• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Е те тука в полза на истината, която е някъде там..........
ще кажа - Не. В диапазона 7-12 волта във вторичния кръг на драйвера по-голямото съпротивление на товара ще доведе до по-голяма консумация, защото токът е константа 900 mA, а P=I*I*R. Ех тая математика - сложна наука, а навсякъде трябва. :roll:
Тани - модератор
kozl нали и аз това казвам - с увеличаването на съпротивлението и мощността се увеличава. Не знам защо не си съгласен с мен, като говорим едно и също!

8180 от моята гледна точка, Хидразин говори, че драйвера ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е избран спрямо тока на светодиода , нещо с което съм абсолютно съгласен и по никакъв начин не противоречи на примерите , които съм дал , а по-скоро ги допълва.

За да сме коректни и да не си говорим празни приказки нека си поговорим в числа . Колко според тебе ще е напрежението и съответно мощността върху:

-10Ω съпротивление във верига
- 20Ω съпротивление във верига
- 100Ω съпротивление във верига

ако тока при трите случая е 1А ?

погледни си отговорите и кажи какво става когато в един източник на ток добавяме последователно съпротивление , иначе казано с увеличаване на съпротивлението . Според мен с увеличаване на съпротивлението и запазване на тока мощността РАСТЕ и продължавам да го твърдя. А ти?
kuger - майстор
Здравейте!
Започвам с това, че диода е "неизвестна куча" марка :-D
Направих това
1. Директно диод към драйвър, резултата
U - 9,88 V
I - 0,935 А
Р - 9,24 W

2. Паралел върху диода 27Ω
U - 9,5 V
I - 0.935 A
ID- 0.585A .P-5.56 W
IR- 0.35 A .P-3.33 W

3. Паралел върху диода 44Ω
U - 9.62 V
I - 0.93 A
ID- 0.71 A .P-6.83 W
IR- 0.22 A .P-2.12 W

При трите опита тока си остана константен, напрежението е в границите на драйвъра.
Благодаря на всички, така се ражда истината.
При различните опити ще меря и температурите, но по-късно.

Сега отивам да разглеждам линковете на hidrazin
kozl - майстор
Тани написа:
8180 написа:
И в двата случая, обаче, мощността (и греенето) върху драйвера намалява, с увеличаване на съпротивлението на товара. (Закон на Ом)

Все още ли продължаваш да го твърдиш?
8180 е отговорил с Да, а аз отговаряйки вместо него написах Не. "Не продължавам да твърдя" следва да е целият отговор.....................................................................
Но продължавам да твърдя, че "Икономията е майка на мизерията". И въпреки това налага се да преживяваме икономично.
hidrazin - майстор
Значи това заместване на светодиода с резистор е възможно само в дадена точка от ВАХ и се нарича статчино съпротивление. Да не забравяме че все пак светодиода е нелинеен елемент. Когато паралелно на него свържем един резистор който е линеен елемент общата характеристика ще стане малко сложна и трудно предвидима. Ще има и много стръмни участъци от нея където регулирането ще е много трудно.
Относно намаляването на тока през драйвера - не забравяй че ако драйвера си намали изходното напрежение то и тока през резистора също ще намалее и сметките дето си направил няма да са съвсем верни. Освен това както казахме и ВАХ на диода не е линейна и не е много ясно как ще се промени всичко - все пак ще попаднеш в друг участък на характеристиката на диода и тя зависи от конкретния производител. :)
Навярно на практика нещата ще са далеч от твоите сметки но има смисъл в разсъжденията ти. Наистина би трябвало мощността да падне само дето не може да се предвиди точно колко. Ще трябва да се пробва за конкретния случай. Цялата работа обаче е малко безсмислена.
За бога ползвайте си предвидените драйвери или регулируеми такива! :-D
Ето как хората си дават всичките параметри на качествените диоди. Този е с максимална консумирана мощност 10W при 3,3V и ток 3А:
http://www.cree.com/led-components-and- ... mpXML2.pdf
:partyman:
P.S. Като гледам имаш имаме и опитни резултати. :)
Тани - модератор
Благодаря ти kuger Явно теорията се покрива с практиката и твърденията ми се оказаха верни! Кой каквото иска да продължава да твърди . Когато фактите говорят...

ПП Хидразине, нали точно това се опитвах да кажа още в началото - добавянето на резистори само може да изкара системата от режим, но няма как да намали тока, защото генератора на ток ще коригира напрежението за да си поддържа тока. Нали това му е работата! Както виждаш и от сметките ми - смятал съм само в границите на драйвера, а след излизането от тях съм писал че е божа работа :partyman: Разбира се не претендирам за точност на сметките поради нелинейностите , а говоря за ПРИНЦИПИ! Дали мощността се увеличава или намалява при постоянен ток и постепенно увеличаване на съпротивлението!
Тани написа:

Модел: AM-12-1050

Входящо променливо напрежение 220-240V
Максимална изходяща мощност 12W
Изходящо напрежение 6-12V
Максимален изходящ ток/ стабилизиран изходящ ток 1050mA

за по-лесно смятане, нека тока да е точно 1А , което по никакъв начин няма да промени практическите изводи пък и при толеранс от +-5% това може да си е съвсем реалния ток на този драйвер.

Нека първоначално свържем един светодиод 6W - чичко ОМ ми подшушна, че ако тока е 1А, то напрежението щяло да е 6V и съответно мощността отдадена от ( или както се изразяваш ВЪРХУ) драйвера ще е 6W . Нека добавим последователно на светодиода един резистор 2 Ω . Преди да поставим резистора, съпротивлението само на светодиода е било 6Ω , но сега вече е 8Ω . Драйвера си изпълнява задачата и поддържа тока постоянен - 1А , но за да го запази , повишава напрежението на 8V . Така светодиода продължава да си свети с абсолютно същата мощност - 6W , но и върху резистора вече има пад 2V и съответно отделя 2W топлина - мощността с която драйвера захранва веригата СЕ Е УВЕЛИЧИЛА от 6 на 8W , ако добавим още 2Ω последователно, мощността ще стане 10W , ако добавим още 2Ω , мощността подавана от драйвера ще се изравни с максималната паспортна мощност на устройството и какво ще стане ако продължаваме да добавяме последователно свързани резистори вече е божа работа!
kozl - майстор
Инженерните науки наричаме точни, но всъщност точна е математиката. Има един израз "пренебрежимо малки", който е решил доста инженерни задачи. И все пак всичко е относително и зависи от възприемащата точка и нейната позиция.
8180 - майстор
kozl написа:
ще кажа - Не.
Ако "НЕ" - то е за мен - грешиш.
Аз пиша за мощността ВЪРХУ драйвера - дали, защо и кога грее според външния товар.
8180 написа:
Не съм сигурен за горното - по-скоро обратното - мощността върху ("през" ми е неясно) драйвера НАМАЛЯВА. Друг въпрос е, че вече е извън режим и не успява да поддържа тока, за който е проектиран.
И ти и Тани сте прави, НО ЗА ДРУГО мислите/пишете.

Аудио усилвател ("източник на напрежение"), по паспорт за 8 Ом товар. Кога ще прегрее/изгори евентуално - при 2 или 16 Ом?
С източник на ток (разглеждания) е малко по-сложно - вътре някъде имаме източник на захранващо напрежение Uin (вероятно няколко волта над паспортното изходно - Uaut) + стабилизатор на тока - I. Имаме ПРОМЕНЛИВО от товара напрежение на клемите Uaut. Вътрешната (греещата мощност) е:
Pin = I*(Uin - Uaut)
Ако източникът на ток е импулсен, горното е само принципна (качествена) тенденция и законът на Ом не описва точно нещата.
Беше споделено, че с добавянето на последователен резистор e измерено ПО-ВИСОКО Uaut, с което разликата с Uin НАМАЛЯВА, откъдето намалява и разсейваната върху драйвера мощност - нормално и читаво поведение на драйвера, докато е в режим.

Ако, както се обсъжда, резисторът е паралелно на диода, режимът на драйвера (с/без резистора) няма да се промени особено. Uaut = 6V (мерено в случая), поддържано от диода. Сумарният ток - константен, поддържан от драйвера, като част от него се отклонява през резистора.
Съвсем отделен въпрос е икономичността и техническия смисъл.

П.П. Доста сте изписали, но да напомня, че включването ми беше заради притеснението на kuger ЗА ДРАЙВЕРА и странната препоръка за решение:
Тани написа:
Трябва да вземеш по-мощен драйвер, а не такъв с по-голям ток! Със слагането на допълнително съпротивление, само увеличаваш мощността през драйвера!
Продължавам да считам, че добавяне на последователни елементи във външната верига РАЗТОВАРВА, А НЕ ТОВАРИ ("тормози") драйвера на ток. Същият драйвер с диод 3V/1A ще бъде по-натоварен, в по-тежък режим.
Тани - модератор
При положение, че драйвера се захранва с променливо напрежение 220V и е импулсен, предполагам, БЕЗ ДА СЪМ СИГУРЕН , че принципната схема няма да е такава каквато си я представяш! Това лесно може да се провери , като се премери тока от мрежата 220V! Ако си прав, то тока трябва да е постоянен, независимо от изходящата мощност и остатъка да се отдела във вид на топлина от драйвера :? Нека отново говоря с числа за да се разберем! В дадения от тебе пример , ако захранваме един светодиод 3W 1A , а драйвера ни е за 10W , то консумацията на драйвера ВИНАГИ ще е 10W , 3 от които ще отдаде на светодиода в случая, а останалите 7 ще отдели във вид на топлина. Правилно ли съм те разбрал този път? Отново говоря принципно , за да не се заядеш с детайлите по навик, като КПД например и загуби по кабелите!
kozl - майстор
8180 написа:
Продължавам да считам, че добавяне на последователни елементи във външната верига РАЗТОВАРВА, А НЕ ТОВАРИ ("тормози") драйвера на ток. Същият драйвер с диод 3V/1A ще бъде по-натоварен, в по-тежък режим.
Вероятно да, но 3V е извън режима на драйвера (7-12 V), а все пак писаното поне от мен е съобразено с предвидените за драйвера показатели.
А кое е външно и кое вътрешно? Въпрос на позицията на гледната точка. Ако погледнеш от драйвера той има две изходящи (външни вериги) и незнайно колко вътрешни.
Аз бях писал за първична (захранване 220 V) и вторична (към консуматора) верига. Вече се обърках къде ти добавяш съпротивления и какво общо има аудио усилвател с драйвер за светодиод, освен че и двете се захранват от една мрежа.
Ако имаш в предвид входяща за драйвера мощност, ми ще трябва пак да помолим kuger практично да провери къде е истината. И така в рамките 7-12 волта (диапазона на драйвера) да замери ток и напрежение в първичен и вторичен кръг със и без последователно свързан резистор, промерно 2 ома (>2W) към LED.
Ако се окаже, че тока на захранващата драйвера верига (U=220; I=?) е по-голям при добавено съпротивление значи драйвера се товари при увеличаване на съпротивлението и съответно обратното. Но без да съм запознат с принципната схема на драйвера не искам да гадая.
Истинската постановка е къде е по-икономичен драйвера на 7 или на 12 волта. Аз залагам на 7. Все пак 5 волта по 0,9А са 4,5 вата. Колкото и да са по-големи загубите от по-малко КПД при 7 волта все си мисля, че ще са по-малки от 4,5 вата. :wink:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "LED луни - охлаждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: