• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
infomar
Ще продължа с няколко по семпли въпроса, които на някой ще им се сторят елементарни, като се надявам да не дотягам много и че те ще представляват интерес и на други колеги опитващи се сами да се справят в тези трудни времена.Специални благодарности на 'kam34" за помощта! :partyman:
1. Мога ли вместо усукани и изолирани с обикновен PVC изолирбанд, мястото на свързване кабелите 1.5/2.5/4 кв. да изолирам с "термо шлаух" (онези които се продават на метър и се режат и после се нагряват със запалка за да се свият около проводникът) Мога ли да използвам два шлаухки с различен диаметър един над друг за по-сигурна изолация?
2. На бойлерът който е на ДТЗ искам да поставя контактор с реле за време което да го включва на нощна енергия. В случаят когато има ДТЗ, трябва да се изключват от контактор :
а.(само фазата), - един нормално отворен контакт
б.(фазата с нулата) - два нормално отворени контакти
с.(фаза, нула и заземяване) - три нормално отворени контакти
Мисля, че контактор 25А трябва да е достатъчен за 2-3 кв. бойлер. кабелите да са свързани нормално отворени и при задействане на време/релето да се съединяват.

3. За ДТЗ свързването разбрах.
Изображение Изображение
kam34 - специалист
Може и с шлаухка ама ще ти излезне по скъпо без кой знае каква по голяма сигурност. Усукваш здраво с 2 чифта клещи на дължина поне 2-3см и изолиращ с хубав PVC изолирбанд например, ролка 20м - до 2лв. По големите сечения ухо и стягаш с болт м6 с два гаечни ключа и отгоре изолираш пак с изолирбанд. Ако се съмняваш в ръцете си минаваш на вариант с готови клеми например WAGO имат хубави и надеждни.
search.php?keywords=wago&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5
За бойлера прочети тази тема viewtopic.php?f=11&t=7657&hilit=%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BB%D0%B5%D1%80+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%B5%D1%80 Като ти гледам таблата ако бойлера се захранва от второто може да събереш всичко в него имаш малко място още. Ползваш такъв часовник Talento 211 mini http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... D0%B8/416/ и контактор например http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -2711-0032 общо 2 модула. За включване директно (нощна -дневна) слагаш един ключ за осветление където ти е удобно с който шунтираш контакта на часовника. Така всичко ще си е прибрано без да се виждат разни допълнителни кутии и външни таймери бучнати в някой контакт.
Заземителния (защитния) проводник никъде не го прекъсваш върви директно на бойлера. Контактора може да прекъсва само фазата, може и фазата и работната нула. Предвиди си бойлерно табло (ключ) за изключване на бойлера (фаза и нула).
paralesa - специалист
kam34 написа:
Ако ще заземяваш, забравяш за кръгове без ДТЗ ако ти е мил живота.

.

Аз правилно ли чета или не? Това значи ли,че ако нямам ДТЗ,по-добре да съм без заземяване??? Може ли да го обясниш? Защото мислех да пускам част от инсталацията си наново и да тая част да я заземя...
infomar
Във връзка с горното: Централното ДТЗ 63А/300ма ще защити ли тези които не са покрити от останалите ДТЗ или не? (май няма!!) Мога ли бойлера (2KW) и хидрофора (1KW) за покрия с едно ДТЗ 40А/30ма, би трябвало да може!!
vk - специалист
Централното както казваш ДТЗ (300 mA) те пази от пожар, а другите (30 mA) пазят човека, защото учените са установили че 30 mA е безопасното за човека.
kam34 - специалист
infomar написа:
Във връзка с горното: Централното ДТЗ 63А/300ма ще защити ли тези които не са покрити от останалите ДТЗ или не? (май няма!!) Мога ли бойлера (2KW) и хидрофора (1KW) за покрия с едно ДТЗ 40А/30ма, би трябвало да може!!
Може, няма проблем. При мен са бойлер 3kW + пералня с 2kW нагревател на защита 40А/30мА и нямам проблеми вече няколко години. Икономически е по изгодно да се комбинират по 2-3 предпазителя на една ДТЗ.
infomar
Въпрос към разбиращите:

Колко ампера реално е предпазителят който имам поставен в главното табло? Най-отгоре в ляво на него пише С32-400v а в долната му страна E63N+ Предполагам - 32А!

Натъквам се на един неприятен факт. Проверих какви са предпазителите на къщата и виждам, че на таблото има предпазители на две къщи. Два от "С32А-400в." тройка (предполагам, Фаза, нула и...или е трифазно от което се ползва само едната фаза?) след които има един "С62А-230в" - (предполагам фаза) и един главен от "С125А" - (предполагам: фаза, нула и третият не знам какъв защото към къщата отиват само два проводника а не три, или е трифазно!!!! Ако е "ЗЕМЯ", то не трябва ли да отиват три проводника към къщата?) Има ли значение дали са на 400 в. или на 230 в.?
Опитвах се да "сваля" предпазителите от 32А, натисках доста силно, но не мога - предполагам, че са "залепнали" или повредени или не знам защо не мога. Ако при това положение мрежата се претовари с повече от 32А и предпазителят не може да отработи и изключи, то ще "падне" следващият от 63А, но той прекъсва само фазата. Това ще представлява ли опасност за мрежата в къщата, респективно уредите? Досега е работило така, но едва ли е имало голямо натоварване. Ако предпазителят не може да прекъсне и през него протича по-силен ток 30-50%, може ли да направи той самият някаква беля - да се нагрее или не знам какво друго?
Изображение
Изображение
Последна промяна от infomar на пон фев 27, 2012 3:09 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
С32- автом.прекъсвач 32А с крива на изключване С
Е61N+ - еднополюсен АП
E63N+ - триполюсен АП
потребител 2 и потребител 3 са свързани на трифазен АП
потребител 4 е свързан на монофазно захранване С63 - АП 63А с криваС
(предполагам, Фаза, нула и..- грешно предположение за съжаление,което се появава чак на четвърта страница по темата, щото нула,земя..въздух или..друго освен фаза не се прекъсват през прекъсвач..
Информация за informar за кривите на изключване на АП:
Крива на изключване B,C,D:
В крива
Магнитният изключвател сработва между 3 и 5 пъти номиналния ток In.
Приложение: Защита на дълги кабели.Защита на мрежи, захранвани от генератори.
С крива
Магнитният изключвател сработва между 5 и 10 пъти номиналния ток In.
Приложение: Защита на стандартни мрежи
D крива
Магнитният изключвател сработва между 10 и 14 пъти номиналния ток In.
Приложение: Защита на консуматори с висок пусков ток (електродвигатели, трансформатори).
kam34 - специалист
С тази снимка трябваше да почнеш темата. Викаш техника на енергото да ти смени предпазителя и го черпиш да ти сложи 3х63А :wink: Ако не се навие и сложи пак 3х32 нямаш друг избор освен да разделиш новите табла на отделни фази, а кухнята като най голям консуматор на трета фаза. Колкото и да не ти харесва ще трябва да преработиш цялосто вече готовите ти табла. :-D Единичния 63А за къде е.
infomar
Обърках се вече, а нямам възможност да отида скоро, затова трябва деа съм подготвен и за двата варианта.
Нямам представа за къде е този от 63А. Според "fikata" от горният пост, това би трябвало да е отделен консуматор на монофазен ток. Когато съм гледал съм го свършил като кучето на нивата.....
В къщата от стълба визуално влизат само два кабела. За трифазен ток би трябвало да влизат повече кабела (рекордоман май му викаха!!) - поне 4 ако не греша - 3 фази и една нула. Когато отворих таблото не можах да сваля двата предпазителя и затова не можах да разбера кой от всичките е моят, като предположих грешно, че този от 63А е общ за двата.
Ако токът ми е трифазен, то би трябвало в къщата да влизат поне 4 кабела а не два. Щом влизат само два кабела, то да не се окаже, че имам 63А захранване от този най-десен предпазител!! а останалите два по 32А трифазно да са за други къщи?
Ако в къщата влизат три фази и една нула (които не виждам!), то ще трябва всеки етаж да захраня с една фаза и нула а към кухнята да подам третата фаза с нула. Колкото и фази да имам, то общата черпена мощност би трябвало да е 6-7 киловата.
Мога ли тези 6-7 киловата да ги взимам само от едната фаза (ако имам 32А трифазен предпазител) след като влизат само два кабела? Не би трябвало ако токът е трифазен той да влиза в къщата по два кабела, или може?
Ако влиза монофазен ток 63А, няма да имам проблем и всичко ще си е по старо му.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 13

Тема "Идея за захранване на стара къща Електрич, TV Тел, интернет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: