• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
А ето как да си го направиш сам:
http://youtu.be/5SUvGpRdvj4
:partyman:
torbalan - Дървен философ
Ибаси темата.... За един удължител - 4 страници... Сигурно и повече ще станат :)

Аз най-често ползвам удължител, дето е направет от кабел от стара прахосмукачка... Надали е 2.5 кв., но като се ползва в режим 10 секунди заваряване, после неясно колко дълга пауза (далеч не съм от сръчните) няма никакви драми...

И друго - контактите са за максимум 16 ампера, така че всякакви изпълнения с безумно дебели кабели са върло безсмислени...
hidrazin - майстор
Има и друго, което никой до сега не спомена.
Нека кабела е 50м, 1,5 квадрата и тока е максимален за контакт и щепсел 16А. какво се получава?
Rп= 0,017(50/1,5)=0,57Ω За две жила - 1,14Ω
Ако пренебрегнем индуктивността на електрожена, пада на напрежение при 16А е:
U=16x1,14=18,2V - не е малко.
Има и друго - отделената мощност в кабела.
P=16x18,2=291,2W :-D
Нека не са максималните параметри, ама един нагревател от 100-150W мушнат в неразвита макара никак не е добре.
Освен това един обикновен трансформаторен електрожен хич няма да се чувства добре при такъв пад на напрежение.
lubomirlz - специалист
Еми аз за това говорих в началото, но нямам избор ще се съглася и за бобината :-D :partyman:
hidrazin - майстор
Ибаси темата.... За един удължител - 4 страници... Сигурно и повече ще станат :)
Споко, още не сме били рекорда. Ето тук, в един друг форум има тема от шест страници за поялник с офазена човка, защото питащия
не си е проверил и заземил контакта. :shock: Интересно четиво.
офазен връх на поялник
gogo7777 - майстор
Темата за поялника и контакта ме навежда на мисълта, че жълто-зеления проводник в кабела на неразвитата макара ,играе някаква роля в дилемата.
torbalan - Дървен философ
За макарата нямам мнение - нито един от трите ми удъжителя не е на макара... Така че, дори да не се налага, винаги го развивам...
todortv - майстор
lubomirlz написа:
Добре де, от къде е тая самоиндукция като магнитните потоци се "самоунищожават", не случайно някои резистори ги навиват бифилярно за да нямат индуктивно съпротивление :)
Изображение
pansim - майстор
И сега ако обясниш какво искаш да покажеш с тази картинка...
todortv - майстор
Картинката, всъщност допълва формулите от предишния ми пост и кое поле убива другото. :-D
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Удължител за електрожен ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: