• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Ники274, не съм модератор на форума, но определено почвам да се дразня.

От скоро пишеш във форума и много активно по някои теми-но въпросът е как го правиш. Арогатно, като се заяждаш с другите, които нищо незнаят, немогат и са некадърници, а ти видите ли си непогрешим и всезнаещ и всеможещ.

Моля да се отнасяш с уважение към останалите, а не да демонстрираш непрекъснато надменност и да избиваш комплекси!

Истината се ражда като обсъждаме идеи, а не налагаме егото си!

Мнението ми да се изтрие, като се нормализират нещата.
Последна промяна от PCL82 на чет сеп 30, 2010 10:48 pm, променено общо 1 път.
pavelari - майстор
ДО НИКИ
А ти как ще го обясниш господин професоре, че нещо ми се мъглявиш... Защото "сработването" е относително и не е коректно да се казва, че винаги пада ДТЗ при тази ситуация... И мога да ти се хвана на бас, че вариантите са два - пада или не - а кое/ кога - ти ше го измислиш или ако не ти е ясно ПИТАЙ pavelari!
Интересни закони си измислил, но защо натрапваш монтаж на ДТЗ на двупроводна инсталация, като с това прекъсваш защитния проводник. Отделно - ще ти задам по-елементарен въпрос - Вързвал ли си бойлер и пералня по този мъдър начин? И не се ли получава тази ситуация за която подразпитваш с обединяването на нула и земя?
.. То е ясно, че Любчо се е поразколебал в твърденията си за времето и начина на сработване на ДТЗ - ама ми е по-стар познайник във форума и е редно да го подплатим за изпонаписания труд до тук...
Ники274 - специалист
PCL82 откога пиша и кога съм се регистрирал има ли значение?Пиша по теми за неща с които съм се сблъсквал.И не виждам що спорите като аз говоря от опит.Не си ги измислям нещата и са ми се случвали,обаче някои хора спорят и даже не могат да ме оборят с доводи.Това ме навежда на мисълта,че изобщо не им е до това какво казвам,а искат да си лансират тяхната мисъл.Аз се опитам да разбера какво има опонента ми в предвид,обаче обратна връзка никаква......Това е проблема на повечето майстори.Мислят си,че вече всичко знаят и нищо не може да ги учуди и рано или късно си патят от това.

pavelari познавам майстори ел.техници с доста голям стаж и си разбират от занаята,ама като чуят за нововъведения като ДТЗ или катодни отводители и си казват ,че не всичко им е ясно.
pavelari написа:
защо натрапваш монтаж на ДТЗ на двупроводна инсталация, като с това прекъсваш защитния проводник

Явно и ти колега не четеш какво пиша,как да се отнасям сериозно към вас."Уважавай за да те уважават" са казали хората.Като спорите се опитайте да вникнете какво иска да ви каже човека отсреща.Може да научите нещо все пак.
Та за двупроводната инсталация пак ще обясня,че явно е трудно за схващане: При нея е налице зануляване на консуматорите.Така,че при офазяване на корпуса си сработва предпазителя.До тук защитата е пушка.Но единственото и слабо място е когато се прекъсне нулата някъде по трасето.Тогава остават офазени всички консуматори,които са включени в мрежата след това прекъсване.И понеже няма нула до консуматора,предпазителя не сработва и всичко изглежда "нормално" по таблото докато някой не допре такъв офазен консуматор и фаталния край е в голям процент от случаите.Както казах няколко поста по рано повечето инсталации в България са направени точно по този начин.И ако си беше направил труда да ми видиш първия пост по тази тема ,щеше да разбереш ,че точно за тази ситуация имам решение по въпроса.И то е ползване на ДТЗ в двупроводна инсталация.Някой по рано във форума каза ,че било ЗАБРАНЕНО това :lol:
Ще го подмина с усмивка това твърдение.
За неразбралите ще поясня,че ДТЗ следи само фазата и нулата,не следи нито заземяването,нито нещо друго,така че си е приложима навсякъде.
Така,че pavelari я ми обясни къде съм казал,че "прекъсвам защитен проводник". От тук си правя извода,че се обаждаш неподготвен и единствената ти цел е да се заяждаш (мое мнение) ; )
pavelari написа:
И мога да ти се хвана на бас, че вариантите са два - пада или не - а кое/ кога - ти ше го измислиш или ако не ти е ясно ПИТАЙ pavelari!
Давай ти си :ПИТАМ ТЕ.
Разясни ми за ко иде реч : )))))))))
pavelari - майстор
Изясни си какво значи инсталация и какво значи захранване и тогава си сабери тия дефектнотокови защити дето ти сработват при обединяване на нула и земя и си ги носи в университета на самоукото обучение и после ми преподавай уроци.
1. Никой доставчик на ток не осигурява отделен защитен проводник.
2. Всички захранвания у нас са 2 или 4 проводни
Задай правилно въпроса?
Последна промяна от pavelari на пет окт 01, 2010 12:00 am, променено общо 1 път.
lubomirlz - специалист
При варианта който предлагаш изключванията на ДТЗ са ти гарантирани, ти си помисли защо :?:
"А уважавай за да те уважават" малко повърхностно звучи от теб.

Айде лека и със здраве
PCL82 - майстор
Има много вярно в това, което казваш. ДТЗ може да е полезна и при двупроводна инсталция, но при едно условие: фазата и нулата си минават през токовия трансформатор, но контактите й да прекъсват само фазата. Така ще спазиш условието за непрекъсване на PEN проводника.

До тук защитихме хората. Тази защита обаче ще изключва, ако корпусът на уреда се допре до земя, затова се налага всички уреди с метални корпуси да са изолирани с изолационни подложки от земя. Очевидно за бойлер със двупроводна инсталация и железни тръби не става.

Какво излиза, трябва специална ДТЗ, каквато не се предлага на пазара и изолация на уредите или пода. Ако подът е сух и изолиран то опасноста за хората е малка, дори и да хванат фазата с голи ръце.

От всичко казано ДТЗ може да пази хората при двупроводна инсталация, но не пази уредите и ще сработва безпричинно, иначе може.

Имаше тема в клуб Енергетика на дир.бг по темата.
pavelari - майстор
:) Ники сега ще избие кочината, защото ще оспори и това мнение, замо защото не разбира кое е инсталация и кое електрозахранваща мрежа :) Прав е за нещо, което не може да обясни - аз го разбирам идеално - прав е, но нарича и тълкува някои неща по непознат за практиката начин :) Яко!
Играем развален телефон :lцl:
Ники, ники, колко си ми ти .. абе нищо не знаеш направо :)
Дай поне схема на това твое решение да видим, че да разберем какво предлагаш.. може да е нещо ново за науката ЕТ
Всички акценти за падане на защити ще трябва да обясниш след като дадеш схема на ползване на дтз при "относително двупроводна инсталация", че направо не знам какво ще видя даже :?
Ще те спукам от въпроси - може да викнеш и приятели!
Ники274 - специалист
pavelari вижда се че пишеш ,ама вземи драсни нещо по темата,че иначе си е чист спам.Ако само се заканваш и подиграваш не ти е тук мястото.Очаква се да имаш някакво познание по темата и да го споделиш,а не да се правиш на много знаещ без покритие.До сега в постовете ти само заяждане и никакъв намек за мисловна дейност.Вземи се докажи малко,че само се излагаш.Ти специалист ли си или какво......?

PCL82 вече ми харесваш как мислиш,разбрал си какво искам да кажа по темата и си развил същината на въпроса.Т.е. забелязах и в предни дискусии,че се спираш на варианта за трансформатора.Това също е идея,но моята беше по простичка.Само една ДТЗ на входа на таблото и ще е достатъчна да задейства при особено опасния момент с прекъсването на нулата в инсталацията на домакинството(въпреки,че вероятността това да се случи е нищожна почти).Минуса в това изпълнение е,че при сработване прекъсва както фазата ,така и нулата.Но ако ще спаси живот ,защо не .....

Пп pavelari айде бе човек,питам те,няма ли да отговориш или толкоз ти беше хваленето?????

"
pavelari написа:
И мога да ти се хвана на бас, че вариантите са два - пада или не - а кое/ кога - ти ше го измислиш или ако не ти е ясно ПИТАЙ pavelari!

Давай ти си :ПИТАМ ТЕ. "
Разясни ми за ко иде реч : )))))))))
lz1tar - специалист
Колеги,ДТЗ нее измислено вчера,има ги много добре обяснени в Наръчника на елтехника на Клисарови.Има го качен в Замундата,теглете и четете.Иначе масова практика на галфоните от ЕВН е да слагат мост м/у нула и земя в ГРТ,за тях наредба3 не важи.Лично аз тези мостове ги махам
pavelari - майстор
Айде сега, Ники, за да няма хън мрън - вземи пусни една скица на въпросната схема с ДТЗ, че нещо не мога да схвана от написаното до тук от теб - кое наричаш двупроводна инсталация с тази ДТЗ на главното табло и тогава ще говорим - понеже си мисля, че не можеш да обясниш ситуацията, вземи я илюстрирай за да ти разбера въпроса..
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15

Тема "За нулевия проводник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: