• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
Явно съм си изгубил времето да водя спор с човек , който би направил за пари всичко, което му каже клиента. Аз на такива клиенти им казвам ТВЪРДО НЕ! Обяснявам им защо, и ако все още настояват те да ми казват какво да правя им казвам , че аз не съм техния майстор, а те не са моите клиенти. Това в особена сила важи, когато говорим за ел. инсталации.
drastar - специалист
Точно това е правилният подход. Аз правя абсолютно същото Тани, и съм сигурен, всички които уважават клиентите си и работата си ще направят същото.
:drinkers:
8180 - майстор
Аз лично не бих отхвърлил така категорично НЯКОИ от твърденията на thinkpad.
Както обикновено, спорът скача от подробност на подробност (тип връзки, предпазители, ДТЗ и т.н.), отклонявайки се от предимства/недостатъци на обсъжданите схемни подходи.
Например:
thinkpad пише, че би могъл в разпр. кутия да свърже в "звезда" няколко контакта, дори да сложи и предпазители там. Вярно е, че по този начин ще намали връзките спрямо масовия случай - магистрала в кутиите и отклонения към контактите, но това е НОВ подход към нещата (някой май писа за стайно табло).

Вярно е също, че и Тани би могъл да докара магистрала до първия контакт, а нататък в гофрето да пусне също отделни връзки за всеки контакт и да е съизмерим по този показател, но с други клеми Ваго.
Вярно е, че Тани има съмнително по-леката възможност за допълнителен контакт върху гофрето между контактите. Който го е направил БЕЗ допълнително къртене/смяна на проводници/допълнителни нови връзки - ЧЕРПЯ!

Доста съм скептичен към възможността да пробиеш с боркорона гофрето с проводници за ДЪЛБОКА кутия и да ти останат дължини за връзване дори на Ваго. Би могло на СВОЯ, предварително премислена (и запомнена за целта) инсталация, ВКОПАНА достатъчно дълбоко + чук и длето край гофрето - рядко и хипотетитчно предимство.
Не случайно в приведения снимков пример няма грам проводник.

П.П. Не се включвам в спора - заинтересуван страничен читател съм - за собствени ремонти. Дотук (аз) не намирам превес в двете тези!
Има и добри контакти, с ПРЕДВИДЕНА възможност за отклонения от контакт в контакт (намален брой връзки - наскоро ползвах подобни Легранд), но бих си ги позволил (директно - без/с клеми) за един-два контакта.
Отделно, остава въпросът за магистралата и ДУРАКОУСТОЙЧИВИЯ предпазител към нея (някой го спомена), с което спорените различия (и и дискутирани токове) намаляват до ~16А!!, според мен.
thinkpad - майстор
drastar написа:
А ако си го направил на своя глава, изобщо не е за хвалене
Тани написа:
Явно съм си изгубил времето да водя спор с човек...
Е, направи сам все пак е форума? :supz: Как се вързахте само на последното... :mrgreen: Дишайте спокойно, към инсталацията мисля да вържа и един 10KW проточен бойлер с паралелно свързани 3х1,5мм2 жила съответно за фаза и нула, понеже спестих от кабела за първата описана част..все пак защо да купувам отделно 4 квадрата кабел? :rolleyes:
Шегувам се, ама май вие нещо ме взехте на сериозно с последното? :weedman:
Последна промяна от thinkpad на нед сеп 15, 2013 3:29 pm, променено общо 2 пъти.
drastar - специалист
PCL82
Системата от контакт в контакът се прави най-икономично и просто като кабелът се полага на височината на контактите-например 30см от пода. Кабелът да речем идва отгоре и минава покрай ключа за лампата и после върви между контактите. Кабелът е кръгъл тип СВТ, NYM-J или гофрирана тръба с ПВА. Ползват се дълбоки конзоли, които позволяват връзките да се правят зад контактите с клеми. При нормални конзоли има място за два кабела 3х2,5мм2 свързани директно към клемите на контакта.Избират се контакти, на които и трите клеми са отдолу/отгоре-така няма проблеми с натъпкването на резерва.

Тази топология позволява лесно да се добави нов контакт някъде по трасето. Просто кабелът се прерязва и се поставя двойна конзола и два контакта с общ панел. Между двата контакта се добавя парче кабел, което компенсира дължината на кабела.

Така се пести кабел, връзките са достъпни, рискът от нараняване на кабела е минимален. Ако се ползва трифазно захранване може с един петжилен кабел да се пуснат три токови кръга-пак икономия на кабел и труд.

Отделно в Германия и други страни осветлението и контактите в стаите често са на общ кръг, но за всяка стая има отделен кръг. Може в една стая да има няколко кръга. Тогава захранващият кабел влиза най-първо в ключа за лампата и там се разклонява. Може под ключа за лампата в общ панел на височина 1м да има контакт за прахосмукачка (да не се навежда жената). Така също се пести кабел и няма объркване с кръговете-искам да си сложа лампа, ама наблизо има само кръг контакти, просто всички кръгове са разделени на еднакви порции по 16А. Американците правят същото, но там предпазителите са 15 или 20А.
Пак цитирам колегата, но явно е нужно
и ако не стане с двойна ще стане с тройна

ПП, ако ти си тук да се забавляваш, моля те да спреш да пишеш, само чети. Когато се говори за електричество изобщо не за направи сам и както ти дойде........
Когато създадох темата, идеята ми беше да покажем, на бъдещи собственици които започват ремонт, че има начин грозните кръгли или квадратни неща по стените да ги няма, а не да си мерим ........е
thinkpad - майстор
drastar написа:
Пак цитирам колегата, но явно е нужно и ако не стане с двойна ще стане с тройна
Предпочитам отделни кръгове за осветление и контакти, но от техника който навремето е правил инсталацията е останало наследство едно мазало... 3 предпазителя, а излиза че контакти и осветление са свързани на един и същи кръг и т.н и т.н. Инсталацията е за подмяна, но ще стане когато има левчета и възможност за къртене, защото все пак се живее в жилището.
Все пак, повечето съединения по пътя на кабела не са хубаво нещо, нито да го режеш навсякъде, още по-малко пък да минава първо през турски ключ за два и пийсе с ламаринени пружинки за захващане на кабела, а пък клемите усложняват живота допълнително.
А между другото - осветлението рядко се променя или добавя след като се изгради инсталацията. Това не е проблем особен.
drastar написа:
Когато се говори за електричество изобщо не за направи сам и както ти дойде........
Прав си, просто спорът придоби много сериозно изражение и реших да разведря обстановката. Иначе може да се смесват контакти и осветление в един кръг, но не е адекватно това да се прави за повече от едно помещение, поради изискването за 16А предпазител. Този предпазител теоретично да почнем да го делим на много контакти означава претоварване на електрическата инсталация при включване на две банални неща като две духалки. А и общо взето при финансова възможност е добре да се отделят кръговете.
Тани - модератор
Понеже някои хора с по-консервативно мислене не могат да разберат какво говоря, защото дори НЕ ИСКАТ да си го представят, а може и да им звучи абстрактно, нека отново дам картинка. То и с картинка трудно си ги представят, защото въпреки картинките и десетките споменавания на клеми Wago, получих следния коментар:
thinkpad написа:
2.Това не е схема от контакт в контакт. Сега минаваш с номера за клеми Ваго.

Картинката е на една типична стена в кухня изпълнена от мен и тогава отново очаквам въпроси, какво НЕ МОГА ДА НАПРАВЯ! Нека тогава преценят кои са минусите на тази толкова гъвкава според мен система и толкова ограничена според тях! Не мога да разбера как могат дори да си помислят, че закопаните без гофре мостови кабели с фиксирани разклонителни кутии, могат да имат предимство и да говорят за гъвкавост?

Прикачен файл:
P1410241.JPG
Прикачен файл:
P1410266.JPG
Прикачен файл:
P1410274.JPG
Та какво от всичко изброено не мога да направя? Точно за тази стена са предвидени 5 (ПЕТ!!!) кръга на 2 фази. В полследствие ,без никакви проблеми и трудности, може да се добави и трета фаза, ако мощността го налага! Мога да сложа контакт/консуматор на всяка точка от широчината на стената на четири височини :

-зад шкафовете под плота
-на гръбчето на кухнята
-във горния ред шкафове
-над горния ред шкафове

както се вижда, докато не се монтират шкафовете и консуматорите не е прекаран НИТО ЕДИН кабел! Така всички контакти ще са си точно на място и ще се монтират само толкова контакти , колкото са необходими. Ще се ползва оптималното количество кабел, със съответното сечение спрямо консуматорите. Могат да се добавят ключове произволен брой ключове в която и да е точка на стаята, за да управляват произволен брой кръгове на осветлението - под шкафовете , над шкафовете и т.н. thinkpad поне малко промени ли ти се отношението или да продължавам да давам примери?
thinkpad - майстор
Тани написа:
Понеже някои хора с по-консервативно мислене не могат да разберат какво говоря, защото дори НЕ ИСКАТ да си го представят, а може и да им звучи абстрактно, нека отново дам картинка....
Тани, предимството на вкопаните кабели се охлаждат по-добре от тези в горфе. Да не говорим, че мостови проводник(ПВВ-МБ1) не се полага в гофре и при монтирането му е хубаво да се усуква на няколко места на 180градуса. Защо ли? Защото проводникът за разлика от СВТ или NY... и тем подобни типове е с прави жила и при запалване горенето се разпространява като по фитил. Вкопаването ограничава подобни явления, а заедно с усукването ограничава още повече.
Тая паяжина/мрежа от гофрета честно казано ме прави разноглед. Не си се представям да мушкам кабели из гофрета, а още повече не одобрявам гипсокартон/фазер като материал за стени. Нещо ми напомня на хамериканските картонени къщи, които като духне ветрец и им изхвърча покрива.
До сега ми говори как ще връзваш един и същи кабел от контакт в контакт, а сега ми говориш как ще пускаш 3 отделни кабели с фаза. Сметката за кабел май ще излезе по-дебела, отколкото я изкарваш. То и аз да си изкарам разклонителните кутии над нивото, на което ще стои гипсокартона на тавана и никой няма да ги види, че съществуват.
Иначе добре - на тая стена в тези предвидени гофрета можеш да си менкаш кабели наляво-надясно, но само там. Извън предвидените гофрета системата ти нищо не значи. То и аз мога да опъна празни гофрета, които после да им сложа кабели при нужда.
Тани - модератор
8180 написа:
Аз лично не бих отхвърлил така категорично НЯКОИ от твърденията на thinkpad.
Както обикновено, спорът скача от подробност на подробност (тип връзки, предпазители, ДТЗ и т.н.), отклонявайки се от предимства/недостатъци на обсъжданите схемни подходи.
Например:
thinkpad пише, че би могъл в разпр. кутия да свърже в "звезда" няколко контакта, дори да сложи и предпазители там.
Явно и ти си от хората, на които не им пречи на естетиката някой и друг капак на разклонителна кутия на стената, а няма да имаш нищо против някой майстор да ти сложи допълнително 2-3 витлови предпазителя до разклонителната кутия на някоя стена в хола. За съжаление вкусовете ни се разминават и аз ще кажа НЕ, ако ми предложат или майстора ще се изнесе със светлинна скорост от къщи, ако го направи на своя глава заради летящите към същата тази глава инструменти и вложки на предпазители!

Вярно е, че по този начин ще намали връзките спрямо масовия случай - магистрала в кутиите и отклонения към контактите, но това е НОВ подход към нещата (някой май писа за стайно табло).

Връзката на звезда също е приложима и при инсталацията без разклонителни кутии. Както писах вече, тя по никакъв начин не се различава от тазо с разклонителни кутии Ако на стената има 5 контакта, нищо не пречи гофрето със захранващия кабел да отива на третата конзолна кутия, а от там с клеми осмици , кабела да се разклони към всички контакти с отделен кабел - наляво два и надясно два, точно както би се случило , ако кутията е горе. Разликата е само в спестения десетина метра кабел с прилежащите му канали :wink:

Вярно е също, че и Тани би могъл да докара магистрала до първия контакт, а нататък в гофрето да пусне също отделни връзки (може би имаш предвид отделни кабели) за всеки контакт и да е съизмерим по този показател, но с други клеми Ваго. В какъв смисъл с други клеми? Може би имаш предвид с повече изводи или за по-голям ток? Броя на изводите е важен, но при положение, че предпазителя е 16А , не ми трябва кабел с по-голямо сечение! Това с дебелите магистрални кабели, го имаше, когато целия етаж на къща, беше на един предпазител. При ново прекарване на кабели , а случая е точно такъв, не е правилно поставянето по-голям предпазител, а от там и прекарването на по-дебел кабел става безсмислено, за малки дължини

Вярно е, че Тани има съмнително по-леката възможност за допълнителен контакт върху гофрето между контактите. Който го е направил БЕЗ допълнително къртене/смяна на проводници/допълнителни нови връзки - ЧЕРПЯ!

Доста съм скептичен към възможността да пробиеш с боркорона гофрето с проводници за ДЪЛБОКА кутия и да ти останат дължини за връзване дори на Ваго. Би могло на СВОЯ, предварително премислена (и запомнена за целта) инсталация, ВКОПАНА достатъчно дълбоко + чук и длето край гофрето - рядко и хипотетитчно предимство.
Не случайно в приведения снимков пример няма грам проводник.

Явно си пропуснал обяснението по-горе :wink:
Тани написа:
Дали успя да разбереш, че гофрето върви ПО ВСИЧКИ СТЕНИ на да речем 30см от пода и кабелите за контактите минават по него? В която и да е точка на стаята, на височина 30см., мога да пробия само отвор 68 мм и зад него ще имам гофре, по което минават кабели! Разбира се преди пробиването ще ги махна от там, ако са в мазилка, за да не ги скъсам, а и най-вероятно ще трябва да ги удължа! Пак повтарям ( повтарям не е точната дума, защото ми се изтърка клавиЯтурата да го пиша цяла вечер) че винтови клеми НЯМА и кабелите не се свързват в сами контакт, а ЗАД НЕГО ТОЧНО КАКТО БИХА БИЛИ СВЪРЗАНИ В РАЗКЛОНИТЕЛНА КУТИЯ - С КЛЕМИ, СПАЙКА, СПОЙКА , СЛЮНКА или както там ти е кеф!

А да видим, кой ще черпи :partyman: А дори само в този цитат съм описал за пореден път, че стаята е опасана в гофре, и могат да се прекарват контакти където си поискаме и връзките стават с КЛЕМИ, а не в контактите ! Това е отговор, на последния пост на thinkpad, който пак не е разбрал! Аз обаче няма да се уморя да повтарям, докато не разбере всичко!
drastar - специалист
thinkpad мисля, че умишлено се заяждаш да убиеш време или за забавление не знам :? Или четеш по диагонал :wink: :?:
Тани ти е обяснил и показал, че става въпрос за кухня. Естествено е да има повече кръгове. За стените, какво харесваш ти, можеш да решиш у вас. По обектите, ако си само електротехник правиш си ела без да те интересуват стени, мазилки бои и ......за това има други хора които мислят, освен, ако не си от големите майстори дето могат всичко :-D

Моля те нека не осираме темата. Пиши и опонирай, качвай снимки, но ти пишеш неща в съвсем друга посока. Как да бъдат положени кабелите предимства и недостатъци е друга тема. Аз също работя с разклонителни кутии, но само за открити инсталации. Дори и да е по скъпа инсталацията без разкл кут. трябва да бъде предложена като вариант на собственика. Естествено не говорим за големи проекти със 50 апартамента където ти си само изпълнител, сигурно не носиш и отговорност :?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: