• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Subsa - специалист
Защо не използваш редуктор и да увеличиш оборотите.
Най-лесния вариант,който се сещам е с зъбни колела от колело и верига.
Large - специалист
А може ли аз да питам фабрично навит (намотан :-D ) статор от пералня , може ли да се използва ,само ако му се сложи ротор с магнити, изчислени по "формулата" в червено ? Не ми стана ясно защо се реже от статора... и как е навит по принцип че да му трябва пренавиване ,евентуално - само преминаване към 3 фазност ли се цели (а да речем стандартно е моно) ?

Явно съм разглобил на комшиите старата изхвърлена пералня и се чудя как да хвана "тоя дет ду(х)а" :? .

Мерси за отговорите :prayer: , дано да е полезно и за други.
hidrazin - майстор
Ами наистина ще хванеш тоя дето духа и нищо няма да стане.
Използвай двигателя от пералнята за нещо друго.
:partyman:
a_stoev - майстор
Large написа:
А може ли аз да питам фабрично навит (намотан :-D ) статор от пералня , може ли да се използва ,само ако му се сложи ротор с магнити, изчислени по "формулата" в червено ? Не ми стана ясно защо се реже от статора... и как е навит по принцип че да му трябва пренавиване ,евентуално - само преминаване към 3 фазност ли се цели (а да речем стандартно е моно) ?

Явно съм разглобил на комшиите старата изхвърлена пералня и се чудя как да хвана "тоя дет ду(х)а" :? .

Мерси за отговорите :prayer: , дано да е полезно и за други.

Май никой тук не знае че всеки електродвигател без тези с последователно възбуждане може да работи в генераторен режим. Асинхрония също. Вземаш трифазен двигател с номинални обороти които ти вършат работа, свърваш 3 кондензатора на триъгълник между фазите, капацитета не го помня как се смяташе, но ще се налучка, да речем работни от монофазен със 1/3 мощност. и имаш генератор на променливо напрежение с променлива честота. Слагаш една изправителна схема ларионов и си имаш постоянно напрежение. Ако е монофазен не съм го мислил, защото монофазния ще има пулсации на момента което не е добре за механичната конструкция. Може би един кондензатор успоредно на намотката?
hidrazin - майстор
Да, за асинхронния е така стига да има останал в него остатъчен магнетизъм. Все пак не мисля че с асинхронен
ще го забръсне в такова приложение като ветрогенератор. Спокойно може да си вземе от някоя морга един генератор
от кола, барабар с реле-регулатора и то за малко пари.
a_stoev - майстор
Винаги има остатъчен магнетизъм в ротора. На който и двигател като го завъртиш ти искарва напрежение на клемите.
Генератора от моргата не става за ветрогенратор, мислено е.
АД с ниски номинални обороти няма нужда да се пренавива даже.
hidrazin - майстор
Винаги има остатъчен магнетизъм в ротора.
Не винаги - от горчив личен опит. Относно автомобилните генератори беше просто идея.
Никога не съм се занимавал с такива глупости.
a_stoev - майстор
Обясни малко повече за тоя случай. Малко ми бърка знанията за магнетизма. За да няма остатъчен магнетизъм трябва ротора да е размагнитван специално. Или някакъв материал за ротора без магнитен хистерезис.
Mapek - специалист
a_stoev написа:
... Вземаш трифазен двигател с номинални обороти които ти вършат работа, свърваш 3 кондензатора на триъгълник между фазите, капацитета не го помня как се смяташе ...
Виж тукИзображение
hidrazin - майстор
За да няма остатъчен магнетизъм трябва ротора да е размагнитван специално.
Не е задължително. Подобни случки стават при претоварване или късо съединение. Доста години съм бил в една работилница,
където се занимаваха и с ремонт на генератори. Беше отдавна и те бяха основно руски. Видял съм поне два, които не искаха да
се самовъзбудят именно поради тази причина. Подаваш им външно напрежение за малко докато възбудят и ги оставяш да работят
здраво натоварени или дори малко претоварени и проблемът се оправя. В по-новите генератори за да се избегне този проблем и да се
гарантира самовъзбуждането има монтиран постоянен магнит на ротора.
Ето тук е обсъждан един генератор на HONDA с вграден магнит на ротора. Та хората вече не разчитат много на остатъчния магнетизъм.
мини генератор АС 220в
И за да не копирам чужди постове, ето тук може да се прочете повечко за асинхронните генератори при ветрогенераторите :
Ветрогенератори видове
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 12

Тема "Направа на динамо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: