващо ел.табло,подмяна на кръгове от вашата ел.инсталация или други главни възли и нямате нужното образование,не търсете практически съвети в Интернет а изгубете малко време колкото и да е досадно,да намерите квалифициран ел.техник или инженер който да извърши ремонта.

Поздрави
bonjyr89 - специалист
Наредбата си е наредба практиката си е практика.
Само ако Ви споделя колко от връзките правени по Наредба 3 след година 2 -3 -4 правят лоша връзка а в не малко от случаите завършват с пожар.Един пример бойлер 4кв/ч кабел 4мм2 и една кутийка със клема която съединява кабела.Какво става поради това,че раклонителната кутия е малка кабелите с клемата трудно се събират при наличието на един болт нямаме сила за стягане. Пускаме си бойлера 1 година 2 години но от това че кабела е прекъснат на мястото на свръзката се появява затопляне това затопляне всеки път нягрява винтовете на клемата днес малко утре повече в другиден вече имаме корозирал винт който отдавва 30% от мощноста поради това се получава все по-голямо затопляне и в крайна сметка в най-добрия случай ще се разминете с почернена стена а може да се озовете и на улицата поради това че е станал пожар.До сега в практиката ми всички лоши връзки са ставали от клеми,не съм имал усукан кабел нагорял или затоплил на връзката защото площа на контакт при усукване е 14пъти по-голяма от винтовата площ.
Драги колегa,явно не сте разбрали поста ми .
Става дума за това,че в Европа няма държава в която не се спазват или коментират наредбите.Комeнтарии от типа дали да увиваме кабелите с клещи биха предизвикали меко казано недоумение.С две думи,изпълняваш наредбите и имаш лиценз до пенсия,не изпълняваш,копаеш градинките до пенсия.
Извинявам се за пропуска с pdf. файла, ето го и него:

http://www.canterbury.gov.uk/assets/bui ... p-2006.pdf
pavelari - майстор
foreigner66 написа:
Kабелните връзки както и цялостната ел.инсталация се изпьлняват от компетентен персонал сьс съответния лиценз и по действащите в момента технологични правила.За да е възможно узаконяването на обекта и издаване на съответните документи и паспорт на сградата/същото важи и за ремонт на стари сгради/
Връзки като, “увиване на рька”,защото е по лесно и евтино,къртене на стени за прокарване на ел.инсталация нарушавайки тяхната конструктивна цялост без надзор на архитект,домашни ел.ремонти със съседа и др.,това е абсолютно неприемливо.
Не мисля, че някой който строи хотел напреимер би почерпил информация от сайт с име "Направи сам", макар, че голяма част от колегите във форума имат капацитета и с това да се справят, за да говорим за узаконяване, наредба No3 си т.н. Ако отидем в магазина за ел.оборудване и си купим клеми от по няколко лева и си извикаме инженер със сертификат /разряд 3 да речем/ да ни ги слага - на какво да кажем "НАПРАВИ СИ САМ" тогава ???
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: