• 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
radius - майстор
Junak написа:
Зависи колко консуматора ще имаш на тези кръгове. След време контакт "Шуко" без нищо включено в него почва да дава утечка 1-2 мА, особено при влажно време. И ако имаш повечко контактти на кръга... Не забравяй, че и консуматорите имат малки утечки. То се трупа. Затова хората слагат отделни ДТЗ-та на всеки кръг. Ама пуста беднотия...

P.S. "Като е трифазна на 6 кръга не е ли равносилно на монофазна на 2 кръга? Да, така е - но още по трудно ще ти бъде да разбереш от къде ти е проблема :)
Гараж, антре,котелно и хол с кухня са кръговете - 42 контакта. Средно по 14 на фаза.
Значи ако добавя още една трифазна ДТЗ ще мога да имам на всеки кръг ДТЗ. С минуса, че няма да знам точно в коя от трите фази е утечката при изключила ДТЗ. За 6 единични няма място, а и ми се струва прекалено. Все пак съм и инвеститор и изпълнител и търся баланса. В крайна сметка, ако сложа 2 трифазни дали има смисъл да са тип А или мога да мина и с АС ( ще има инверторен климатик вероятно и кой знае колко имп. захранвания на различните уреди)
hidrazin написа:
Ще си извика някой да му каже от къде е. :)
:partyman:
Ще поясниш ли ?
hidrazin - майстор
radius написа:
Ще поясниш ли ?
Ооо... Това си беше между мен и колегата. А иначе си има фирми извършващи този вид дейност и притежаващи необходимото оборудване.
:partyman:
radius - майстор
Очаквах да се включиш, но по-градивно. Опитвам се да направя нещо работещо, на разумна цена.

Въпроса с утечката при 3ф. ДТЗ - не мога ли просто да изключвам предпазителите на отделните кръгове, докато спре да изключва ДТЗ. Така ще разбера в кой кръг е проблема.

Да попитам отново:
В крайна сметка, ако сложа 2 трифазни дали има смисъл да са тип А или мога да мина и с АС ( ще има инверторен климатик вероятно и кой знае колко имп. захранвания на различните уреди). След вчерашната ми обиколка по дистрибутори, останах с впечатлението, че тип А не е особено купувана, то е ясно защо. Въпроса е , че явно и другия тип успява да работи при импулсни смущения.
Junak - майстор
Ако е само един климатик, TV и зарядни GSM - няма проблем. Зависи от мощността на захранванията. Например офис с 10 компютъра... И пак отивам на варианта с отделни ДТЗ-а. Щото една пералня с инверторен мотор ми разказа играта...
radius - майстор
Ами то вече хладилници, перални и др. почват да стават инверторни. Не се знае колко, ще са в бъдеще, но все пак е жилище. Климатика в хола ще е към ДТЗ, да го спомена.
И така препоръчваш всеки кръг с отделно. Няма място в таблото, а и е доста скъпо така.
Аз си мисля за 1 или 2 трифазни ДТЗ и оттам следните варианти:
1. Една 3ф за 6 кръга тип А (Si) - сегашен компромисен, както разбирам, вариант
2. Две 3ф с по 3 кръга тип А(Si) - най-скъп вариант
3. Две 3ф с по 3 кръга тип АC - "среден" вариант и като цена, и като параметри. Освен да опитам с него, все пак масово се слага АС.
За втория етаж - 3 спални, пак са 3 кръга на една ДТЗ. Ще има 2 или 3 инверторни климатика (към ДТЗ). Чудя се и за там как да го направя
1. Една 3ф тип А.
2. Една 3ф тип АС
Разпитвам толкова, тъй като нямам наблюдения, доколко обикновените ДТЗ сработват фалшиво заради инверторни машини.
Junak - майстор
Сериятя А не са чак толкова чувствителни, ама гаранция никой не може ти даде. Ако климатика ти е на твърда връзка, може и без ДТЗ. Само АП.
radius - майстор
Благодаря за съветите. Ще добавя още една 3ф ДТЗ и за успокоение на джоба ще ги избера тип АС. За втория етаж може да взема една тип А и ако след време се появи проблем с някой кръг, натоварен с много шум, DC съставни и др. ще я преместя там. Климатика е на висок контакт, на кръг с други контакти и няма как да го пусна сам без ДТЗ. Имам отделен кръг за ТП, той не минава през ДТЗ, тъй като ще е твърда връзка.
radius - майстор
Ще купувам шнайдерски ДТЗ, от iID серията. Виждам обаче, че има и серия iID K, която е двойно по-евтина (даже май е под цената на Domae). Не знам кои параметри са от особена важност и затова се чудя.
Пускам параметрите на iID и iID K , ако може да ме посъветвате да взема ли iID K или нещо е много орязано.
Ето на по-евтината iID K
Прикачен файл:
iID K.png
iID K.png (52.34 KиБ) Видяна 2908 пъти
И на iID
Прикачен файл:
i ID.png
i ID.png (66.6 KиБ) Видяна 2908 пъти
P.S. Утре ще ходя на пазар, никой ли няма идея?
saraneron - специалист
Питане! Кое е правилното и защо?Изграждам перфектно земно по всички правила и отговаря на изискванията и го свързвам към заземителния проводник на инсталацията на къщата/три проводна схема/без да има никаква връзка с нулата стига до контакта ,или го свързвам към нулата/шината/на таблото на инсталацията /обща нула и земно/ и до контакта три проводника?Или в определени случаи се прави една от двете?
kozl - майстор
Дали въпроса не е такъв:
Какво да наравя като имам изпълнена Монофазна, апартаментна ел.инсталация с по 3 проводника до контакт, но няма ДТЗ в ап.табло?
  • 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: