• 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
8180 написа:
Е, те точно това "редим".
Лично и по принцип имам подходящо образование и някаква (непрофесионална практика) и се самохарактеризирам като "интересуващ се грамотен любител". Имам достъп до ГРП в блока и до стълба на вилата.Колко от спорените тук случаи ще срещна, ако към информиран, че е хубаво при ремонт да прекарам 3-проводна линия и сложа ДТЗ по всеобщо приеманите препоръки на Шнайдер.
С какво сте ми полезни като спорите за стари/нови системи, как е в Европа и под. Вкарай ми сега и катодните отводнители за да ми се "избистрят заземителните въпроси" и веднага отивам другаде да се светна за МОЯ закъснял ремонт. :?
Охххххххххх, като почнете с това образование... затова ме е страх да ходя по доктори! Самохарактерезирането също - то не бяха атомни енергетици, други енергетици... Знанията са важни, а не образованието
8180 написа:
Колко от спорените тук случаи ще срещна, ако към информиран, че е хубаво при ремонт да прекарам 3-проводна линия и сложа ДТЗ по всеобщо приеманите препоръки на Шнайдер.
Всичките възможни в България, колега, всичките! Реално от всички възможни по принцип, само IT няма в България (поне аз не знам да има вече). Ако имаш доброто желание да си направиш собствено заземяване, може да избираш от всички останали TT, TN-C, TN-S, TN-C-S. А ако нямаш възножност и/или желание да си правиш заземяване, то все пак ти остават доста алтернативи - TN-C, TN-S, TN-C-S.

Така, че остави момчетата да си пишат, защото тези неща са важни! Който е на ниво, да е способен да прави ел. инсталации, ще ги разбере, а ако някой е правоспособен и му е на високо ниво дискусията, значи е неспособен, въпреки правоспособноснтта си, както видяхме в "таблото за пример" с което някои от тях се гордеят. Табло, за което дори бихме похвалили, ако го е правил някой аматьор, но е абсолютно неприемливо за правоспособно семейство енергетици, което е ползвано години в къща с басейн, от който човек излиза абсолютно мокър на двора с инсталация, на която PEN минава през 20 годишни 16А контакти, веднага след 25А предпазители, които, по стар бългаски обичай, някой би ремонтирал с произволен брой жички, когато изгорят. Освен това, от контактите, връзката чрез щепсел преминава в твърд едножичен кабел, което е недопустимо, защото дори да пренебрегнем, че зануляването минава през едно болтче, на което лесно може да мъ превърти резбата или да се саморазнлаби, то не може да пренебрегнем факта, че едножичния кабел лесно се прекъсва при огъване .И това, след като таблото е преминало основен ремонт тази година и с гордост е споделен резултата тук. При наличие на басейн, това табло плаче както за по-качествено зануляване, така и за ДТЗ, ако ще се дава за пример. Нека ако ще променяме нивото, да е нагоре!
8180 - майстор
Колега (в отпуск),
Мнението ми е ИЗЦЯЛО МОДЕРАТОРСКО и вероятно пропускаш най-важните абзаци (само ти си знаеш защо и търсиш доводи).
С никого НЕ СПОРЯ по съществото, не визирам (засега) никого лично - НАСТОЯВАМ ЗА ПРАКТИЧЕСКА ПОЛЕЗНОСТ И ПРЕДЕЛНА ЯСНОТА (безопасност) В ДУХА (и актуалното нивото) НА ФОРУМА.
Разчитам на съдействие по въпросите извън модераторските ми компетенции, защото ВЯРВАМ на знаещите, учените и можещите.
Ако си такъв - вписвай се.
Предлагам и конкретна схема, мисля удовлетворителна, за ВСЯКО ниво на участниците и Форума като цяло.

Колеги,
Отново - модераторско мнение, сори, че се налага.
:?

СПОРЕД МЕН е безсмислено такава ВАЖНА И ОТГОВОРНА ТЕМА да е 31!! страници, в която, вероятно 90% от форумците трудно се ориентират.
Все си мисля, че знаещите и можещите ТРЯБВА да МОГАТ да я сведат до 5-6 практически ЗНАЧИМИ схеми и пояснения/предупреждения, в които ВСЕКИ интересуващ се да идентифицира СВОЯ проблем "от раз".
ТАКА ми се привижда близкото "бъдещо ниво" тук.

Ако някой (или колектив) сумее да го направи - моите адмирации. Ще му (им) маркирам темата по най-достойния начин, с линк към псевдотеоретичната дискусия тук, "изцапана" с какво ли не.
С удоволствие ще помагам. :partyman:
Junak - майстор
Тани написа:
...Всичките възможни в България, колега, всичките! Реално от всички възможни по принцип, само IT няма в България (поне аз не знам да има вече)...
Само за информация - почти всички захранвания на мини, галерии в рудници, сондажи, нефтени платформи в морето, почти всички кораби :)
pavelari - майстор
8180 написа:
Колега (в отпуск),
Мнението ми е ИЗЦЯЛО МОДЕРАТОРСКО и вероятно пропускаш най-важните абзаци (само ти си знаеш защо,,,,,
ако си толкова наясно - трий излишното :)
vladigold - помощник
Тани написа:
asio написа:
Даже не виждам и смисъл от третия проводник - за да те удари ток той трябва да протече през теб което ще се отчете от Д.Т.З. тъй като ще влезе повече отколкото ще излезе и тя ще изключи. И къде е смисъла на 3-тия прв. тука?
Благодаря ви и ме извинете за незнанието :)
Добре дошъл във форума!

Задължително трябва да се свърже нулата, за да може да се затвори веригата на намотките , които да открият разликата в токовете протичащи през двата кавела- на фазата и на нулата когато тока е еднакъв , значи всичко е нормално - веригата се затваря през нулата. Когато обаче те хване ток , не дай боже - веригата се затваря през земата , а не през нулата и тока на фазата става по-голям и съответно изключва защитата!

Защо на схемата, която са дали от schneider elektrik, трите кръга осветление климатик, и печка не минават през ДТЗ?
asio написа:
... ток....тъй като ще влезе повече отколкото ще излезе и тя ще изключи. ....
Благодаря ви и ме извинете за незнанието :)
Няма такова нещо точно колкото влиза, толкова излиза - това е затворен кръг и навсякъде тока е с еднакви стойности!

Ето ти и ЛИНК
radius - майстор
Я да попитам нещо по темата. По проект имам една 4P 30 mA ДТЗ ( трифазна) на общо 6 кръга - по 2 кръга на фаза. Дали ще има проблем с фалшиви сработвания? Ще ползвам от по-скъпия тип А (Si според Шнайдер).
radius - майстор
Като е трифазна на 6 кръга не е ли равносилно на монофазна на 2 кръга?
Junak - майстор
Зависи колко консуматора ще имаш на тези кръгове. След време контакт "Шуко" без нищо включено в него почва да дава утечка 1-2 мА, особено при влажно време. И ако имаш повечко контактти на кръга... Не забравяй, че и консуматорите имат малки утечки. То се трупа. Затова хората слагат отделни ДТЗ-та на всеки кръг. Ама пуста беднотия...

P.S. "Като е трифазна на 6 кръга не е ли равносилно на монофазна на 2 кръга? Да, така е - но още по трудно ще ти бъде да разбереш от къде ти е проблема :)
hidrazin - майстор
Junak написа:
P.S. "Като е трифазна на 6 кръга не е ли равносилно на монофазна на 2 кръга? Да, така е - но още по трудно ще ти бъде да разбереш от къде ти е проблема :)
Ще си извика някой да му каже от къде е. :)
:partyman:
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: