• 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
radius - майстор
Май питаш дали да направиш ТТ или TN-C-S. Доколкото се запознах, ако си сигурен, че в бъдеще ще има кой да поддържа заземлението в изправност ТТ е за предпочитане. Но понеже бъдещето е несигурно, аз избрах TN-C-S тъй като при отпадане на моето земно, ще ползвам това от енергото, колкото и лошо да е.
MIRO_073 - майстор
radius написа:
Ще купувам шнайдерски ДТЗ, от iID серията. Виждам обаче, че има и серия iID K, която е двойно по-евтина (даже май е под цената на Domae). Не знам кои параметри са от особена важност и затова се чудя.
Пускам параметрите на iID и iID K , ако може да ме посъветвате да взема ли iID K или нещо е много орязано.
Ето на по-евтината iID K
Прикачен файл:
iID K.png
И на iID
Прикачен файл:
i ID.png
P.S. Утре ще ходя на пазар, никой ли няма идея?
iID е "по-здрава" от iID K така да се каже. iID K е разработена за нашия пазар и е предназначена за домашни нужди - жилищни строителство. Докато iID е и за индустриални нужди или в мрежи където имаш по-големи токове на к.с., вероятност от по-чести сработвания и по-голяна надеждност. Която и да вземеш си е твоя работа. iID K я гледаш като разновидност на DOMAE серията с оранжевия палец само че от ACTI 9
radius - майстор
Мерси за отговора, гледайки циклите и аз това подозирах, но доста от другите параметри не ми говорят много. ID K даже май е под Domae като цена (което ми се вожда нелогично).
Мисля си, че това е удачния избор за моята жилищна сграда. При 6 бр. и цената е от значение.
saraneron - специалист
thinkpad написа:
hidrazin написа:
Какво ще прави клема за заземяване в един ключ за осветление?
При осветителните тела с метални части на корпуса си имат клема за заземяване.
Какво ще прави клема за заземяване в ключ питай този, който каза, че имало ключове с клеми за заземяване на рамката им. Осветителните тела с метални части могат да се занулят и към двупроводна инсталация, аз така съм правил, когато трябва да закача тяло с метален корпус към вече изградена двупроводна инсталация.
drastar написа:
И сега сме на етап дали е нужна. А, споделяме и опит. PCL82 за германия и франция, аз съм писал за белгия. Съгласен съм, че TN-C-S могже без, но не е ли по добре със ? За пари няма смисъл да говорим, защото не се купува всеки ден, и примерно 300 лева са добра инвестиция за живота и здравето на едно семейство.Ивестиция за поне 10 години.
Белгия, Франция и майналандия не ме вълнуват, понеже тук където изграждам се ползва основно TN. Знаем ви в Белгия с бушоните на нулата, както разправя в друга тема. Тука нулата ни е действително нула и си е направо заземена.
Ще спомена за Биг Брадър как го правят .Система ... ??? TN-C-S ??? , до главното табло 2 фази по 120 волта дефазирани на 180 градуса и земно(нула ?)от средна точка на трафото заземена на трафото и в таблото .В къщата, задължително заземяване! Обикновенно, медната тръба на водопровода или отделно земно . Земно и нула свързани на една шина .На таблото в повечето случаи има само автоматични предпазители ,много рядко ДТЗ да е монтирана там по специфична необходимост!!! Инсталацията навсякъде е 3 и 4 проводна заради необходимост от 120/ 240 волта/2Х120 +НУЛА+ЗАЩИТЕН ПРОВОДНИК / печки , термопомпи ,някой климатици ,сушилни и др.са изведени на специални контакти на 240волта ,30А или 40А,на тези линии не слагат ДТЗ ?Има такива мнения и в нашата страна.КЛЮЧОВЕ, контакти ,осветителни тела, ВСИЧКО, което работи на ток и се монтира за постоянно в помещенията ,задължително твърдо зазамени с третия проводник, нямат ДТЗ! Да се има в предвид ,че къщите им са дървени и опастността от токов удар при нормални условия е силно занижена ,то ако бръкнеш в контакта с двата пъста в такава къща, ДТЗ с голяма вероятност да не отриагира въобще.В ПОМЕЩЕНИЯ С ПОВИШЕНА ВЛАЖНОСТ и там където може да се допреш до заземени открити метални поърхности , като кухня /печки хладилници миялни и дуги щуротии/слагат контакти с ДТЗ.Особенност е че ДТЗ е вградена в самия двоен контакт/99% контактите им са двойни /като можеш по желание да си ги слагаш където ти се преиска ,без да се притесняваш за място, защото са с размер на обикновен двоен контакт/ имат и ДОПЪЛНИТЕЛЕН излаз да се свърже и друг обикновен контакт през тази ДТЗ .Една ДТЗ може да обслужва няколко бани и тоалетни ,като се слага като първа ,след нея обикновенни контакти.Забранено е ползването на тази линия от други контакт по стаите ? Контактите на открито ,задължително с ДТЗ в херметични кутии или ако са обикновенни, противовлажни се захранват от помещение, кадето се монтира контакт с ДТЗ и през нея кабелът се извежда навънили тогава се пуска линия от таблото и на таблото се слага ДТЗ .Защитният проводник в кабелите с едножилни проводници е гол ПОЗЛАТЕН проводник.
vk - специалист
Е чак пък позлатен проводник, ако съм краля на Бруней
и кенефите ми са като тези:
http://www.babairan.com/mypic.aspx?file ... 2&showbw=0
http://www.babairan.com/mypic.aspx?file ... 2&showbw=0
saraneron - специалист
Златото беше добавено за малко разведряване на обстановката!В интерес на истината и медните им кабели са далеч от медта!Някаква жълтеникава сплав и се гъне като стомана.Ама и ние ще се изучим покрай тях ,въпрос на време ,ГМО .....навсякъде и във всичко! А за кенефеите,веднага ЗАЗЕМЯВАЙ , да не ти остане някой олимпийски кръг на дупето!Ползвай златните рапидки за порцелaн към комплекта и прилагам и снимка ка да го заземиш !Прави се заземяването само на студената вода ,не гледай тръбите ,това са подробности! :toimonster:

Прикачен файл

DSC00525.JPG
jekasus - майстор
Аз ли греша :? или трябва да е наобратно?

Прикачен файл

DSC_1010.jpg
DSC_1010.jpg (83.62 KиБ) Видяна 2134 пъти
jekasus - майстор
Явно глупав въпрос съм задал :? :-D
hidrazin - майстор
Май да. Това недоразумение е CHINT NB1L-40. Дори и в техническото му описание не е дадено кое къде е. Или аз не разбрах.
http://www.chint.co.uk/upload/product20.pdf
Ако можеш се ориентирай по една китайска картинка. Според нея горе най-дясно и долу най-дясно е N. Това е модулен автомат и десният блок е диференциалния. Това дето е ляво си е обикновено АП дето се задейства от палеца на диференциалния блок. Ако имаме само късо или претоварване по ток би трябвало да изключи само АП-то без да пада палеца на диференциалния блок.

Изображение

Най-точен отговор е дал тук колегата Energon. :-D
http://www.stroimdom.com.ua/forum/showt ... p?t=126210
:partyman:
MIRO_073 - майстор
То на самата дефектнотокова защита на схемата отпред е написано кое е фаза и кое нула :-D Десните клеми са нула. В понеделник ако не забравя ще огледам една и ще пиша.
Изображение

П.П. Това недоразумение е от най-големия азиатски производител :)
  • 1
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: