• 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ESPACE - майстор
thinkpad написа:
Един плюс за клемите спрямо спайката. Преди няколко дни ми се наложи да добавям консуматор към съществуващи спайки в разклонителна кутия. Е, нещата със спайките много кофти се получават в този сценарий, понеже всички проводници трябва да се усукват едновременно, а след това като искаш да добавиш нещо - няма как да стане, понеже не можеш да усучеш още един проводник над вече усуканото, за съжаление. Ако бяха ползвани пружинни клемички, можеше да станат нещата по-удобно, макар вероятно не толкова компактно. В случая тъй като консуматорът не е нищо особено - осветително тяло, усуках, мушнах голям размер лустер клема над сбора от проводници и я затегнах.
А представяш ли си да беше изпълнено с Wago и вместо такава за два проводника, да бяха сложили за три. :shock: Отваряш кутията и ти стои по една свободна клема - кеф :lol:
MIRO_073 - майстор
ESPACE написа:
thinkpad написа:
Един плюс за клемите спрямо спайката. Преди няколко дни ми се наложи да добавям консуматор към съществуващи спайки в разклонителна кутия. Е, нещата със спайките много кофти се получават в този сценарий, понеже всички проводници трябва да се усукват едновременно, а след това като искаш да добавиш нещо - няма как да стане, понеже не можеш да усучеш още един проводник над вече усуканото, за съжаление. Ако бяха ползвани пружинни клемички, можеше да станат нещата по-удобно, макар вероятно не толкова компактно. В случая тъй като консуматорът не е нищо особено - осветително тяло, усуках, мушнах голям размер лустер клема над сбора от проводници и я затегнах.
А представяш ли си да беше изпълнено с Wago и вместо такава за два проводника, да бяха сложили за три. :shock: Отваряш кутията и ти стои по една свободна клема - кеф :lol:
[-X [-X [-X Не не не той иска двойка
thinkpad - майстор
MIRO_073 написа:
[-X [-X [-X Не не не той иска двойка
Миро, колко пъти да ти обяснявам? Удължавам индивидуални проводници, които са трасета от различни токови кръгове. По никакви причини НЕ трябва да може да се смесват в едно(една клема с повече от 2 дупки) различните трасета и групи консуматори на място различно от електрическото табло. Това не е разклонителна кутия, което мислех да го правя и никакъв интерес нямам да правя нещо друго, различно на удължаване. Просто не ми стигат проводниците да ги изнеса в таблото, което ще бъде на различно място. Иначе можех да си спестя клемата и да залея всичко с припой. Все още се чудя дали да не го сторя.
Salvador - специалист
Идеята за "свободна клема" има някои недосттъци-създава предпоставки, ако се разширява инсталацията в бъдеще, да се превиши допустимият ток през клемата. Не случайно и самите клеми се подбират с малко аванс. Ако по проект са 16 ампера на това АП, се слага клема за 20.Това гарантира безпроблемната и работа. Който я прави инсталацията, си знае какво е правил.Въпросът касае тези, дето идват след него.Виждат свободно място, колко е да сменим АП-то на таблото от 16 на 20, не поглеждат какво пише на клемите...и ето ти предпоставки за беля.
hidrazin - майстор
Salvador написа:
... да се превиши допустимият ток през клемата....
Това с клемата как си го представяш?
Тези дето идват след този дето е правил инсталацията да не са слепи че да не видят колко квадрата е кабела?
Освен това такива "разширения" на някоя инсталация са я за някоя ламба, я за някое LED осветление или нещо подобно.
Трябва да си малоумен като видиш че в кутията е 2,5 квадрата да свържеш на свободните места проточен бойлер 10kW. :-D
:partyman:
jekasus - майстор
hidrazin написа:
Трябва да си малоумен
"Спецове" бол... да сложат по-голям бАшон, че да не изключва :-D
lov - майстор
На времето баща ми като правил инсталацията на апартамента имал прогресивно мислене. Насновал кабели за контакти че като се слагат мебелите и да се закрие някой да има в изобилие. Пуснал телефонна и звънчеа инсталация до всики стаи. Тръби до покрива за да има от къде да се пусне кабел за антена /тогава телевизията тъкмо прохожда и в града не се е гледало/.
След това аз пък на свой ред я застъпих да я подобрявам защото кабелите тънки а отопление само на ток. Че и се попрезапасих но тогава кабел бол че и ефтения. А сега като погледна всичките ми ел. консуматори могат да карат на старата инсталация. И тенденцията е още повече ограничаване на консумацията.
Иначе идиоти всякакви и на половин квадрат могат да вържат проточен бойлер. Но всеки си носи отговорноста и риска като си повика някой калпазанин да му работи в къщи.
Salvador - специалист
Само като се замисля осветлението къде отиде в сравнение не с преди 20, а с преди 5 години...Сега ако ползваш новите технологии, в цял апартамент ще е светло като в студио, а консуматорите ще са има-няма 200-250 вата.
Отпред на двора имахме прожектор. 1000 вата. Сега има два с диоди, всеки по 30 вата и е по-светло, отколкото със стария.
lov - майстор
Много са удобни особен но кога трявбва да закачиш нещо на ремонтен кабел за тест. Имам няколко и само за това си ги пазя.Иначе са различни вътре по конструкция. Едните са само с пластмасова конусна резба а на другите в спиралата е вложена тел. За мен лично за освтителна и слаб помощ на инсталация бива да се прави с това.
  • 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: